De cold case van Edward Maat - Dordrecht - 04-09-2011

Op 4 september 2011 ontstonden er grote zorgen bij de familie van Edward Maat toen zij hem niet meer te pakken konden krijgen na een avondje stappen in Dordrecht. De 37-jarige Zwijndrechtenaar had zijn moeder de dag ervoor juist nog speciaal gevraagd om hem de volgende ochtend wakker te bellen omdat hij moest werken, maar die belletjes bleven dus onbeantwoord.

Bezorgd ging de vader van Edward naar diens woning aan de Henegouwen 19 in Zwijndrecht. Daar leek alles op een normale manier door zijn zoon te zijn achtergelaten. Van Edward zelf was echter geen spoor te bekennen.

Familieleden bleven die dag contact zoeken met hem, maar tevergeefs. Om 18:45 uur bleek de oom van Edward ineens een oproep te hebben gemist vanaf de mobiel van Edward. Toen hij het nummer terugbelde werd er opgenomen en was er wat gerommel te horen. Op een sms werd daarna niet meer gereageerd. Het was voor de familie van Edward duidelijk dat zij naar de politie moesten gaan. Agenten op het bureau reageerden in het begin echter niet geïnteresseerd, het ging immers om een volwassen persoon die mocht gaan en staan waar hij wilde. 

De volgende dag werd de zoektocht door de familie hervat, en werd in de loop van de dag de fiets van Edward door toevallig passerende agenten tegen een muurtje naast een café aangetroffen, op de hoek van de Nieuwe Haven en het Blauwpoortsplein. Het slot was open, de bagagedrager was beschadigd, en er bleek blauwe verf op het kratje op de bagagedrager te zitten. Nadat ook de achterkant van zijn mobieltje op de weg naast zijn fiets werd gevonden was het voor de politie duidelijk dat de situatie ernstig genoeg was om een onderzoek te starten. Die dag werden ook de schoenen van Edward gevonden, op de Engelenbur-gerkade, op een trapje bij een woning. Het waren allemaal geen goede voortekenen. 

Politieonderzoek
In de dagen erna zocht de politie uit welke mensen die avond aanwezig waren geweest in de Bibelot, de tent waar Edward die bewuste avond was wezen stappen, aan de Wijnstraat in Dordrecht. De uitgaanders werden opgespoord en ondervraagd in de hoop op aanwijzingen te stuiten. Het enige wat daaruit duidelijk werd was dat het een leuke avond was geweest waarop Edward het erg naar zijn zin had gehad. Volgens de medebezoekers was de sfeer in de Bibelot gemoedelijk en was er geen ruzie geweest in de zaak. Naar verluid had Edward zo rond half vier gezegd naar huis te gaan. 

Vondst lichaam
Op 7 september 2011, drie dagen na de raadselachtige verdwijning, kwam er op een verschrikkelijke manier een einde aan de zoektocht toen het stoffelijk overschot van Edward Maat werd teruggevonden langs de Hooikade, in het water van de Oude Maas. 
Zijn lichaam werd overgebracht naar het Nederlands Forensisch Intituut (NFI) voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Hoewel de politie initieel nog vermoedde dat Edward een einde aan zijn leven had gemaakt, veranderde dat toen er aanwijzingen opdoken die in een andere richting leken te wijzen. 

Volgens sectie op het lichaam had de 30-jarige een wond op het hoofd, een snijwondje op de kaak, en een steekwond in het rechter dijbeen. De patholoog anatoom kon geen exacte doodsoorzaak vinden. Wat tijdens het onderzoek was opgevallen was het feit dat de broek van Edward niet kapot was, ondanks zijn steekwond in zijn rechter bovenbeen. Ook werden de wenkbrauwen gefronst vanwege het t-shirt dat hij blijkbaar binnenstebuiten had gedragen. De gulp van de broek van Edward stond bij het aantreffen van zijn lichaam open, en zijn geslachtsdeel hing buiten zijn onderbroek maar zat nog wel in zijn boven broek. Een duidelijke aanwijzing dat het om een misdrijf kon gaan was dat Edward geen water in zijn longen had, wat verdrinking uitsloot.

Groot onderzoek
Voor de politie was het sectierapport reden genoeg om een groot onderzoek te verrichten naar de mysterieuze dood van Edward. Zij vermoedde dat hij vlak voor of tijdens zijn sterven geen kleren aan had gehad, en dat dit kon verklaren waarom zijn broek niet beschadigd was terwijl hij in zijn been was gestoken. 

Omdat Edward's mobiele telefoon de dag na zijn verdwijning nog een oproep had gedaan naar zijn oom probeerde de politie de locatie te bepalen waarvandaan de oproep had plaatsgevonden. Het werd duidelijk zijn telefoon op dat moment in de buurt was van winkelcentrum Dokuplein. De politie trok in het onderzoek diverse telefoontjes na. 

Om een beter beeld te krijgen van waar Edward te water was geraakt zochten duikers van de marine de kades af naar plekken waar het slachtoffer eventueel gewond kon zijn geraakt. De politie hield ondertussen een buurtonderzoek in de hoop op nieuwe aanwijzingen, en doorzocht de computer van Edward op aanknopingspunten. De grote inzet werd helaas niet beloond, en de zaak kwam tot frustratie van de nabestaanden langzaam aan tot stilstand. 

Toegewijding nabestaanden
De familie van Edward bleef in de jaren daarna actief zoeken naar antwoorden, en de zaak kwam nog meerdere malen in de media. Zo besteedde tv programma Het zesde zintuig aandacht aan de mogelijke moord, waarbij paragnosten hun gaven gebruikten om nieuwe informatie te verkrijgen. Resultaat was een naam van iemand die de dader zou zijn. Er is echter nooit iemand opgepakt naar aanleiding van deze spirituele tip. 

Niet alleen paragnosten bogen zich over de zaak. Zo deden o.a. oud politiemensen Dick Gosewehr en Harrie Timmerman onderzoek op hun website waarheidsvinding.com, en scheef Jolande vd Graaf een uitgebreid artikel over de raadselachtige dood van Edward in Veronica magazine. Ook Opsporing Verzocht deed een duit in het zakje.

Onderzoek heropend
In mei 2017 werd bekend gemaakt dat het onderzoek naar de zaak opnieuw werd geopend. Het OM benadrukte wel meteen dat dit puur werd gedaan wegens het uitdrukkelijke verzoek van de familie, en niet omdat er nieuwe aanwijzingen waren. Voor het nieuwe onderzoek werden onafhankelijke experts als forensisch patholoog Frank de Goot om hulp gevraagd, die in het dossier zou zoeken naar nieuwe forensische aanknopingspunten. Het Openbaar Ministerie liet ook weten de kleding van Edward opnieuw te laten onderzoeken. Hoewel de stukken kort na de vondst van het lichaam van Edward waren gewassen werd gehoopt dat er met de nieuwste technieken bloedvlekken konden worden blootgelegd. Dat lukte niet, en het hernieuwde onderzoek sloot zonder die broodnodige doorbraak. Een nieuwe politieoproep in 2018, en de aandacht die het opleverde in de kranten, was ook tevergeefs.

Serieuze tip
In het jaar 2019 leek er dan toch een doorbraak te komen in de zaak nadat er een interessante tip was binnengekomen bij de opsporingsdiensten. In een brief schreef de tipgever dat ze wist wat er met Edward was gebeurd omdat ze er destijds bij was geweest. De onbekende schreef dat ze bereid was te getuigen. De nabestaanden hadden na jaren van wanhoop weer hoop gekregen door de brief. Zou de dood van Edward dan toch eindelijk worden opgehelderd? Al snel bleek van niet. Volgens de familie was zo'n beetje alles wat er in de brief stond gelogen, en klopte er werkelijk helemaal niets van de beweringen die erin stonden. Het was een enorm grote telleurstelling voor iedereen die hoopte op meer duidelijkheid. 

Informatie en tips
En zo duurt de emotionele rollercoaster waar de ontroostbare familie van Edward al die jaren in zit voort. Er gaat geen dag voorbij dat de nabestaanden niet stil staan bij de moord. Moord ja, want hoewel de doodsoorzaak nog altijd onbekend is gaat de familie er vanuit dat Edward door iemand om het leven is gebracht. Maar waarom? De 30-jarige wilde volgens zijn moeder zelfs nog met zijn grootste vijand vrienden worden. Het was iemand die geen vlieg kwaad deed. 

De familie hoopt dat er mensen zijn die meer weten over de zaak. Bent u dat? Weet u wat er met Edward is gebeurd op die bewuste avond, of heeft u hem wellicht voorbij zien komen, of zien praten met iemand? Laat het ons dan alstublieft nu (anoniem) weten. Zelfs een klein detail kan een nieuw licht werpen op bepaalde vragen. Twijfel dus niet, en kom nu in contact.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.