De cold case vermissing van Floris Dierdorp - Prijepolje (Servië) - 23-03-2012

De in 2012 vermiste Floris Dierdop

Op 10 maart 2012 verliet de 58-jarige Floris zijn woning in Papendrecht om te beginnen aan zijn fietsreis naar Turkije. Bepakt met o.a. zijn zelfgemaakte rode sportvouwfiets, een tent en een aantal tassen vertrok hij per trein en ging hij het avontuur tegemoet. - Floris was een zeer ervaren fietser en had in zijn leven bijvoorbeeld al twee maal naar de Noordkaap gefietst. Ook had hij met zijn tweewieler door o.a. IJsland, India,  Australië, Canada en Indonesië gereisd. De 2.05 meter lange Floris was dol op de natuur en vond het heerlijk om die op zijn fiets te verkennen.

Nederland had hij ook al doorfietst, waarbij hij élk treinstation van het land heeft bezocht en gefotografeerd. Dat deed hij overigens helemaal niet onaardig, zijn verassend professionele foto's staan in grote getalen verspreid op het internet. 

Gedurende zijn reis schreef Floris diverse brieven aan zijn familie waarin hij zijn avonturen waarschijnlijk in kleuren en geuren omschreef. Omdat dat echter ineens ophield begon o.a. zijn broer Jan zich steeds meer zorgen te maken. Toen Floris op de geplande terugkomst datum niet kwam opdagen, wisten zijn familie en vrienden dat het mis was. 

De vermissing van Floris werd op 7 mei 2012, de dag dat hij weer terug zou komen, dus duidelijk. Omdat hij op dat moment al een grote afstand had afgelegd was het niet helemaal duidelijk waar hij precies wel of niet was langsgekomen. Vooral in het begin van de zoektocht was er veel onduidelijkheid, ook vanuit de politie richting de achterblijvers. Langzaam werd echter helder dat Floris de Bosnische stad Bihac had gepasseerd en ook Sarajevo was doorkruist. Ergens daar had hij nog een klein bedrag gepind. Floris zou op 23 maart de Servische grens zijn overgefietst bij de Uvac, een gebied waar ook beren en wolven leefden. Omdat de Papendrechter vaak in het wild kampeerde met zijn tentje ontstonden er zorgen over een mogelijke confrontatie met zo'n dier. Jan Dierdop, de broer van Floris, zei rekening te houden met duizend scenario's en maakte samen met goede fietsvriend Pieter Duiff plannen om af te reizen naar Servië om zelf ook te zoeken. 

Ondertussen loofde de familie een geldbedrag uit voor de gouden tip en werden er talloze ander fietsliefhebbers op de hoogte gebracht van de vermissing. 
Diverse Nederlandse kranten besteedde aandacht aan de zaak, en ook de Wereldfietser plaatste verschillende oproepen. Veel fietsers reageerden hierop en beloofden uit te kijken naar Floris. Ook brachten zij weer andere kanalen (in het buitenland) in beweging. 

Persoonlijke spullen teruggevonden
Ergens tussen mei en juli kwam het bericht bij de familie van Floris binnen dat de fiets van hem was aangetroffen op zo'n 45 km van Uvac. De tweewieler zou in april al zijn teruggevonden bij een riviertje bij het plaatsje Prijepolje in Servië. Het was een bergachtig gebied dat moeilijk te bereiken was. De fiets zou volgens mediakanalen op slot hebben gezeten, met de fietstas er nog op. Omdat de vermissing van de Floris niet bekend was in Prijepolje werd de vondst niet gemeld, en wist lang niemand in Nederland dat zijn fiets inmiddels was gevonden. 

Toen in Servië bleek dat het de fiets van een vermist persoon betrof werd er gezocht naar nog meer van zijn spullen, en vond de recherche van Prijepolje o.a. een lege, zwarte tas waar de fotocamera van Floris in moest hebben gezeten. Ook vonden zij een zakdoek, een deel van een rubberen tas, een gele broek en een oranje veiligheidsvest in hetzelfde gebied. Het feit dat de camera uit de tas mistte kon erop duiden dat Floris slachtoffer was geworden van een misdrijf, maar andere mogelijke scenario's bleven open staan. 

Bezoek aan Servië
Tijdens de reis van Jan Dierdorp en Peter Duiff in Servië bezocht Duiff, onder begeleiding van twee agenten en een lokale gids, de plek waar de spullen van Floris waren teruggevonden. Volgens Jan kon je er alleen komen door een levensgevaarlijk smal pad door de rotsen te volgen, en lag de vindplaats van de fiets op zo'n anderhalf uur van de dichtstbijzijnde weg. Floris, die last had van hoogtevrees, zou de gevaarlijke route volgens zijn broer nooit hebben afgelegd. Het was voor broer Jan reden om nog meer van een misdrijf uit te gaan.

Samen met een AD-verslaggever deden de twee Nederlanders er alles aan om in het land meer duidelijkheid te krijgen. Ze deelden vele flyers uit en drongen er bij de lokale politie op aan om vooral door te gaan met de zoektocht. De Servische lokale tv besteedde ook aandacht aan de verdwijning, waarin o.a. de burgemeester van Prijepolje aan het woord kwam. Mensen die meer wisten werden gevraagd zich te melden. 

De Servische politie kamde het bergachtige gebied uit, waarbij er gebruik werd gemaakt van o.a. speurhonden. Op verzoek van de Nederlandse Ambassade werd dit onderzoek verlengd, maar uiteindelijk leverde de inspanningen niets op.

Tips en Informatie
Op 10 november 2012 organiseerde de familie van Floris een afscheid in het gebouw van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard in Papendrecht. Het pijnlijke besef dat Floris zijn reis naar Turkije niet had overleefd zorgde voor veel verdriet bij zijn familie en vrienden. Het lot van de 58-jarige is nooit vast komen te staan. Was hij verongelukt in onherbergzaam gebied? Was een beer hem fataal geworden? Of werd Floris slachtoffer van een misdrijf? 

Als u iets denkt te weten over de vermissing, neem dan alstublieft nu (anoniem) contact met ons op via het onderstaande tipformulier. Wij zorgen er dan voor dat de informatie terecht komt bij de politie en de familie van Floris. 

Help mee en deel deze pagina met uw volgers op social media

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.