In deze zaak vragen de tipgever van 11 april 2024 om contact met ons op te nemen. Daarbij waarborgen we uw anonimiteit. 

De cold case van Stephan Buczynski - Phuket (Thailand) - 13-01-2013

In de ochtend van 13 januari 2013 ontving de moeder van Stephan Buczynski een hartverscheurend en tevens schokkend telefoontje. Haar zoon, die samen met goede vriend Sylvano op vakantie was in Thailand en de vorige avond terug had moeten vliegen naar Nederland, was die ochtend levenloos uit zee gehaald voor de kust van Patong beach, een populair Thais vakantie-eiland.

Medewerkers van een verhuurbedrijf van speedboten hadden de 26-jarige op zo'n 500 meter van de kustlijn drijvend in het water aangetroffen en de kustwacht gewaarschuwd. Eenmaal op het droge bleek Stephan een wond van zo'n vier centimeter aan zijn achterhoofd te hebben, en droeg hij vreemd genoeg een te kleine zwembroek die niet van hem was. Een arts ter plaatse concludeerde dat de jongeman waarschijnlijk al vier uur lang overleden was. De vakantie, die al vol problemen had gezeten, was geëindigd in één grote nachtmerrie. 

Over Stephan Buczynski
Stephan Henricus Maria Buczynski werd op 24 november 1986 geboren in Breda. Hij groeide op in een hecht gezin en had een sterke band met zijn moeder Brigitte en zusje Odette. Hij wordt door zijn moeder omschreven als iemand die alles voor zijn familie, en trouwens ook voor anderen, zou doen, en als iemand die alles voor elkaar kreeg en enorm behulpzaam was. Het was ook een eerlijke jongen die al op relatief jonge leeftijd erg gedreven was. Zo verdiende hij op z'n vijftiende al genoeg geld voor een brommer, door aandelen te verhandelen op de beurs. Stephan werd uiteindelijk ingenieur technische bedrijfskunde en werkte voor zichzelf. Hij was sinds anderhalf jaar mede-eigenaar van een verhuisbedrijf, dat hij samen met Sylvano was begonnen. Eén van zijn grote passies was de wereld rondreizen, en Phuket in Thailand stond bovenaan zijn lijstje als favoriete bestemming. Hij was er al zes keer geweest. Niemand vermoedde toen nog dat zijn zevende reis naar het land de laatste zou worden. Samen met compagnon Sylvano stapte hij op 5 januari 2013 op het vliegtuig en kwam hij een dag later aan op het Thaise eiland. Helaas begon de vakantie uitermate slecht.

Vakantie vol problemen
Een dag na aankomst in het Aziatische land zijn Stephan en Sylvano namelijk in gevecht geraakt met een Australische toerist, ene James. De Australiër flipte compleet toen Stephan bij een ruzie probeerde te bemiddelen en sloeg hem met een volle whiskyfles in zijn gezicht, waarop Sylvano zijn maat bijviel en James te lijf ging. De politie arresteerde de drie en bracht Stephan over naar het ziekenhuis, waar hij een week lang heeft moeten herstellen. Omdat hij aangifte had gedaan van mishandeling hield de politie James én Sylvano, tot diens grote onvrede, dagenlang vast. Door het hele gebeuren was er spanning ontstaan in de vriendschap van de twee.

Onderzoek Thailand
Na de vondst van het lichaam van Stephan werd deze door een patholoog-anatoom onderzocht in Bangkok. Die kwam daarna met een nogal dubbelzinnige conclusie over de doodsoorzaak. Volgens de specialist zou de man uit Breda zijn overleden ten gevolge van verdrinking óf verstikking. Stephan zou daarnaast een abnormaal hoog alcohol promillage in zijn bloed hebben gehad, dat gelijk stond aan drie flessen vodka. De wond aan zijn achterhoofd was tamelijk diep, maar niet tot op het bot. 

De politie sprak ondertussen met de medewerkers van de speedbootverhuur en omstanders op het strand, die wellicht iets hadden gezien van het drama. Ook werden er bewakingscamerabeelden onderzocht die de wegen van het slachtoffer tot een bepaald moment op beeld hadden vastgelegd. Sylvano verklaarde aan de autoriteiten dat hij en zijn vriend de dag ervóór op een terras hadden gezeten, en dat Stephan toen opeens in verwarde toestand van tafel zou zijn gestormd. 

Zelfmoord of ongeluk
Hoewel de Thaise politie eerst nog alle mogelijkheden zei open te houden, waaronder ook een misdrijf, werd er al vrij snel door hen geconcludeerd dat Stephan in beschonken en/of verwarde toestand suicide had gepleegd óf onopzettelijk moest zijn verdronken bij een nachtelijke duik in zee. Zij vermoedde dat zijn hoofdwond was veroorzaakt door de propeller van een boot. Het feit dat de 26-jarige zijn persoonlijke spullen in een waterdicht tasje om zijn nek bleek te hebben toen hij werd gevonden zouden de scenario's over zelfmoord of een ongeluk bekrachtigen. Volgens de politie was opzet in deze zaak uitgesloten.

Reactie in Nederland
De familie van Stephan kon het niet geloven. Hij zou volgens hen absoluut nooit zelfmoord hebben gepleegd. Stephan had veel te veel levenslust om zichzelf van het leven te beroven. En dat hij 's nachts in een verwarde bui in een onrustige zee zou zijn gedoken, notabene in andermans zwemboek, was ook bijzonder ongeloofwaardig. Moeder Brigitte had die week bovendien veel telefonisch contact met haar gehospitaliseerde zoon gehad waarbij hij juist helemaal niet verward overkwam. De verklaring van Sylvano over de warrige mentale staat van Stephan klonk voor sommigen niet als heel realistisch en was op bepaalde punten ook onduidelijk. Wat hij zoal na het vermeende wegstormen van Stephan had gedaan bleef bijvoorbeeld onbekend. Het enige wat de vriend losliet was dat hij uiteindelijk terug naar zijn hotel was gegaan om een slaappil in te nemen en naar bed te gaan. En hoewel de nabestaanden van Stephan hun uiterste best deden om meer duidelijkheid te krijgen over de dood van hun geliefde zoon en broer, stuitten ze vanuit Nederland in Azië op een muur van Thaise bureaucratie. Geen van de instanties verleende medewerking, ook niet die in Nederland. De familie was machteloos maar gaf de moed niet op om meer duidelijkheid te vinden.

Toen het stoffelijk overschot van Stephan eenmaal in Nederland was aangekomen deed de recherche een inspectie op het lichaam, en werd er vastgesteld dat er letsel aanwezig was dat niet was vermeld in het Thaise autopsierapport. Zo had Stephan een schedelbreuk die vermoedelijk was ontstaan door een harde klap op zijn hoofd, diverse blauwe plekken op zijn rug en bovendien een gebroken enkel. Het was voor de familie de bevestiging dat het geen ongeluk of zelfmoord was geweest.

Hulp van John van den Heuvel
Drie jaar na het drama besteedde misdaadverslaggever John van den Heuvel aandacht aan de zaak voor zijn tv programma 'Vermoord in het buitenland'. De journalist ontmoette de moeder en het zusje van Stephan bij hun thuis, waar ze uitgebreid spraken over hem, zijn dood in Thailand en de nasleep / gevecht met het machtsapparaat in dat land. Het drietal stapte kort daarna in het vliegtuig om de lange reis naar Phuket te maken, in de hoop meer antwoorden te kunnen krijgen op locatie. Eenmaal daar bezochten ze samen met een tolk het politiebureau, waar agenten allerminst behulpzaam bleken. Het originele dossier was volgens hen door een overstroming compleet vernietigd. Zij verwezen John en de familie naar de Nederlandse ambassade, die volgens hen destijds zelf hadden verzocht om het onderzoek te sluiten. Al met al een deceptie waarbij pijnlijk duidelijk werd dat er niets moest worden verwacht van de Thaise politie. 

Iets meer duidelijkheid
John en de familie zouden uiteindelijk alsnog een aantal waardevolle antwoorden krijgen. Zo liet een ziekenhuismedewerker weten dat Stephan het ziekenhuis helemaal niet wilde verlaten -iets wat zijn moeder zelf ook al dacht te herleiden uit de gesprekken die ze met haar zoon voerde ten tijde van zijn opname. De verklaring van de verpleger en de eerdere vermoedens van Brigitte gaven bij elkaar opgeteld sterk de indruk dat Stephan zich buiten het ziekenhuis niet meer veilig voelde. 

Tijdens de opnames van het programma ontving John een anoniem telefoontje van een Nederlander die al vijftien jaar in Thailand woonde. De tipgever zei er bijna zeker van te zijn dat Stephan het slachtoffer was geworden van politiegeweld, nadat hij daarvóór vermoedelijk in een ruzie op het strand was beland. Volgens hem stond de Thaise politie berucht om haar wreedheid en corruptie. Het was veel vaker voorgekomen dat mensen op mysterieuze wijze de dood vonden waarna de autoriteiten de zaak afdeden als zelfmoord of een ongeluk. De tipgever vermoedde dat de politie Stephan naderhand bewusteloos of dood in zee had gegooid, en dat eventuele camerabeelden daarna door hen waren gewist. De anonieme verklaring zou volgens John kunnen verklaren waarom de politie in Thailand geen enkele vorm van medewerking liet zien en hen met smoesjes probeerde af te poeieren. 

Een bezoek aan de patholoog die het lichaam van Stephan had onderzocht zorgde voor een nieuwe openbaring. De familie had destijds van de Thaise autoriteiten begrepen dat hij een bizar groot alcoholpromillage in zijn bloed had toen hij was gevonden. Zo groot zelfs, dat het destijds volgens de patholoog onmenselijk was. Vanwege deze bevindingen waren er bij de nabestaanden grote vermoedens ontstaan dat Stephan was vergiftigd of gedrogeerd. Op locatie bij de specialist kregen John, Brigitte en Odette tot hun verbazing hele andere informatie. Het alcoholpromillage was juist helemaal niet hoog geweest. Stephan had maximaal één biertje gehad op de avond van zijn dood. Hij was dus, in tegenstelling tot wat de politie destijds vermoedde, helemaal niet dronken in zee gedoken. 

John en de familie kregen in Phuket inzage in beelden van beveiliging camera's die destijds beelden maakte van Stephan. Daarop is te zien dat hij samen met Sylvano over straat loopt. Een poosje later loopt hij alleen, waarbij hij met grote handgebaren aan het bellen is. Op weer andere beelden loopt hij met twee vrouwen naast hem, en uiteindelijk liet de laatste video zien hoe hij in zijn eentje richting het strand liep. Enigszins apart dat hij toch wel met Sylvano over straat liep, terwijl die juist verklaarde dat hij Stephan na het wegstormen van tafel niet meer had gezien.  

In een barretje sprak John met de eigenaar van de tent, die hem vertelde hoe het er aan toe ging in Phuket. Hij waarschuwde dat toeristen altijd zouden moeten opdraaien voor eventuele problemen met lokale inwoners, zelfs als ze niets met de zaak te maken hadden. Als toeristen dit weigerden konden ze volgens de horecabaas wel eens dood worden teruggevonden in zee. 

Het drietal vertrok uiteindelijk zonder de oplossing, maar wel met meer duidelijkheid over bepaalde zaken. Het Openbaar Ministerie in Breda liet naderhand weten ernstig te twijfelen aan het zelfmoord-scenario en gaf volgens de redactie van het tv programma opdracht tot nader onderzoek. In de aftiteling stelde John van den Heuvel dat vriend Sylvano vrijwillig zijn DNA had afgestaan en niet als verdachte werd beschouwen zolang het onderzoek liep.

U las het goed, DNA. Want dat zou -vermoedelijk door de Nederlandse politie- zijn veiliggesteld van onder de nagels van Stephan. De kans bestaat dat dit DNA-spoor van de dader is. Verder is er weinig bekend over een eventuele zoektocht die zou hebben plaatsgevonden in bijvoorbeeld DNA-databanken. 

De uitkomsten van het destijds door het OM beloofde nadere onderzoek is ons ook niet bekend.

Informatie en vragen
Inmiddels is de zaak ruim elf jaar geleden, en weet de familie van Stephan nog steeds niet wat er die fatale avond of nacht is gebeurd. Op veel vragen moet nog altijd een antwoord komen. Waarom wilde hij het ziekenhuis bijvoorbeeld liever niet verlaten? Vreesde hij voor een nieuwe confrontatie met Australiër James of was er inmiddels dreiging uit een andere hoek ontstaan? En waarom zijn er eigenlijk geen getuigen, terwijl Phuket bomvol met toeristen zat in januari, volgens velen de beste maand om het feesteiland te bezoeken. Wat is de dubieuze rol van de Thaise politie in deze zaak? 

Tip anoniem
Als u iets denkt te weten over de dood van Stephan Buczynski, neem dan alstublieft nu (anoniem) contact met ons op via onderstaand formulier. U kunt ons volledig anoniem tippen, waarna wij de informatie doorsturen naar de juiste mensen binnen de politie. U zult moeder Brigitte en zusje Odette er heel veel mee helpen. Twijfel niet en laat het ons weten.

Help mee en deel deze pagina met uw volgers op social media

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina - Deze pagina bevat in het bijzonder veel informatie uit het programma van John vd Heuvel.

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.