De cold case van Daniël Hilbrands - Schoonoord - 06-08-2006

Update augustus 2023: Er zijn over deze zaak recentelijk (anonieme) tips bij ons binnengekomen. Deze zijn op de juiste plek terecht gekomen bij het cold case team Eenheid Noord Nederland. Dank voor het vertrouwen. We vragen u om te blijven tippen. Juist nu! Dank u wel

Op zondag 6 augustus 2006 vond er een verschrikkelijke gebeurtenis plaats in een woning aan de Hazekampstraat te Schoonoord. Daar werd de 27-jarige Daniël Hilbrands door een nog onbekende dader met een mes in zijn hals gestoken tijdens een ruzie. Niet veel later bezweek hij aan zijn verwondingen. 

Daniël, die samen met zijn broer al op vroege leeftijd werd opgenomen in een pleeggezin, wordt door zijn familie beschreven als een lieve jongen die altijd voor iedereen klaarstond -Behalve voor mensen die hem dwars zaten-. 

Politie Onderzoek
De politie begon meteen een onderzoek naar de moord op Daniël. Op het moment dat de moord plaatsvond waren er in totaal vier mannen in de woning aanwezig, waaronder het slachtoffer zelf. De overige drie personen werden door de politie meegenomen naar het bureau waar zij werden onderworpen aan uitvoerige verhoorsessies. Er werd vanuit gegaan dat één van hen de dader was. Echter, wie dat was wist niemand, want geen van de drie zeiden gezien te hebben wie de messteek had toegebracht. Terwijl de verdachten aan de tand werden gevoeld, werd er onderzoek gedaan in de woning, en op het lichaam van Daniël. Daarbij werden bloedsporen gevonden op één van zijn broekspijpen. 

Door dit bloedspoor kwam de politie uit bij één van de drie verdachten, namelijk Assenaar André R. Het bloed op de broek van Daniël bleek van hem afkomstig te zijn. André ontkende vanaf het begin af aan de dader te zijn, en zei dat hij bloed had verloren door een gevecht met een vriend van Daniël, en dat dit blijkbaar ook op diens broek terecht was gekomen. Terwijl de twee andere verdachten op vrije voeten kwamen, bleef André vastzitten. 

Vrijspraak
Het Openbaar Ministerie geloofde niets van zijn verklaring over het bloedspoor en bracht hem daarom voor de rechterbank in Assen, waarbij ze acht jaar cel tegen hem eiste. Daar werd André R. op 12 december 2006 echter vrijgesproken. Want hoewel het bloed van hem op de broek van het slachtoffer was aangetroffen, stond het volgens de rechter niet vast dat R. ook degene was die Daniël had doodgestoken. In hoger beroep werd R. door het hof in Leeuwarden nogmaals vrijgesproken. De bewijslast werd als niet overtuigend genoeg bevonden. Omdat hij in totaal 128 dagen onschuldig had vastgezeten, kreeg hij in 28.700 euro schade-vergoeding. 

De zaak kwam door de vrijspraak van R. tot stilstand. Volgens de politie waren alle aanknopingspunten aandachtig bekeken en uitgezocht, en waren er geen aanwijzingen meer over die nog konden worden bekeken.


2014
De familie van Daniël Hilbrands vond dat het na acht jaar tijd werd voor een nieuw onderzoek, zo stelde zij in de media. Volgens de nabestaanden was er initieel geen goed onderzoek verricht en moesten de getuigen nogmaals verhoord worden. Ook wilden zij graag dat er een reconstructie zou worden gemaakt van de fatale laatste minuten van Daniël in de woning aan de Hazekamp-straat. De persofficier van het Openbaar Ministerie zei daarop dat het een lastige zaak was en dat zij geen reden zagen om de getuigen na acht jaar opnieuw te horen, simpelweg omdat herinneringen meestal juist alleen maar vervagen met de tijd. Een nogal aparte beredenering als je het ons vraagt. Verder liet de woordvoerder weten dat de zaak nu bij het cold case team lag, en dat er opnieuw onderzoek zou worden gedaan als er nieuwe, aanvullende informatie binnenkwam. 

Informatie en Tips
En zo is de moord op Daniël Hilbrand nog altijd onopgelost. De familie van hem gaat nog altijd gebukt onder het verdriet en hoopt dat de dader wroeging krijgt, of dat de getuigen eindelijk hun mond opendoen. Er zijn mensen die meer weten.. Bent u daar één van? Kom dan alstublieft nu naar voren met uw informatie, desnoods anoniem. Twijfel niet, en laat het ons weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.