De cold case van een Onbekende Man met drakentattoo - Amsterdam - 08-07-1998

Half juli 1998 deden medewerkers van de groenvoorziening een schokkende ontdekking toen zij aan het werk waren bij de Bosplaat in Amsterdam Noord. Iets wat twee weken eerder, toen dezelfde mannen het gras rondom de sloot maaiden, nog leek op een drijvend hoofdkussen, bleek bij nader inzien de spijkerbroek te zijn van een in het water drijvende dode man. 

De politie werd gewaarschuwd en haalde de man uit het water. Hij had een koord om zijn nek, en het was duidelijk dat hij het slachtoffer was geweest van een misdrijf. Na het doorzoeken van zijn spullen bleek dat hij geen identificatiepapieren bij zich droeg, en was het aan de politie om deze te achterhalen. Zij startte een groot onderzoek in de hoop meer te weten te komen over het onbekende slachtoffer.

Het betrof een man van tussen de 25 en 40 jaar oud, 1.79m lang, had vrij lange haren, een korte baard en snor en een slecht gebit (vermoedelijk door roken). Hij had een opvallend grote tatoeage op zijn buik en borst van een Chinese draak. Rechtsonder zijn ribbenkast zat een groot litteken. Omdat het lichaam vermoedelijk zo'n drie weken lang in het water had gelegen was zijn gelaat compleet onherkenbaar en misvormd geworden. De politie kon om die reden geen compositietekening of foto verspreiden van zijn gezicht. 

De man droeg een zwarte Levi's spijkerbroek, een blauwzwarte sweater van het merk State of Art en een rood T-shirt met het opschrift EGO. Ook had de man een bewerkte zilveren ring om zijn vinger met daarin een blauwe steen. Deze mogelijke aan-knopingspunten leverde geen duidelijkheid op. Om toch antwoorden te vinden werd gezocht in de DNA-databanken, maar daar kwam geen match uit. De identiteit van de man bleef voor de politie één groot raadsel.

Isotopenonderzoek
Om toch meer te weten te komen over de afkomst van de onbekende man werd er uiteindelijk een isotopenonderzoek gedaan. Dat is een tamelijk ingewikkeld forensisch onderzoek waarin men kijkt naar de isotopensamenstelling in botten, nagels of haren van iemand. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld waar iemand zijn eerste levensjaren heeft doorgebracht en waar hij kort voor zijn dood heeft geleefd. In het geval van de onbekende man toonde het onderzoek aan dat hij een groot deel van zijn leven had doorgebracht in Oost-Europese landen, maar dat hij in de periode voor zijn dood in Duitsland en Zwitserland was verbleven. Het feit dat hij Duits en Zwitsers geld bij zich droeg leek dat laatste te bevestigen. Het onderzoek gaf verder aan dat hij nog maar zeer kort in Nederland was, vermoedelijk nog geen drie weken.

Informatie en tips
De identiteit van de man is na ruim vijfentwintig jaar nog steeds een mysterie. Ergens moeten familieleden zich afvragen waar hun geliefde zoon, broer of echtgenoot is gebleven en wat er met hem is gebeurd. Daarom hopen wij deze zaak opnieuw onder de aandacht te brengen. Denkt u meer te weten over wie deze man was? Herkend u zijn grote tattoo, ring of kleding? Laat het ons dan nu (geheel anoniem) weten. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg. Anoniem is bij ons ook écht anoniem.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze pagina met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.