De cold case van Judy Pineda - Amsterdam - 23-06-2003

Op maandagochtend 23 juni 2003 werd bij het Amsterdamse Sportpark Spieringhorn een schokkende ontdekking gedaan. In de bosjes lag het lichaam van een transseksuele vrouw verscholen. Het bleek te gaan om de uit Ecuador afkomstige Judy Pineda. Ze was tippelaarster en verbleef illegaal in Nederland. Pathologisch onderzoek toonde aan dat de 34-jarige om het leven was gebracht door verwurging, en dat zij daaraan voorafgaand was mishandeld met een mes. 

Weet u iets over deze zaak, neem dan hier (anoniem) contact op

Over Judy Pineda
Judy werd in 1968 in Ecuador geboren als Byron Ramiro Fierro Pineda. Fiero identificeerde zichzelf meer als vrouw, en omdat het voor transgenders lastig was om hunzelf te zijn in het Zuid-Amerikaanse land, besloot hij naar Europa te verhuizen. Rond het jaar 2000 kwam Fiero, die zichzelf Judy of Jody noemde, in Nederland aan. Ze voelde zich honderd procent vrouw, en zag er ten alle tijden uit als een vrouw. Haar droom om een geslachtsverandering te ondergaan kwam nooit uit, want Judy verbleef hier illegaal en kon daardoor niet in aanmerking komen voor een operatie. 

Judy leidde een redelijk normaal leven in ons land. Ze woonde samen met haar Nederlandse vriend in Amsterdam aan de Bernard Loderstraat in Nieuw-West, en had een grote vriendenkring opgebouwd die vooral bestond uit andere mensen uit Ecuador.
Ze werd omschreven als iemand die plezierig was in de omgang, vol in het leven stond en wel van een feestje hield. Wat het leven van Judy gevaarlijk maakte was haar werk. Want hoewel ze een gemiddeld bestaan leek te hebben, bezat ze geen verblijfs-vergunning. Daardoor kon ze geen werk vinden, want daar heb je immers papieren voor nodig. Om toch over geld te beschikken werkte Judy daarom als tippelaarster aan de Theemsweg, op zo'n tien minuten loopafstand van haar huis. 

Politieonderzoek
Uit onderzoek komt naar voren dat Judy op zondagavond 22 juni tot ongeveer 22:30 tv heeft gekeken met haar vriend, en dat ze daarna naar de tippelzone was gegaan om te werken. Vanaf het moment dat Judy de woning verliet is de politie het spoor kwijt. Wat hierna gebeurde bleef volledig onduidelijk. De volgende ochtend werd haar lichaam aangetroffen in de bosjes voor het voetbalveld van Turkiyemspor aan de Seineweg, haar vaste 'afwerplek'. Het sectierapport stelde vast dat Judy waarschijnlijk zo'n anderhalf uur nadat ze de deur van haar woning had dichtgedaan al om het leven was gebracht.

Het was voor de recherche niet duidelijk of Judy bij iemand was ingestapt aan de Theemsweg (de officiele tippelzone) of dat ze vanuit haar woning al direct naar de Seineweg is gelopen. Hoewel de Theemsweg het erkende gebied was voor tippelaarsters, vonden er veel 'schoonmaakacties' plaats van de politie. De vrouwen die illegaal in Nederland verbleven, zoals Judy, zagen zich vaak genoodzaakt om de Seineweg te gebruiken als hun werkterrein. Volgens de politie had Judy die avond waarschijnlijk al een aantal klanten afgewerkt voordat ze werd vermoord. Sporen op de vindplaats deden hiertoe vermoeden.

Op dezelfde plek werd ook het mes gevonden dat werd gebruikt door de dader(s) om Judy op diverse plekken te verwonden. Ze is o.a. in haar hoofd en handen gestoken. Het mes bleek van het merk Victorinox en was voorzien van een fibrox heft. Dit type werd vooral gebruikt in de horeca, en was alleen te bestellen via de slager en groothandel. Het betrof een veelgebruikt, afgesleten exemplaar, dat vermoedelijk aan de bovenkant was gemerkt door de eigenaar. - zoals u op de foto's kunt zien, zitten er een aantal kleine inkepingen aan het heft - De politie hoopt nog steeds dat het door iemand wordt herkend. Het mes is een zeer belangrijk spoor in de zaak. 

Cold case zaak
Hoewel de politie haar uiterste best deed om de zaak op te lossen was het alles behalve eenvoudig. Het wereldje van illegale Ecuadoraanse transgender straatprostituees en aandachtschuwe tippelaars was geen plek waar eventuele getuigen of informanten snel van zich lieten horen. Tv programma Opsporing Verzocht besteedde meerdere malen aandacht aan de zaak, waardoor er velen tips binnenkwamen. Een opsteker, maar de gouden tip zat er niet bij. Bijna twintig jaar later is de zaak nog steeds onopgelost.

De politie hoopt op dit moment dat er mensen durven te praten die dit eerst niet konden doen, omdat zij illegaal in Nederland verbleven, maar nu een verblijfsvergunning hebben. Deze mensen leven nu waarschijnlijk in rustiger vaarwater, en kunnen nu hopelijk iets over de zaak vertellen. Wie waren de vaste klanten van Judy, en sprak ze wel eens over een eventuele ruzie of een persoon in het bijzonder? De politie wil heel graag nieuwe informatie. 

Doorbraak 2023
Op 10 juli 2023 werd er een doorbraak gemeld in de zaak. De Amsterdamse politie liet weten een 42-jarige man uit Amsterdam te hebben aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Judy. Dankzij nieuwe technieken op het gebied van DNA-onderzoek tezamen met een verwantschapsonderzoek, kon de verdachte in verband worden gebracht met het misdrijf. In het persbericht stelde de politie dat de man na een week te hebben vastgezeten nog minimaal veertien dagen in hechtenis zou blijven op last van de rechter-commissaris. Inmiddels zit de man thuis en is hij in afwachting van de zitting. Hij zal zich binnen afzienbare tijd bij de rechter moeten melden.

Tips en Informatie
De politie meldde in hun persbericht dat (extra) informatie wenselijk is, en hoopt dat er mensen zijn die meer weten over de zaak. Weet u iets over de moord op Judy Pineda? U kunt ons via onderstaand tipformulier (geheel anoniem) uw informatie doorsturen. Wij zorgen er dan voor dat het op de juiste plek terecht komt bij de politie.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.