De cold case van Geertje Vliegenthart - Rotterdam - 15-06-2001

 

 

16 juni 06:15 - Edmond Hellenraadstraat in Prins Alexander polder wijk - vooral geboren en getogen rotterdammers -- 

huisnummer 6 - 50 jarige Bram Lucas belt aan schoonmoeder Geertje. Ze is net thuis van dotteringreep uit het ziekenhuis - ze zou bij Bram en zijn vrouw logeren om aan te sterken. Tot verbazing is alleen de werkster in de woning. Waar is zijn schoonmoeer? Alleen bejaarde echtgenoot piet en zoon Bas aangetroffen, Geertje was avnod er voor al door familie opgehaald had Bas haar verteld. Bas is een kwartiertje geleden met Piet in de auto gestapt. om ergens eieren te halen.

Bram belt rond. Niemand weet waar Geertje is. Onderzoekt de woning, huis ziet er normaal uit,. In de kelder scootmobiel, roelstel en rollator. raar zonder een van deze kan Geertje geen kant op. Bram vertrouwd het niet en meld de vermissing bij de politie. Op eigen kracht kon ze helemaal niet weg zijn gegaan. heel zwak na de operatie. Na 13:00 nemen agenten een kijkje in het huis. Piet en Bas zijn ook weer thuis. Familie ontstaat discussie in huis. Bas zegt: Dat weet ik niet, maar het interesseert me ook helemaal niets waar mama is, want ik kon toch niet met haar opschieten en ik had niets ameer aan haar.. Agenten is het opgevallen dat Bas zo onverschillig reageert. Ook vinden zij het raar dat Bas niks weet, hij woont samen met vader en moeder in 1 huis en ze moet praktisch onder hun ogen zijn verdwenen. Ook is het raar dat hij nu zegt dat hij niet wet waar ze is, terwijl hij tegen de werkster had gezegd dat familie haar had opgehaald.

Vader Piet is zwaar dementerend en kan geen heldere verklaring afleggen, richt de recherche zich op Bas.

Bas verteld dat hij er rekening mee houd dat ze zelfmoord heeft gepleegd. Waarom zei hij twee dingen. Evenlater wéér wat anders tegen zijn zus. drie scenario's op 1 dag. politie vind het verdacht. Bas ontwikkelt zich als hoofdverdachte. 

Over die ochtend zegt Bas dat hij met vader naar het bos is gereden om eieren te kopen. raar dat iemand die zn moeder kwijt is, eieren gaat kopen, ipv te zoeken. Verhaal klopt wel bij de boerderij, Bas heeft hen om emmer water gevraagd en velgen en raamlijsten grondig shoongemaakt van auto. Kort daarvoor door wasstraat gehaald zei hij. hij had een oude auto en had nooit eerder zuinig geweest op zn wagen. onduidelijk wat bas daarna heeft gedaan, weigerd verklaring. Bas had gezegd dat ie de avond voor de verdwijning niet was weg geweest, maar buren verklaren dat zijn auto de volgende ochtend ergens anders stond. politie arresteert Bas op 16 juni op het bureau niet meerals getuige maar als verdachte.

Het kon volgens politie haast niet anders dan dat Bas iets met de verdwijning te maken had. Viel op dat hij diverse verklaringen andere verhalen ophing. 

Gelovig degelijk gezin met 6 kinderen - Vader piet werkt als scheepwerktuigkundig insig bij shell - moeder handwerken schilderen huisvrouw - streng maar wel veel vrijheid - gelukkig echtpaar, actief sociaal en kerkelijk leven, zingen jaren lang in het koor, woont in rijtjeshuis in het Rotterdamse Zuidwijk. in kleuterjaren van bas raakt Geertje overspannen, heeft meer tijd voor zzichzelf nodig en krijg minder aandacht dan andere broers en zussen. Bas ontwikkelt zich meer en meer als eenling, eet vaak in zijn eentje in zijn slaapkamertje, verzet zich tegen kerkelijke sfeer in het gezin, knipt zichzelf uit familie foto's. 

Bas gezegnd met hoog iq, makkie gymnasium, sociaal opzicht ander verhaal, praat et niemand, ontrekt zich aan schoolactiviteiten, laat schoolreisjes voorbijgaan. Volgt leven met weinig ups en veel downs. veel psych problemen. wordt twee keer pgenomen. Bas zegt dat moeder leven heeft verpest, vader is alles voor hem. hij werkt niet, bijstand. hobbyes leest veel, vaak met schotse wolfhonden , doedelzak. komt op tv bij de ncrv over zijn hobby. rotterdamse marathon in legeroutfit en met twee van zijn honden. Binnen de familie botert het al lang niet meer. diverse getuigenverkl. blijkt bas een schrikbewind voerde in huis. manipuleert, intimiedeerd, provoceerd,, jaagt broers en zussen in harnas, verergerd als ouders gezondheid achteruit gaat. Bas werpt zich op als meest gezchikte persoon om voor hen te zorgen. eind jaren 90 komt hij uit dat het beste is als bas bij hen intrekt. Geertje verteld vaak huilend hoe bas haar afsnauwd en soms agressief bejegend. keurige appartement in korte tijd veranderd in rommelboel. bas dult geen bemoeienis van fam. voorjaar 2001 escaleert het. 3 dagen per week gaat steeds zwaarder dementerende piet naar dagverbehandeling. Geertje wordt in zelfde periode opgenomen in ziekenhuis voor dotterbehandeling. laat dochters weten dat ze zwak voelt om naar huis te gaan. en zegt dat bas vijandelijker dan ooit, en haar iets zou aan kunnen doen. tegen doktersassistente zegt ze dat ze bang is dat Bas haar niet meer binnen zou laten en misschien zelfs vermoord. 7juni besluit fam buiten bas om dat Piet voortaan 5 dagen per week gaat en op termijn misschien wel helemaal intern. Een dag later hoort Bas het plan, reageerde furieus, zei dat zal niet gebeuren. vanaf dat moment verbreekt bas contact met iedereen behalve met zn vader. Een paar dagen later laat Geertje weten dathet niet goed gaat tussen haar en bas en dat ze banger is dan ooit. Piet en Geertje worden ingeschreven voor permanente plaatsing 
n verzrgingstehuis, en was de bedoeling dat antwoord op deze aanvraag naar een van de zussen zou gaan, maar kwam noit.