De cold case van Hans Blüml - Arnhem - 29-03-1999

Op 29 maart 1999 stonden er een aantal vrienden op de stoep bij oud kolonel Hans Blüml, om hem op te halen voor een bijeenkomst van de Vrijmetselarij. Omdat Hans niet aan de deur verscheen, werden de vrienden ongerust. De oud kolonel was altijd stipt op tijd. Ze hebben hierop de politie gebeld, die vervolgens via een raam het huis is binnengegaan. De agenten troffen Hans aan in de hal, onder aan de trap. Hij lag in een plas met bloed. Het werd duidelijk dat Hans Blüml door een misdrijf om het leven was gekomen. Hij was waarschijnlijk hard op zijn hoofd geslagen met een stomp voorwerp.

Wie was Hans Blüml?
Hans was gepensioneerd kolonel van de Koninklijke Landmacht. Hij was nooit getrouwd geweest en had ook geen kinderen. 
Hij woonde sinds het overlijden van zijn moeder in 1997 in zijn eentje in het statige herenhuis aan de Goyenstraat 13 in Arnhem. 
Zijn nabestaanden omschrijven hem als een zachtaardige, brave, lieve man. Dat Hans een dubbelleven leidde kwam pas na zijn moord aan het licht. Hij bleek homoseksueel te zijn geweest, en bezocht regelmatig homo-ontmoetingsplekken wanneer hij behoefte had aan seksueel contact. Ook kwam de politie er achter dat Blüml regelmatig mannen mee naar zijn huis nam.

Onderzoek
Al snel wordt duidelijk dat het niet gaat om een zogenaamde roofmoord. Er was niets ontvreemd uit het huis van Blüml. Zelfs zijn kostbare postzegelverzameling werd niet meegenomen. De politie vond geen braaksporen in de woning, en ging er vanuit dat Hans zijn moordenaar zelf naar binnen heeft gelaten. Hoewel er gewaakt werd voor tunnelvisie, werd er na verloop van tijd steeds meer vanuit gegaan dat de moord moest worden gezocht in het homocircuit. 

Het onderzoek verliep erg stroef. Ten eerste had de politie weinig mensen om op de zaak te zetten in verband met andere grote zaken die op hetzelfde moment liepen. Ten tweede was het voor de recherche lastig onderzoek doen in de erg gesloten homoscene. De meeste mannen die zich in het wereldje bevonden, waren zeer gesteld op hun privacy. Veel van hen leefden destijds een dubbelleven, want het taboe op homoseksualiteit was erg groot. Veel aanwijzingen kreeg de politie dus niet.


Op de plaats delict heeft de politie destijds wel een opvallend voorwerp gevonden. Een mes waarvan het lemmet is kromgebogen in een hoek van 90 graden. Na onderzoek bleek dat dit soort messen werden gebruikt in slagerijen en slachterijen in culturen anders dan de Nederlandse. Daarmee rees het vermoeden dat de dader wellicht een buitenlandse afkomst had. In de jaren 90 waren procentueel gezien veel mannelijk prostituees van buitenlandse komaf. Ook waren zij destijds oververtegenwoordigd als daders van homomoorden. 

Een sterke aanwijzing dat het dus om een buitenlandse dader ging. De politie heeft een aantal verdachten aangehouden voor de moord op Hans Blüml, maar steeds opnieuw was er te weinig bewijs om ze langer te kunnen vasthouden. De moord werd nooit opgelost en is inmiddels een cold case.

Toch is er volgens het cold case team hoop op een goede afloop. Hoewel eerder forensisch onderzoek geen DNA-match opleverde, is er in de toekomst een kans dat er meer mogelijk is, omdat de technieken steeds geavanceerder worden. 

Tips en aanwijzingen
Na 23 jaar is de moord op oud kolonel Hans Blüml (63) dus nog altijd onopgelost. Zijn familie hoopt nog steeds dat zijn moordenaar op een dag wordt veroordeeld en opgesloten. Ze hebben het nooit kunnen begrijpen hoe zo'n lieve man op zo'n brute manier kon worden vermoord.

Met nieuwe informatie of tips kan de politie het onderzoek weer openen. Daar is uw hulp bij nodig.
Weet u meer over de moord op Hans, ook al lijkt het iets onbenulligs, laat het alstublieft weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.