De cold case van Angela Mangot - Amsterdam - 05-10-1975

Op 8 oktober 1975 liet een 25-jarige barkeeper rond 18:00 uur zijn hondje uit langs de Diemer Zeedijk. Toen hij vlak bij de brug over het Amsterdam Rijnkanaal was, begon zijn hond opeens nerveus te doen en heen en weer te lopen nabij het water. Nieuwsgierig liep de barman naar zijn hond toe om te kijken wat er aan de hand was. Daar deed hij een schokkende ontdekking toen hij in het riet stuitte op het dode lichaam van een jong kind. 

Het werd al snel duidelijk dat het ging om de 11-jarige Angela Mangot. Ze was drie dagen eerder door haar ouders als vermist opgegeven. Het meisje bleek seksueel te zijn misbruikt en was daarna met geweld om het leven gebracht.

Over Angela Mangot
Angela werd op 16 november 1963 geboren en kwam uit een Spaans gezin met vijf kinderen. De familie Mangot was in 1967 van Barcelona naar Nederland gekomen. Hoewel het gezin in de eerste instantie in Enschede belandde, kwam het al snel in Amsterdam te wonen. Daar woonde Angela aan de Nieuwe Oostenburgerstraat. Het meisje was zwakbegaafd en had geen goede ogen. Ze zat daarom op een school in Amsterdam-West voor slechtziende kinderen, de Omenius school. Omdat het gezin vlakbij het Centraal Station woonde ging Angela daar vaak heen om met vriendinnetjes te spelen. Hoewel het CS tot één van haar favoriete speelplaatsen behoorde, was ze samen met haar oudere zus Olga (13) ook vaak te vinden onder de Kattenburgerbrug. Daar ontmoetten de jonge tieners soms (oudere) jongens waarmee ze stiekem sigaretjes rookten.

De familie Mangot liet zich uiteindelijk naturaliseren zodat ieder gezinslid vanaf dat moment de Nederlandse identiteit bezat. 

Angela werd zondagavond 5 oktober 1975 al als vermist opgegeven nadat ze die avond niet was thuisgekomen. Ze was die dag naar het Centraal Station gefietst om daar vermoedelijk te gaan spelen met wat vriendinnetjes. Haar fietsje werd maandagavond 6 oktober bij de hoofdingang van het station teruggevonden. Twee dagen daarna werd haar halfnaakte lichaam gevonden in het riet langs de Diemer Zeedijk.

Sectie op lichaam
De patholoog-anatoom stelde na sectie op het lichaam vast dat Angela Mangot was verkracht en vermoord. De dader had haar om het leven gebracht door verwurging. 

Politieonderzoek
Het veertig-man sterke rechercheteam, dat onder leiding stond van commissaris G. Toorenaar en hoofdinspecteur T. Platenkamp, begon direct met het ophangen van aanplakbiljetten en een uitgebreid buurtonderzoek. Dit werd gedaan in de omgeving van de Diemer Zeedijk. Op deze locatie werden talloze mensen ondervraagd over het misdrijf, maar zonder resultaat. Bij het Centraal Station had het team meer geluk. Vanuit daar kwamen er tientallen tips binnen van mensen die Angela gezien zeiden te hebben in de hal van het CS. Rond 18:00 uur zag iemand haar bijvoorbeeld bij het grenswisselkantoor, en rond diezelfde tijd werd het meisje door andere mensen gezien bij een snackbar dichtbij de ingang van het gebouw, vlakbij de taxistandplaats. Angela bleek die zondagmiddag zelfs een gesprek te hebben aangeknoopt met een echtpaar dat later door haar op het perron werd uitgezwaaid. Na dit moment ontbrak ieder spoor van de 11-jarige. 

Om een beter beeld te krijgen van Angela sprak de recherche o.a. met haar zusje Olga. Het 13-jarige meisje zou die bewuste zondag op Angela passen terwijl de rest van het gezin een dagje doorbracht in Zandvoort. Zei vertelde de politie dat ze die dag hadden gespeeld in het park, en dat ze daarna naar het Centraal Station zouden gaan om daar verder te spelen. Terwijl de twee zusjes op de fiets van Angela onderweg waren, bedacht Olga zich ineens. Zij wilde liever naar Silvia toe, een goede vriendin van beiden. Omdat Angela daar geen zin in had, was ze in haar eentje verder gefietst naar het station. 

Olga begon tegenover de politie ook over ene M.M., een gemeenschappelijke (veel oudere) vriend van de zusjes. Ze was hem een dag na de vermissing tegengekomen en had hem gevraagd of hij wist waar Angela was. Zijn reactie was volgens Olga als volgt: ''Jullie kunnen wel stoppen met zoeken,, Angela is toch al vermoord''. 

Verdachte gearresteerd
De politie bleek de 22-jarige M.M. verdacht genoeg te vinden om hem in te rekenen. Op het bureau onderwierpen rechercheurs de man aan een stevig verhoor. Ondertussen werd er een huiszoeking uitgevoerd waarbij de politie een broek van M. had gevonden met een bloedvlek erop. Op het bureau zei M. dat hij met de brommer was gevallen en dat de vlek daarom op zijn broek zat.

Tijdens de lange verhoren zette de politie grote vraagtekens bij de nogal ongeloofwaardige verklaringen van M. Een aantal keren zou hij aantoonbaar hebben gelogen. Het zorgde ervoor dat hij alleen maar meer verdacht werd op betrokkenheid bij de moord op Angela. M. gaf bovendien toe dat hij het 11-jarige meisje op de bewuste zondagavond nog had gezien op het Centraal Station. 

Toen M. ook nog eens toegaf dat hij ontuchtige handelingen had uitgevoerd bij een minderjarig meisje uit de buurt wist de politie genoeg. Dit moest de moordenaar van Angela zijn. Tot grote wanhoop van de politie trok de 22-jarige zijn belastende verklaringen echter ineens in. De uitspraken die hij gedaan zou hebben tegen Olga ontkende hij ook. 

Hoewel de politie eerder nog dacht de zaak bijna rond te hebben, was een veroordeling ineens ver weg. Het bewijs tegen M. bleek magertjes, geen enkele getuige had hem die avond samen met Angela gezien. Het rechercheteam kreeg de zaak niet rond, waardoor er niets anders op zat dan de jongeman weer op vrije voeten te stellen.  

Nieuwe tips in de zaak
Op 14 oktober 1975 kwam er een nieuw programma op de televisie genaamd Opsporing Verzocht. In één van de eerste (proef) afleveringen -inmiddels maart 1976- kwam de zaak van Angela Mangot ter sprake. De redactie besteedde veel aandacht aan de moord op het meisje. Het leverde veel nieuwe tips op. De gouden tip zat er echter niet bij.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries probeerde het misdrijf velen jaren later alsnog op te lossen. In zijn programma nam hij de kijkers mee in het jarenoude dossier. Hij sprak ook met de inmiddels volwassen Olga Mangot. Zij had zich al die tijd schuldig gevoeld over de moord op haar zusje. De twee spraken eveneens over M., en Olga was er in het programma van overtuigd dat hij de dader was. De uitzending zorgde niet voor de oplossing in de zaak. 

Aandacht in het tv programma Het Zesde Zintuig, waarin diverse paragnosten hun naar eigenzeggen bovennatuurlijke gaven inzetten, gaf ook geen antwoorden. 

Kindermoordenaar Koos H. 
In november 1980 besloot de politie de beruchte kindermoordenaar Koos H. te ondervragen over o.a. de moord op Angela. Het stond toen al vast dat hij verantwoordelijk was voor tenminste drie kindermisdrijven. H. had deze kinderen ontvoerd, verkracht en vermoord. Omdat Koos bekend stond als iemand die graag autoreed, was de politie zichzelf gaan afvragen of deze gewetenloze man niet nog meer kinderlijkjes had verspreid over het land. Eén van zijn slachtoffers was immers ook honderd kilometer van zijn huis aangetroffen. 

Koos H. zweeg echter bij alle vragen van de politie, waardoor de hoop op een oplossing in meerdere kindermoorden de grond in werd geboord. Of hij iets met de moord op Angela Margot te maken had werd dus niet duidelijk, maar enig bewijs voor dit scenario werd nooit gevonden. De seriemoordenaar overleed op 19 juli 2015, en nam daarmee wellicht grote geheimen mee het graf in.

Tips en informatie
Hoewel de strafzaak al een tijdlang verjaard is, willen de nabestaanden van Angela Mangot nog altijd graag antwoorden. Wie is er toch verantwoordelijk voor de verkrachting en moord op het 11-jarige meisje.

Weet u meer over dit verschrikkelijke misdrijf? Twijfel niet en laat het dan alstublieft nu weten, zodat de familie de moord wellicht eindelijk een plekje kunnen geven. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Vooral ook als u dichtbij of in Amsterdam woont. Dank u wel

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.