De cold case van Baby Elise Smit - Papendrecht - 6-10-2015

Iets voor de klok van 23:00 uur kwam er een zorgwekkende melding binnen in de meldkamer van 112. Een bezorgde stem meldde dat haar dochter van negen maanden oud niet meer ademde. Hulpdiensten snelden naar de woning op de eerste etage in een appartemen-tencomplex aan de Stellingmolen in Papendrecht. De baby bleek inderdaad onwel te zijn geworden en werd met spoed naar het UMC in Utrecht gebracht. Daar deden doctoren er alles aan om het leven van het meisje te redden. Het mocht echter niet baten. De negen maanden oude Elise overleed in de nacht van 5 op 6 oktober in het ziekenhuis. 

Het kwam al snel vast te staan dat het kindje door geweld om het leven was gekomen. 

Zwaar letsel
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed verder onderzoek naar de toedracht van de dood van Elise. Uit dit onderzoek bleek dat het kindje op haar hoofdje, in de nek, op het rompje en haar benen sporen had van buitensporig geweld. De baby bleek tevens zwaar hersenletsel te hebben opgelopen en was volgens de specialisten uiteindelijk gewurgd. Het kwam vast te staan dat het fatale letsel maar kort voor de 112-melding was toegebracht, naar schatting iets voor 23:00 uur. 

Politieonderzoek
De politie deed dinsdagmiddag, een paar uur na het overlijden van Elise, onderzoek in de woning aan de Stellingmolen en verrichte daarnaast een buurtonderzoek in de hoop op aanknopingspunten. Omdat de moeder van de baby, Amanda (22) en haar nieuwe vriend Pepijn als enigen in de woning aanwezig waren werden zij door de politie aangehouden. Beiden ontkenden iets met de gruwelijke mishandeling te maken te hebben gehad en zeiden te vermoeden dat het kindje de blauwe plekken had opgelopen tijdens de hardnekkige mond-op-mondbeademing die Amanda en later ook hulpverleners hadden toegepast. Volgens hen hadden ze er alles aan gedaan om de baby te redden. Ook wees het stel met een kwade vinger naar biologische vader Dennis, die zijn dochtertje de dag ervoor had thuisgebracht nadat ze een weekendje bij hem was wezen logeren. 

Dennis kon volgens de politie echter de dader niet zijn geweest, aangezien het letsel vlak vóór de 112-melding was toegebracht. Het moest simpelweg één van de twee bewoners van het huis aan de Stellingmolen zijn geweest. Amanda, Pepijn, of beiden. 

Zorgwekkende meldingen
In de maanden voorafgaand aan de dood van Elise bleek Dennis al diverse malen de hulpinstanties te hebben gewaarschuwd voor de problemen in het gezin van zijn ex-vriendin, die naast de baby nog een 3-jarig kind had uit een andere relatie. Ook Jeugd-gezondheidszorg, Geestelijke Gezondheidszorg en de huisarts waren op de hoogte van de problemen binnen het gezin. Er waren meerdere meldingen gemaakt van kindermishandeling. Toch werd er maar weinig gedaan met de zorgwekkende berichten.

Zwijgrecht en vrijlating
Ondertussen hielden Amanda en Pepijn de lippen stijf op elkaar en beriepen zij zichzelf op hun zwijgrecht, tot grote frustratie en verdriet van vader Dennis en andere nabestaanden. Voor hen stond het vast dat het stel de dood van de baby op hun geweten had. De politie kon dit ondanks grootschalig onderzoek echter niet bewijzen en liet de moeder en haar vriend in december 2015 weer op vrije voeten. Volgens het Openbaar Ministerie kon niet worden vastgesteld wie van de twee het ernstige letsel had toegebracht. De twee bleven nog wel verdachten in de zaak. 

Poging tot doodslag
In januari 2016, op de dag voor dat Elise haar eerste verjaardag had moeten vieren en de dag was dat de gedenksteen op haar graf was geplaatst, werd het vader Dennis allemaal te veel. Hij zocht Pepijn op om verhaal te halen. Dat liep echter al snel uit de hand, waarbij Dennis met een scherp voorwerp naar het gezicht van de vriend van zijn ex-vriendin uithaalde. Pepijn liep daarbij lichte verwondingen op en Dennis werd poging tot doodslag ten laste gelegd. De officier van Justitie eiste een halfjaar voorwaardelijke celstraf tegen Dennis en toonde begrip voor zijn emoties. Verder kreeg hij een contactverbod met Amanda en Pepijn en werd hem verboden zich in de buurt van de woning aan de Stellingmolen te bevinden.


Niet vervolgd
Op 18 november 2016 werd duidelijk dat Amanda en Pepijn, die op dat moment al uit elkaar waren, niet zouden worden vervolgd voor de gewelddadige dood van Elise. Dordtse strafrechtdeskundige Marcel Smit zei dat Justitie niets anders kon doen dan de zaak te seponeren. Om de zaak voor de rechter te brengen moest er iets van bewijs zijn van betrokkenheid van één van de verdachten bij de dood van de baby, en dat was er simpelweg niet genoeg. Het was nog altijd onduidelijk wie van de twee het fatale letsel bij het kindje had toegebracht. 

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries had zijn hulp inmiddels ook aan Dennis en zijn familie aangeboden, en liet weten dat Amanda en Pepijn naar verluid door Justitie waren afgeluisterd in hun eigen woning, en ook na hun arrestatie. Het vergaande onderzoeksmiddel werd toegepast in de hoop dat het duo met elkaar zou praten over de dood van Elise, op een moment dat zij zich alleen waanden. De afluisterapparatuur bleek echter zinloos, want het stel sprak opvallend genoeg met geen woord over de zaak. 

Nasleep
In juni 2022 kwam verslaggever Jan-Dirk Verheij met een boek over de tragische zaak, met de titel Zwijgrecht. In het boek van 224 pagina's gaat Jan-Dirk diep in op alle details die hij heeft opgedaan bij het lezen van het dossier. Mensen die het boek hebben gelezen laten weten dat het boek (begrijpelijkerwijs) zeer aangrijpend is om te lezen. 

De geestelijke gezondheid van Dennis is na de moord op zijn dochtertje hard achteruit gegaan. Hij heeft last van PTSS en krijgt de beelden van zijn levenloze dochtertje op de salontafel niet meer uit zijn hoofd. Werken lukt niet meer. Toch blijft hij vechten voor gerechtigheid van Elise en hoopt hij samen met zijn familie dat één van de twee -Amanda of Pepijn- op een dag het ware verhaal zal opbiechten. 

Informatie en Tips
De jaren vliegen voorbij, en de gruwelijke kindermoord op Elise is nog steeds onopgelost. Zoals gezegd blijft haar vader Dennis en zijn familie naar antwoorden zoeken, en hopen zij op een bekentenis van de dader, of een getuigenis van iemand die meer weet. De kans bestaat dat de dader met mensen heeft gesproken over de zaak en daarbij wellicht details heeft vrijgegeven die belangrijk zijn.

Als u iets weet over de moord op de negen maanden oude Elise, laat het ons dan alstublieft nu weten. Wij gaan discreet om met uw informatie en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt bij de politie. U kunt ook anoniem reageren. Twijfel dus niet en kom nu in contact. Ieder detail kan belangrijk zijn. 

Help mee en deel deze zaak met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.