De cold case van Cafer Güngör - Doetinchem - 02-07-1994

In de nacht van 2 juli 1994 werden buurtbewoners van de Colijnlaan in Doetinchem rond 06:00 uur 's ochtends opgeschrikt door het geluid van zeker zes pistoolschoten. Buurtbewoner Cafer Güngör, die in de straat een rijtjeshuis bewoonde, bleek te zijn neergeschoten bij zijn voordeur.

Zijn vrouw, die tijdens de schietpartij nog lag te slapen, was ook wakker geschrokken en naar beneden gestormd. Daar trof ze haar echtgenoot hevig bloedend in de gang aan. Hij lag zwaar-gewond op de vloer en moest vechten voor zijn leven. Hulpdiensten werden gewaarschuwd. 

Die arriveerden echter te laat, want de zwaargewonde Cafer overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Hij liet een echtgenote, twee dochters en een zoon achter. Zij bleven ongedeerd. 

Politieonderzoek
De politie zette dertig rechercheurs op de zaak en deed nauwkeurig sporenonderzoek bij de woning. Agenten spraken met buurt-bewoners in de hoop dat iemand iets verdachts had gezien. De manier waarop de 54-jarige was vermoord door de dader deed de recherche in de eerste instantie denken aan een gerichte liquidatie. Cafer was echter geen bekende van de politie, en het kon ook een vergissingsmoord zijn geweest of een heel ander motief hebben gehad. Alle opties bleven open. 

Over Cafer Güngör
Cafer was in de jaren zeventig vanuit Turkije naar Doetinchem verhuist en leidde vanaf dat moment een rustig leven waarin hij niet veel contact had met de buitenwereld. Hij was een ongelovige man en ging niet naar de religieuze bijeenkomsten waar andere Turken uit de buurt vaak wel te vinden waren. Cafer kreeg een vrouw, twee dochters en een zoon. Op het moment van zijn dood was hij werkzaam als slager in een Turkse winkel. Bekenden van hem gaven aan dat Cafer iemand was die erg op zichzelf was en dat hij in de laatste weken voor zijn dood niet veel buiten kwam. Als hij wel de deur uit ging leek het er volgens hen op dat hij constant op zijn hoede was. Niemand wist op dat moment waarom dat was. 

Twee mannen
Na gesprekken met buurtbewoners en de familie van het slachtoffer was het voor de politie duidelijk dat er vóór de schietpartij een woordenwisseling had plaatsgevonden bij Cafer aan de voordeur. Getuigen hadden gezien dat er na de schietpartij twee mannen wegrenden vanuit de voortuin van familie Güngör. 

In het onderzoek naar de moord arresteerde de politie op een gegeven moment twee verdachten. Het is niet meer terug te vinden op welk punt van het onderzoek dit precies was, maar wij vermoeden relatief kort na de moord. Feit is dat de recherche te weinig bewijs tegen de mannen had en dat zij daarom weer waren vrijgelaten. De politie stond voor een raadsel.

Cold case
Een beloning van vijfentwintigduizend gulden zorgde in september 1994 niet voor nieuwe aanknopingspunten in de zaak en het rechercheteam werd al snel afgeschaald. Wel probeerde men nog nieuwe tips te verkrijgen door raam- en strooibiljetten te verspreiden in de gemeente, maar het leidde ook niet tot interessante tips. De moord op Cafer Güngör werd een cold case. 

Er werd in de jaren die volgden weinig aandacht geschonken aan de zaak. In 2019 stond het misdrijf nog wel op de coldcase-kalender van de politie. Deze werd jarenlang ieder jaar uitgedeeld in tbs-klinieken en gevangenissen en de publicatie zorgde vaak voor hernieuwde aandacht voor de zaken die er in genoemd werden. Het zorgde in dit geval niet voor een doorbraak.

Geruchten over schulden
De moord op Cafer leidde tot verschillende geruchten in Doetinchem. Eén daarvan was dat Cafer schulden had bij iemand in Arnhem met betrekking tot de uithuwelijking van zijn dochter. Zij had -naar horen zeggen- sieraden en andere waardevolle spullen gekregen, maar zou plots van de bruiloft af hebben willen zien. Een ander gerucht ging over de dader, die nog dezelfde dag via Duitsland naar Turkije zou zijn gevlucht. Het waarheidsgehalte van deze verhalen is al die tijd onduidelijk gebleven.

Informatie en Tips
Inmiddels zijn er vele jaren voorbij en is de politie ogenschijnlijk geen stap meer verder gekomen in het onderzoek naar de moord. Toch moeten er mensen zijn die meer weten. Bent u daar één van? Laat het ons dan alstublieft nu weten. Zelfs als het maar om een klein detail gaat. U kunt ons contactformulier desgewenst geheel anoniem invullen, zodat wij alleen uw informatie ontvangen. Wij gaan discreet om met uw tip en zorgen ervoor dat het op de juiste plek komt bij de politie. Twijfel niet en laat het ons weten. 

Help mee en deel deze zaak met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.