De cold case van een onbekende man - A1 Naarden - 09-08-1991

Toen drie medewerkers van een boomkwekerij langs de A1 bij Naarden tijdens de lunch een korte wandeling langs het terrein deden, roken ze ineens een sterke, penetrante lucht. De mannen maakten zonder er goed bij stil te staan hun rondje af, maar besloten twee dagen later toch om nog even te gaan kijken waar die stank nou vandaan kwam. De lucht was nu nog erger dan daarvoor, en al gauw zag één van de mannen een gekleurde deken in de bosjes liggen waarvan duidelijk werd dat de oorzaak van de stank daaronder moest liggen.

De politie werd gewaarschuwd, en het werd duidelijk dat de penetrante geur werd veroorzaakt door het ontbindende lichaam van een man die onder de gekleurde deken lag. Hij bleek om het leven te zijn gebracht door messteken.

Omdat de man geen identiteitspapieren bij zich droeg en in staat van ontbinding was, had de politie geen idee wie het slachtoffer was. Toch waren er wat magere aanknopingspunten.

Wat waren die aanknopingspunten? De felgekleurde deken waaronder het lichaam van de man was aangetroffen. De tamelijk goedkope kleding die hij droeg, en ook de zegelring die om zijn vinger zat. De politie richtte haar hoop vooral op die ring, want de gekleurde deken bleek in grote getalen te zijn verkocht in o.a. Duitsland en Nederland. De ring daarentegen leek op het eerste oog specialer te zijn. Het onderzoeksteam deed navraag bij de juwelier, en die wist te vertellen dat het sieraad in de jaren tachtig werd verkocht door postorderbedrijf Otto. 

Omdat de zegelring zo'n beetje het belangrijkste spoor was, vroeg de politie bij Otto alle rekeningen op over de periode waarin de ring door het bedrijf was verkocht. Een achtkoppig rechercheteam spendeerde de weken daarop veel tijd aan het nalopen van de mensen die het sieraad hadden gekocht. Het grote onderzoek leidde uiteindelijk naar een café aan de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam. Daar zou een stamgast van café Yvonne naar verluid zo'n zelfde ring hebben dragen. Het ging om een Turkse man van rond de 40 jaar oud, die soms in het gezelschap werd gezien van een jongetje van rond de 10 jaar oud waarvan gedacht werd dat het zijn zoontje was. Toevalligerwijs was de stamgast na de vondst van het lichaam langs de A1 ook niet meer in de kroeg gezien. Wees dat erop dat het om dezelfde person ging? De politie wilde weten wie de man was, maar geen van de bezoekers, noch de eigenaar wist wat zijn naam was.

Tot grote frustratie werd het onderzoek eind 1991 afgesloten zonder resultaat. De nog altijd onbekende man werd in een naam-loos graf begraven in Naarden, op begraafplaats Nieuw Valkeveen.

Heropening onderzoek
In 2014 werd ervoor gekozen om het lichaam van de onbekende man op te graven voor nieuw onderzoek. De onderzoeks-technieken waren ten opzichte van 1991 dusdanig verbeterd dat de rigoureuze handeling de moeite waard leek voor de politie.
Er werd o.a. een isotopenonderzoek verricht, waarin men aan de hand van botten kan zien in welke regio de persoon in kwestie een groot gedeelte van zijn leven had doorbracht. Ook werd er opnieuw gekeken naar zijn vermoedelijke leeftijd. Het bleek dat men er in 1991 nogal naast had gezeten in dat opzicht. In plaats van 40, werd nu vastgesteld dat de man tussen de 64 en 75 jaar oud moest zijn geweest.

Het isotopenonderzoek liet zien dat hij nog maar kort in Nederland was geweest, hooguit enkele maanden. Een groot deel van zijn leven had de man doorgebracht ergens in een groot gebied dat bekend staat onder de naam Karpaten. De helft van deze grote streek ligt in Romenië, maar het doorkruist ook landen als Oostenrijk en Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne, Griekenland en een klein deel van Turkijë. 

De politie liet met behulp van Schotse Universiteit Dundee een reconstructie maken van het gelaat van de man. Zijn schedel werd gebruikt om een levensecht beeld van hem te schetsen. Ineens had de onbekende dode een gezicht gekregen. Er werd gehoopt dat iemand hem zou herkennen, maar dat gebeurde niet. 

Nieuwe aanwijzingen
Nadat de politie in 2019 een uitgebreide driedelige podcastserie aan de onbekende dode had gewijd, kwamen er zo'n vijftien nieuwe tips binnen. Hoewel ze niet allemaal bruikbaar waren, zat er in elk geval één interessante tip tussen die de man wellicht eindelijk een naam zou kunnen geven. Een woordvoerder van de recherche zei in een interview enthousiast dat het geweldig zou zijn als het allemaal klopte, maar kon de naam verder niet bekend maken omdat het onderzoek nog liep. Omdat deze opleving op het moment van schrijven alweer dik drie jaar terug is, kunnen we er wel vanuit gaan dat het onderzoek naar deze tip toch niet resulteerde in de identiteit van de man. 

Tips en Informatie
Helaas is de zaak dus nog steeds onopgelost. De identiteit van de man is na veel inzet van de politie nog altijd onbekend, en de moordenaar is daardoor nooit in beeld gekomen. Wij van coldcasezaken.nl proberen middels deze pagina ook een poging wagen om achter de identiteit van de man te komen. Weet u iets, of heeft u een idee? Laat het dan nu alstublieft weten. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze pagina

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.