De cold case van Marie Christine Jonas - Amsterdam - 25-11-1989

Op zaterdag 25 november 1989 deed men een schokkende ontdekking in de Spuistraat in Amsterdam. In het prostitutiegebied werd Marie Christine Jonas vermoord aangetroffen in de hal van haar peeskamertje (de kamer waar prostituees klanten afhan-delen). Het 18-jarige meisje uit Frankrijk bleek tussen 15:00 en 18:15 uur door iemand om het leven te zijn gebracht met zeven messteken. Ze was in de hal in elkaar gezakt nadat ze nog geprobeerd had om hulp te zoeken. 

Over Marie
Marie, die in Amsterdam ook bekend stond als Luna, was op 14-jarige leeftijd weggelopen van haar ouderlijke woning in Denain, Noord-Frankrijk. Nadat ze twee jaar lang niets van zich had laten horen nam ze soms weer even contact op met haar familie. Op dat moment woonde ze in Amsterdam, en was ze verslaafd geraakt aan cocaïne. Om haar verslaving te kunnen bekostigen was ze gaan tippelen, maar omdat raamprostitutie meer geld opleverde stond ze al snel achter de ramen in het onderste kamertje (souterrain) van een pand aan de Spuistraat. 

Politieonderzoek
Over het onderzoek dat in 1989 plaatsvond is maar weinig te vinden. Normaal gesproken zou er hoe dan ook een sporenonderzoek en een buurtonderzoek zijn gedaan, en ook zal een patholoog-anatoom het lichaam van Marie onderzocht hebben op o.a. dader-sporen. Een prostitutiemoord is altijd moeilijk gebleken. Klanten praten uit schaamte of angst voor ontmaskering niet graag met de politie. Collega-hoertjes zijn meestal ook niet erg behulpzaam in dit soort onopgeloste zaken. Vaak gaat het om kwetsbare vrouwen met hun eigen problemen, bijvoorbeeld verslavingen. Het staat in elk geval vast dat de recherche de dader niet heeft kunnen vinden.

In 2010 werd het onderzoek naar de moord op Marie Christine Jonas heropend. Het tv programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak, waarin de politie getuigen vroeg om zich te melden. Een aantal dagen na de uitzending meldde de politie dat er zo'n zevenentwintig tips waren binnengekomen, waarbij het in een aantal gevallen ging om bruikbare informatie. Desondanks werd er niemand gearresteerd en werd het langzaam weer stil in de zaak.

Arrestatie seriemoordenaar
Begin april 2017 arresteerde de Rotterdamse recherche de 58-jarige Schiedammer ’Tippelkiller’ Albert B.. De Surinaamse man werd ervan verdacht diverse prostitutiemoorden op zijn geweten te hebben en kon dankzij een DNA-verwantschapsonderzoek aan tenminste twee zaken worden gelinkt. Het ging daarbij om Francis Garcia Hofland (22) en Berendina Stijger (45) in 1991 en 1990. De recherche verdacht B. echter van nog meer prostitutiemoorden, in totaal vijf, vanwege grote gelijkenissen tussen deze misdrijven. Bij drie van de vijf waren echter geen sporen te vinden van Albert, en ging het alleen om verdenkingen. De 18-jarige Marie Christine werd ook meervoudig in de pers genoemd als een mogelijk slachtoffer van de 'Tippelkiller'. Die ontkende echter alle betrokkenheid.

De politie kon ondanks groot onderzoek niet aantonen dat Albert B. ook maar iets te maken had met de andere moorden, en dus ook niet op die op Marie Christine Jonas. De rechtbank achtte het wel bewezen dat hij de moorden op Hofland en Stijger had gepleegd. B. werd in hoger beroep tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Informatie en tips
De moord op de pas 18-jaar oude Marie Christine is tot op de dag van vandaag onopgelost. De jonge vrouw werd in koelen bloede afgeslacht door iemand die daar nooit voor is gestraft. De zaak kan echter niet meer verjaren, en het is dus nog niet te laat. Weet u iets over de moord op Marie? Heeft u ooit iets gehoord, of voorbij zien komen, of heeft iemand u wellicht zelf iets verteld? Laat het dan alstublieft nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak op uw socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.