Onbekende man - Flevopark, Amsterdam - 15-11-1998

Vondst lichaam
Op zondagochtend 15 november 1998 liepen twee bevriende hondenwandelaars in het Flevopark in Amsterdam, toen hun trouwe viervoeters ter hoogte van het pannenkoekenhuis nogal vreemd gedrag begonnen te vertonen. 
Het duo besloot de Bosschage in te lopen om te zien of de honden iets ongebruikelijks hadden geroken. Eenmaal wat verder in de bosjes stuitten de mannen tot hun grote schrik op het lichaam van een dode man. Hij lag met zijn armen wijd en had bloed op zijn gezicht. De twee realiseerden zich dat ze misschien wel op een plaats delict waren beland en keerden snel terug naar het normale pad. Daar zochten ze een telefooncel op om de politie te waarschuwen. 

Slachtoffer misdrijf
Agenten ter plaatse bevestigden dat er in de bosjes inderdaad een dode man op de grond lag, en dat het duidelijk was dat hij niet aan een natuurlijke dood was gestorven. De omgeving werd afgezet en het stoffelijk overschot werd overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Daar werd het onderworpen aan een onderzoek. 

Gewelddadig misdrijf
De patholoog anatoom concludeerde dat het slachtoffer maar liefst vijf keer van dichtbij in het hoofd was geschoten en dat hij diverse messteken had opgelopen in zijn bovenlijf. Het moest een afschuwelijke dood zijn geweest. Volgens het onderzoek was de man pas geleden om het leven gebracht en had hij hoogstens anderhalve dag op de vindplaats gelegen.

Politieonderzoek
Volgens de politie was er een duidelijk sleepspoor te zien in het gras richting de bosjes waar de man was aangetroffen. Het leek erop dat de hij naar de plek was gebracht nadat hij al dood was, en dat het misdrijf op een andere plek was gepleegd. Het Flevopark was destijds op bepaalde plekken goed toegankelijk met de auto en het vermoeden bestond dat de dader zijn auto het park in had gereden om het lichaam te dumpen.

Omdat het slachtoffer geen identiteitspapieren bij zich droeg moest de politie op een andere manier achter zijn naam zien te komen. Dat werd o.a. geprobeerd door een getuigenoproep te doen en een beschrijving van de man in de media te brengen. O.a. tv programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak. De onbekende man had het volgende signalement. 

• Blanke man 30 - 40 jaar
• 30 - 40 jaar
• 1.75 m lang (normaal postuur)
• Twee opvallende tatoeages waarvan één op beide armen. 
• Kleding: Groene Sweater van Lacoste, met daaronder een donker blauw sweater Port Island - Donkerkleurige broek van Donkers, met daaronder een leren broek van Jack & Jones - een zwart leren riem met een metalen plaatje met het merk Sabine Jaudeu of Sabine Jansen  - Timberland schoenen (licht geel),

Tekst gaat door onder afbeeldingen

Omdat de man opvallende tatoeages had werd hier extra aandacht aan besteed. Eén van de tattoo's leek een 'cover up' te zijn (eentje die over een andere tattoo heen wordt gezet). Het betrof een adelaar met daar achter het gezicht van een vrouw of van misschien wel Jezus. De andere tattoo leek een soort armband met in het midden een medaillon. 

Volgens de politie was de man, afgaand op zijn uiterlijk, mogelijk Oost-Europeaan. Het kon echter ook makkelijk zo zijn dat hij totaal ergens anders vandaan kwam. Voor zo ver wij weten is er geen DNA-onderzoek gedaan.

Tips en Informatie
Denkt u de man op de foto te herkennen of heeft u de tatoeages wel eens eerder gezien? Weet u wat er met het slachtoffer gebeurd is? Laat het ons dan nu (geheel anoniem) weten via onderstaand tipformulier. Wij gaan discreet om met uw informatie en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt bij het betreffende cold case team van de politie. Twijfel dus niet en kom in contact.

Help mee en deel deze pagina. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.