De cold case van Tonny ter Horst - Terborg - 09-10-2000

De in 2000 doodgeschoten Tonny ter Horst

Op 9 oktober 2000 vond er een roofoverval plaats in een coffeeshop aan de Industrieweg in Terborg. Twee gewapende mannen openden om 22:00 uur het vuur op de coffeeshophouder en vluchtten daarna de zaak uit. Eenmaal op straat stuitten de overvallers op de 34-jarige Tonny ter Horst, die toevallig op het punt stond om de shop binnen te gaan. Bij het treffen werd een pistoolschot gelost waarbij Tonny zwaargewond raakte. 

Hij was die avond op verjaardagsvisite geweest bij zijn broer, die naast de coffeeshop woonde aan de Industrieweg. Het was een zeer geslaagde avond geweest die Tonny zou afsluiten met een bezoekje aan de buurman, die in diens woning een coffeeshop runde. Nadat Tonny door de daders was neergeschoten probeerde hij uit alle macht terug te rennen naar het huis van zijn broer. Hij redde het echter niet en viel zwaargewond op de grond, pal naast de oprit. De 34-jarige stierf kort daarna in de armen van zijn zus. 

Politieonderzoek
De politie startte meteen een groot onderzoek naar de moord op Tonny. Er werd technisch onderzoek gedaan op de plaats delict en door rechercheurs geïnformeerd bij buurtbewoners. Wellicht had iemand de daders gezien of herkend. Wie de overvallers in ieder geval moest hebben gezien was de coffee-shophouder. Hoewel hij gewond was geraakt door het vuurwapengeweld had hij de nachtmerrie overleefd.

De daders vroegen in de shop om hasj of wiet, voor vijfentwintig gulden. Ze zouden niet veel hebben gezegd en vanuit het niets het vuur hebben geopend op de coffeeshophouder, waarna ze zonder buit naar buiten vluchtten. Naar alle waarschijnlijkheid kwam de politie dankzij de shop eigenaar aan het volgende signalement van de daders:  

Overvaller1 | Beeld: Opsporing Verzocht

Overvaller 1: 

  • licht getinte huidskleur
  • ±1.75 meter lang
  • zwart haar en een pony
  • sprak met Achterhoeks accent
  • eind twintig - begin dertig 
  • kwam vaker in de betreffende coffeeshop

Overvaller 2

  • lichte huidskleur
  • zo’n 1.85m a 1.90m lang
  • blonde haren 
  • fors postuur
  • eind twintig - begin dertig 

Rode vluchtauto (BMW | Bron: politie.nl

Vluchtauto
Zo'n beetje voor de deur van de coffeeshop stond een rode BWM die als vluchtauto had moeten dienen voor de overvallers. Om onbekende redenen kregen zij de deuren van de wagen echter niet meer open nadat ze Tonny hadden neergeschoten, en gingen ze er noodgedwongen rennend vandoor. De politie liet de bolide onderzoeken op sporen, in de hoop bijvoorbeeld een DNA-spoor of vingerafdrukken. Het leverde echter geen doorbraak op.

Wel toonde het onderzoek naar de wagen aan dat het om een gestolen auto ging die een aantal weken eerder was gestolen in Doetinchem. Na de diefstal had de wagen een tijdje in Beek gestaan, om vervolgens op 9 oktober gebruikt te worden als vluchtauto. 

Gevonden wapen
Het onderzoek naar de moord op Tonny ter Horst was nog in volle gang toen ineens melding werd gedaan van een gevonden pistool. De vondst was gedaan door een wandelaar op de Paasberg. De vindplaats van het wapen lag op zo'n anderhalve kilometer van de plaats delict. De politie liet het wapen onderzoeken, waarna kwam vast te staan dat het ging om het moordwapen.

Arrestaties
Op enig punt in het onderzoek arresteerde de politie twee verdachten. Zij kwamen echter al snel weer op vrije voeten wegens vermoedelijk gebrek aan bewijs.
Er is weinig terug te vinden over de aanhoudingen. Zo weten we niet wanneer deze precies plaatsvonden en waar de twee vandaan kwamen. Of zij na hun vrijlating nog wel verdachten bleven is ons dus ook onbekend. 

Het onderzoek naar de moord op Tonny werd uiteindelijk afgerond zonder oplossing. Volgens de politie was Tonny dankzij verschrikkelijk veel pech slachtoffer geworden. Hij was waarschijnlijk op de verkeerde plek, op de verkeerde tijd. 

Coldcasekalender
In de hoop op nieuwe aanknopingspunten plaatste de politie de zaak in 2020 op haar dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd destijds ieder jaar uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken. De publicatie en daarbij verkregen media-aandacht zorgde in sommige gevallen voor nieuwe tips. Zo ook in deze zaak. Er kwam een tip binnen die zelfs zo interessant was dat het cold case team het onderzoek naar de moord heropende. De politie sprak haar vermoeden uit dat de daders uit de regio kwamen. Er werd nogmaals een oproep gedaan aan mensen die meer wisten over het misdrijf. Ook werden de twee daders nadrukkelijk gevraagd zichzelf te melden. De opleving zorgde niet voor de oplossing, waardoor het dossier weer op de plank belandde. 

Hernieuwde aandacht 2024
Op 19 maart 2024 kwam de moord op Tonny ter Horst weer uitvoerig ter sprake in de media. Tv programma Opsporing Verzocht wijdde een uitzending aan de zaak die live werd uitgezonden vanaf de delict plaats in Terborg. Het was pas de derde keer in de geschiedenis van het programma dat zoiets werd gedaan. In de uitzending kwam de broer van Tonny, Gerard, uitvoerig aan het woord. Hij nam de kijker mee terug naar de bewuste avond en liet ook weten dat zijn familie nog altijd gebukt ging onder het grote verlies. De politie sloot het programma af met een oproep aan mensen die informatie hadden over de zaak om zich te melden. 

In aanloop naar de uitzending van Opsporing Verzocht stond de politie met een 'mobiel media lab' in het centrum van Terborg en Doetinchem. Agenten spraken voorbijgangers aan en deelden flyers uit met informatie over de zaak. Het zorgde ervoor dat de moord op Tonny weer het gesprek van de dag was in de streek. Doel van de actie was o.a. ook om (nieuwe) informatie te verzamelen. Of de moeite van de politie en de uitgebreide uitzending op tv iets concreets hebben opgeleverd is nog niet bekend. 

Arrestaties
Op 9 april 2024 werd er een grote doorbraak gemeld in de zaak. Op die dag arresteerde de politie een 50-jarige man uit Doetinchem die ervan werd verdacht betrokken te zijn bij de moord op Tonny. De politie liet via haar website weten geen verdere mededelingen te doen over de aanhouding, maar bedankte de tipgevers die de afgelopen tijd hun informatie hadden gedeeld. Het onderzoek naar de tweede verdachte die bij de moord betrokken was, was volgens de politie nog in volle gang. 

Op 23 april 2024 meldde de politie een tweede aanhouding. Deze keer ging het om een 53-jarige man uit Didam. De verdachte werd na zijn arrestatie in beperking gesteld en mocht alleen contact hebben met zijn advocaat. Op inhoudelijke vragen ging de politie niet in. 

Informatie en Tips
Zoals de politie, hoopt ook Stichting Coldcasezaken dat er mensen zijn die meer weten over de moord op Tonny, en dat die eindelijk met hun informatie naar voren willen komen. Weet u iets, of denkt u zich iets te kunnen herinneren? Laat het ons dan nu (geheel anoniem) weten via onderstaand tipformulier. Wij gaan discreet om met uw informatie en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt bij het betreffende cold case team van de politie. Anoniem is bij ons echt anoniem, twijfel dus niet en kom nu in contact.

Help mee en deel deze pagina met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor deze specifieke pagina hebben wij in het bijzonder gebruikgemaakt van informatie op gld.nl. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.