De cold case van Sabrina Pelizzon - Oosterland - 18-08-1996

Zondag 18 augustus 1996 lieten twee jongens hun hondje uit over de dijk bij Viane op Schouwen-Duivelend (Zeeland). Eén van hen zag daarbij een dekbedovertrek op de schorren langs de oever van de Oosterschelde liggen, en besloot het van dichtbij te bekijken. Toen hij het laken wegtrok zag hij tot zijn grote schrik twee benen en wist dat het foute boel was. De gealarmeerde politie trof op aanwijzen van de jongens even later het dode lichaam aan van een tiener-meisje, gekleed in een nachthemd.

Het was duidelijk dat ze door geweld om het leven was gekomen. Omdat het meisje geen identiteitspapieren bij zich droeg was het de eerste dagen lastig om uit te vinden om wie het ging. Na een paar dagen zou blijken dat het om de 18-jarige Sabrina Pelizzon ging. Ze was op diezelfde zondag 18 augustus als vermist opgegeven. Uit sectie op het lichaam bleek dat ze was gewurgd.

Sabrina, een volgens haar familie vrolijk, spontaan meisje, was de dochter van Martina Beijer en de Italiaan Luciano Pelizzon. Samen met hen en haar één jaar oudere broer woonde ze in Spijkenisse. Ze volgde op het moment van haar overlijden een algemene beroepsopleiding en had naar verluid geen werk. 

Politieonderzoek
De politie deed na het aantreffen van het lichaam meteen een uitgebreid sporenonderzoek aan de voet van de Oosterschelde. Bij het stoffelijk overschot van Sabrina vond men naast een dekbedovertrek nog diverse handdoeken. Ook waren er voetafdrukken en een knieafdruk te zien in het slijk. De 15-jarige jongen die het lichaam had gevonden moest voor de zekerheid zijn schoen-afdruk aan de politie afstaan om eventuele verwarring te voorkomen. De gevonden voetsporen bleken later waardeloos.

Sectie op het lichaam van Sabrina stelde vast dat de tiener in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 augustus 1996 tussen 02:00 en 06:45 uur om het leven moest zijn gebracht. Precies op het moment dat haar gezinsleden in Spijkenisse niet thuis waren. De politie achtte het onwaarschijnlijk dat ze in Oosterland was vermoord, en vermoedde dat haar dader(s) al in haar ouderlijke woning een einde aan haar leven had(den) gemaakt. 

Een rechercheteam bestaande uit twintig rechercheurs uit Zeeland en omgeving Rotterdam werd aangesteld om de moord op de 18-jarige te proberen op te lossen. In Spijkenisse werd meteen een uitgebreid buurtonderzoek verricht in de omgeving van het ouderlijk huis van Sabrina. Er werd bij haar thuis gezocht naar aanwijzingen, waaruit bleek dat de woning vermoedelijk door de daders was schoongemaakt na de moord. Volgens haar moeder was een bijna volle fles bleek zo goed als leeg na de verdwijning van Sabrina. Ook waren er een mop-emmer, vuilnisbak, lakens en vele handdoeken uit de woning verdwenen. Een deel van de vermiste spullen werden die zaterdag 18 augustus teruggevonden op de vindplaats van het lichaam van de tiener, waaronder diverse handdoeken.

De politie deed een getuigenoproep in opsporingsprogramma's op tv. Het leverde dertig nieuwe tips op die aandachtig door de recherche werden nagetrokken. Ook het buurtonderzoek had zijn vruchten afgeworpen. Dankzij goed recherchewerk kwam vast te staan dat de dader die zaterdagmiddag zeer waarschijnlijk moest zijn teruggekeerd naar de woning om de door hem gemaakte sporen uit te wissen. Een buurtbewoner had die middag twee mannen voor de deur van de woning van Sabrina gezien. De politie vermoedde dat zij niet alleen het huis hadden schoongemaakt maar dat ze toen pas het lichaam mee hadden genomen, om het vervolgens zeventig kilometer verderop te dumpen in Oosterland. 

Arrestaties
Op 13 september werd gemeld dat er een aanhouding had plaatsgevonden voor de moord. Het ging om een vriendin van Sabrina, de 19-jarige Evelien uit Spijkenisse. Volgens getuigen had zij de 18-jarige bedreigd nadat Sabrina nadelige verklaringen had afgelegd over haar vrienden na een roofoverval in Den Haag.

In mei 1996 waren Sabrina, Evelien en twee jongens -Patrick en Andy- op vakantie geweest naar Curaçao. De hele reis zou volgens bronnen betaald zijn met geld dat was buitgemaakt bij de overval in Den Haag. Bij terugkomst in Nederland werden de vier vakantiegangers, inclusief Sabrina, gearresteerd op verdenking van heling. Tijdens verhoor verklaarde Sabrina tegenover de politie dat Patrick en Andy op vakantie een groot geldbedrag bij zich hadden. Haar verklaringen zouden volgens diverse getuigen reden voor Evelien zijn geweest om Sabrina te bedreigen. Hierop arresteerde de politie de 19-jarige op verdenking van betrokkenheid bij de moord op de tiener.

Op 25 september 1996 volgden meer arrestaties en hield het recherche bijstandsteam drie mannen uit Spijkenisse en Rotterdam aan, waaronder Patrick en Andy. Daarbovenop voerde de politie vier huiszoekingen uit in de hoop op nieuwe aanwijzingen. Op 17 oktober datzelfde jaar arresteerde men nog een vijfde verdachte, een 30-jarige inwoner uit Spijkenisse. Volgens de recherche behoorden alle vijf de arrestanten tot dezelfde kennissenkring. 

De bewijslast tegen de vijf personen was echter te verwaarlozen, mede dankzij een grote blunder van de politie die het nacht-hemd van Sabrina had gewassen om het schoon te kunnen tonen in een opsporingsbericht. Er zat daardoor niets anders op dan alle betrokkenen weer op vrije voeten te stellen. Het onderzoek naar de moord op Sabrina Pelizzon kwam helaas op een dood spoor terecht. 

Hernieuwde aandacht
In april 2000 kwam de moord op Sabrina mede dankzij misdaadverslaggever Peter R. de Vries weer terug onder de aandacht.
Het was hem opgevallen dat Patrick V., de inmiddels veroordeelde moordenaar van Ronald van Hunnik en Viola Schilte (1998) twee jaar eerder ook de hoofdverdachte was in de zaak van Sabrina Pelizzon. V. was vóór de moord op Sabrina al vaker met de politie in aanraking gekomen, en had twee jaar later dus ook al de dubbele moord op Ronald en Viola op zijn geweten. Peter R. vroeg zich logischerwijs af of er een verband bestond tussen de moord op Sabrina, en de dubbele moord twee jaar later. Hij besteedde in zijn tv programma aandacht aan deze vraag, waarna er vijfendertig nieuwe tips bij de politie binnenkwamen. De tips gingen over Patrick V., en ook over diens Alfa Romeo, die na de moord op Sabrina nooit meer is teruggevonden. De politie vermoedde dat de wagen was gebruikt om het lichaam van de 18-jarige van Spijkenisse naar Oosterland te vervoeren.

Een getuige verklaarde tevens de verdachte op zaterdagmiddag 18 augustus 1996 te hebben gezien bij de woning van Sabrina. Volgens de informant was V. daar met een andere man waarvan het beschreven uiterlijk volgens de recherche overeenkwam met één van de andere toenmalige arrestanten. De getuige herkende Patrick V. echter niet tijdens een fotoconfrontatie, waardoor de bewijslast nadelig werd beïnvloed. Ondanks de aandacht en de daarop volgende tientallen nieuwe tips kwam de zaak opnieuw tot stilstand.

Coldcasekalender
In 2019 schreven kranten, vanwege de publicatie van de zaak op de coldcasekalender, wederom over de moord op Sabrina. De kalender werd van 2017 tot 2021 uitgedeeld in o.a. gevangenissen en tbs-klinieken en zorgde soms voor nieuwe informatie. Het zorgde in dit geval niet voor nieuwe belangrijke informatie. 

Informatie en Tips
De moord op Sabrina Pelizzon is al ruim vijfentwintig jaar onopgelost. Hoewel er in de loop van de tijd vijf aanhoudingen zijn verricht, en één verdachte zelfs voor de rechter werd gebracht, is de toedracht van het misdrijf nog altijd een raadsel. Familie en vrienden van Sabrina vragen zich na al die tijd nog steeds af wat er is gebeurd, en wie er verantwoordelijk is voor haar dood.

De politie zegt te vermoeden dat er mensen zijn die meer weten. Bent u dat? Als u ook maar iets weet over de moord op Sabrina, laat het dan alstublieft nu weten. Elk detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. Twijfel niet en kom in contact. Wees zo specifiek mogelijk. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak met uw socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.