De cold case van Onbekende man - bos in Best - 12-06-1997

Op 12 juni 1997 zoeken twee neven met metaaldetectoren de bospaden van Best af op restanten uit de tweede wereldoorlog. Opeens gaat, langs het zandpad van de Venweg, één van de detectors af boven de aarde van een greppel, en de man begint te graven. Maar vrijwel meteen komen er allemaal maden naar boven... De hobbyzoeker blijkt op het lichaam te zijn gestuit van een overleden man. Uit onderzoek op het lichaam kwam naar voren dat hij slachtoffer moest zijn geworden van een misdrijf. Hij bleek door verstikking om het leven te zijn gekomen. 

De politie probeerde de identiteit van de dode man te achterhalen, maar zonder succes. Meer dan 25 jaar later is zijn naam nog altijd onbekend. Toch zou het mogelijk moeten zijn om met hulp van het publiek meer te weten te komen over dit anonieme slachtoffer.

Politieonderzoek
De onbekende man had een blanke tot licht getinte huidskleur en was vermoedelijk van mediterrane afkomst. Hij was volgens specialisten zo'n 20 tot 25 jaar oud ten tijde van de moord, en was 1.71m lang, had donker tot zwart haar, en een puntgaaf gebit. Een eerste aanwijzing dat de man vermoedelijk geen armoedig bestaan had geleid. 

Omdat het slachtoffer geen portemonnee bij zich droeg, of sieraden of tatoeages had, moest de recherche het doen met de kleren die hij aan had. Daarbij ging het om opvallend dure kleding: Een lichte spijkerbroek in maat 32-45 van Versace, een beige blouse met ruitjesmotief van het merk Bobson Westpoint Vintage in maat F (kleinste maat, gemaakt in Japan), een blauwe onderbroek met gekleurde blaadjesmotieven van het merk Arthur, Paris, een paar wijnrode sokken van Lacoste, en blauw/bruingekleurde 'mocassins' (instappers) van het merk Moreschi, type Canyon Red. Stuk voor stuk dure kledingstukken die opnieuw deden vermoeden dat het slachtoffer er op financieel gebied warmpjes bij moest hebben gezeten. 

In het eerste persbericht van de politie werd een oproep gedaan aan het publiek, en werd een label getoond van zijn blouse waarin de letter F stond, een kledingmaat die vooral in Japan wordt gebruikt. Omdat ook het type schoenen van het merk Moreschi alleen in Japan verkrijgbaar bleek te zijn ging men er bij de politie vanuit dat de man in Japan had gewoond, of dat hij er in elk geval een periode had rondgereisd. 

Helaas kon het publiek de politie niet helpen bij het vinden van de identiteit van het slachtoffer. Ook bleek hij niet tussen de vermissingen in Nederland te staan, en kwam zijn DNA niet voor in een databank die is gekoppeld aan databanken in elf andere landen.

 

Cold case zaak
In 2019 publiceerde de politie de zaak op hun dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken in de hoop op nieuwe aanwijzingen. Door de publicatie ontving de zaak hernieuwde aandacht. Volgens toenmalig cold case teamleider Jeroen Snellen zou een isotopenonderzoek wellicht uitkomst kunnen bieden, maar was het nog maar de vraag of daar geld voor vrij kon worden gemaakt. Volgens Snellen zouden er zaken bestaan die meer prioriteit hadden, zoals de moord op vrouwen en kinderen. De teamleider vestigde zijn hoop vooral op de schoenen van het slachtoffer, en zag daarin de sleutel van het mysterie. De instapschoenen bleek namelijk een nogal exclusief paar te zijn, bleek ook uit een uniek nummer dat aan de binnenkant van de schoen stond: 19315. Wellicht weet een schoenenexpert hier meer over te vertellen? 

Informatie en Tips
De nogal magere aandacht vanuit de media leverde geen interessante tips op, en de moord op de onbekende man die in het bos bij Best werd gevonden is nog altijd onopgelost. Toch moet iemand zijn of haar vader, zoon, broer, of echtgenoot missen, en zullen er mensen zijn die meer weten over de zaak. Er is iemand vermoord, en de dader loopt nog vrij rond. Weet u meer over de identiteit van deze man? Komen de kledingstukken u bekend voor, of gaat er een belletje rinkelen na het lezen over de bijzondere schoenen van het merk Moreschi? Twijfel dan alstublieft niet en laat het nu meteen weten. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze pagina. Volg ons ook op onze social media

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.