De cold case van Wim Timmermans - Eindhoven - 10-02-1992

Op maandagochtend 10 februari 1992 zocht een bezorgde zakenrelatie zijn kennis thuis op nadat zijn telefoontjes niet door hem werden beantwoord. Eenmaal bij de woning aangekomen werd hem duidelijk dat er iets vreselijks was gebeurd. De Eindhovense politie kreeg daarop een melding waarna zij meteen naar de woning aan de Boutenslaan uitrukte. Daar troffen agenten een dode man in zijn woonkamer aan. Het slachtoffer bleek de 58-jarige Wim Timmermans uit Eindhoven. Zijn handen waren met handboeien vastgeketend, waardoor er meteen het vermoeden ontstond dat het om een ernstig misdrijf ging. 

Over Wim Timmermans
Wim werd op 18 juni 1933 geboren in het Noord-Brabantse Waalwijk. In zijn volwassen leven handelde hij op internationaal niveau, waarbij hij vaak grote partijen opkocht van schade-artikelen of spullen uit faillissement verkoop. Vanwege dit werk had Wim nogal geregeld grote geldbedragen in huis. Vermoedelijk wisten sommige mensen hier van af. 

Politieonderzoek
Vanwege de ernst van het misdrijf werd er door de recherche meteen begonnen aan een buurtonderzoek. De politie hoopte dat mensen in de wijk wellicht iets verdachts hadden gezien of gehoord in de ochtend van -of avond voor- de moord. De buurt-bewoners hadden echter geen interessante tips voor het onderzoeksteam.

De zakenpartner die Wim op maandagochtend dood had aangetroffen vertelde de politie dat hij de avond daarvoor een bel-afspraak met hem had, maar dat zijn telefoontjes niet werden beantwoord. Dat deed het vermoeden rijzen dat de moordenaars op 9 februari al hadden toegeslagen en dat Wim de avond waarop hij werd gebeld al was overleden.

Op het lichaam van Wim Timmermans werd ondertussen sectie verricht om o.a. de doodsoorzaak vast te stellen. Hoewel de precieze oorzaak niet naar buiten werd gebracht maakte de politie wel bekend dat Wim overleden was aan de gevolgen van lichamelijk en psychisch geweld. 

Na een intensief sporenonderzoek kon worden vastgesteld dat er niet één maar meerdere daders in het huis van Wim waren geweest, en dat het misdrijf alles weg had van een roofmoord. Zijn portemonnee, paspoort en rijbewijs waren verdwenen. De daders hadden een bedrag van ruim vijfduizend gulden buitgemaakt.

Overval op familielid
Opvallend was dat de zwager van Wim kort vóór de moord ook was overvallen. Daarbij waren geen doden gevallen. Of er een link bestond tussen de roof op de zwager en de moord op Wim werd nooit duidelijk. Bekend is wel dat beiden hetzelfde beroep uit-oefenden. 

Beloning levert niets op
Nog geen maand na de moord op Wim loofde justitie in Den Bosch een beloning van vijftienduizend gulden uit voor de tip die zou leiden naar de moordenaars. De gouden tip kwam echter nooit, en de zaak werd een cold case. 

Tips en informatie
Wim Timmermans werd ruim dertig jaar geleden vermoord, en de daders zijn tot op heden niet gepakt voor het misdrijf. Zijn nabestaanden hebben al die tijd geen antwoorden gehad op hun vragen. Zij en de politie hopen dat er iemand is die meer weet over de moord op Wim, en dat diegene na al die jaren eindelijk helderheid kan verschaffen. Bent u dat? Weet u iets over deze zaak? Twijfel dan niet en laat het dan alstublieft nu weten. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.