De cold case van Justus Hertig - Tilburg - 30-08-1997

Op zaterdag 30 augustus 1997 was het stapavond in het bruisende Tilburg. Justus, zijn neef Audy en twee vrienden waren die avond in de stad om er een gezellige avond van te maken. Rond de klok van 01:00 uur liepen de vier langs Café Bolle op het Piusplein. Hoewel ze deze bar niet vaak bezochten, leek het Justus leuk om er toch eens naar binnen te gaan. Eenmaal in het café werd Audy door een passerende man hard tegen het lijf gelopen, waarop er een hevige woordenwisseling ontstond. De agressieve man stelde voor om naar buiten te gaan. Daar ontstond er opnieuw een woordenstrijd waarbij de man opeens een mes trok. Audy en de messentrekker raakte in een worsteling waarbij Justus zijn neef te hulp schoot. De agressieve man zwaaide zijn mes in het rond, waarbij hij de 28-jarige Hertig boven in zijn schouder raakte. Daarbij brak Justus zijn sleutelbeen en werd er een slagader dichtbij het hart geraakt. Nadat de dader was weggerend, werd Hertig met een ambulance afgevoerd. Eenmaal in het ziekenhuis belandde hij vanwege deze verwondingen in coma, en constateerden artsen na een tijdje dat hij hersendood was. Op 17 september 1997 overleed Justus Hertig. Hij liet een zesjarig zoontje achter. 

Over Justus Hertig
Justus werd op 8 januari 1969 geboren, en had tenminste nog één halfzusje. Het was een goed uitziende jongeman van zo'n 1.90m lang, die erg hield van uitgaan. Nabestaanden van Justus herinneren hem als iemand die vol in het leven stond, altijd vrolijk was en ook een groot gevoel voor humor had. Hij was altijd enorm behulpzaam en kon niet tegen onrecht. Hij was gek op zijn zoontje Ricardo.

Politieonderzoek
Er werden 25 rechercheurs op de zaak gezet in de hoop de moordenaar van Justus snel te vinden. Aan de hand van getuigen-verklaringen kon er al snel een compositietekening worden gemaakt van de dader. Deze werd o.a. laten zien in het tv programma Opsporing Verzocht. De tekening circuleerde ook op diverse scholen rond, omdat de politie vermoedens had dat de man zich in studentenkringen begaf. Er werd in totaal een beloning van 35.000 gulden uitgeloofd voor de gouden tip.

Al snel kwamen er veel tips binnen, waardoor er een verdachte in het vizier van de politie kwam. De man waar de rechercheurs jacht op maakten, vertoonde grote gelijkenis met de compositietekening en had volgens getuigen gezegd 'meer van de zaak te weten'. Ook had de man verklaard Tilburg te willen verlaten en waren zijn haren ineens in een andere kleur geverfd. 


Verdachte aangehouden

Op 10 oktober 1997 meldde de verdachte zich vrijwillig op het politiebureau in Tilburg-Noord. De 20-jarige Poolse man uit Tilburg werd in verzekering gesteld en zou twee dagen later worden voorgeleid aan de officier van justitie in Breda. In totaal zat hij maar tien dagen vast, want het bleek al gauw dat de man niets met de zaak te maken had. Ook geen van de vele getuigen herkende de man als de dader, en hij werd op last van de officier van justitie op 21 oktober weer op vrije voeten gesteld. Volgens de politie had de man waarschijnlijk 'stoer' proberen te doen met zijn uitspraken. 

De compositietekening van de dader (klik om te vergroten)

Geen aanknopingspunten meer
Het onderzoek kwam na de vrijlating van de verdachte uit Tilburg op een laag pitje te staan. De recherche had de tips die waren verkregen allemaal onderzocht, en er waren geen aanknopingspunten meer om verder te gaan. Er gingen jaren voorbij zonder veel beweging in het dossier. Tot februari 2002, toen er ineens nieuws was. 

Nieuwe verdachte

Die maand was er een tip binnengekomen over iemand die tegen verschillende mensen, waaronder familieleden, had gezegd dat hij Justus had neergestoken. De tip zorgde voor interesse van de recherche, die daarop zijn telefoongesprekken begon af te luisteren. In sommige telefoontjes ging het over betrokkenheid van deze persoon bij de moord op Justus. In het najaar van 2002 werd besloten om de verdachte te arresteren. 

In de verhoorkamers op het politiebureau ontkende de Tilburger zijn verdacht-makende woorden niet, maar zei hij dat het uitspraken waren geweest die hij uit stoerheid had gemaakt. De man ontkende ook maar iets te maken te hebben bij de moord. 
Recherche liet de man onderzoeken door een psychiater, en kreeg van de beroepsspecialist te horen dat de verdachte kampte met een persoonlijkheidsprobleem. De stoornis kon ervoor zorgen dat hij zichzelf stoerder voordeed dan hij in werkelijkheid was. 

De rechtbank sprak de man op 26 maart 2003 vrij. Volgens de rechter had de verdachte zich een 'stoerdere rol toegeëigend die niet strookte met de werkelijkheid'. De verdachte leek tevens in de verste verte niet op de dadersomschrijving van verschillende getuigen. In plaats van een atletisch type met een sportief uiterlijk, woog de verdachte meer dan honderd kilo. Collega's van de Tilburger verklaarden ook nog dat de man ten tijden van de moord steevast met een opvallende gouden ketting over zijn kleding rondliep. Geen enkele getuige van de moord op Justus sprak over een gouden ketting. Ten slotte verklaarde een getuige die de verdachte nog kende van vroeger, er 100% zeker van was dat hij de dader niet was.

Cold case zaak en navolging van de moord
De politie stond na de uitspraak van de rechter opnieuw met lege handen. Het dossier werd daardoor weer op de plank gelegd. 
Na de dood van Justus werd er o.a. een stille tocht gelopen voor slachtoffers van zinloos geweld. Ook werd er een monument geplaatst bij de Heikese kerk. Het is een kunstwerk van Guido Geelen, en symboliseert een vitrinekast waar bekenden van slachtoffers persoonlijke spulletjes in kunnen laten plaatsen. De voorwerpen wisselen elkaar steeds af. 

In navolging van de moord, werd besloten om meer politiemensen in te zetten op drukke avonden in Tilburg. Ook spraken kroegbazen onderling af om happy-hours zoveel mogelijk op het zelfde tijdstipt te organiseren. Dit zou het hoppen van café naar café om goedkoop dronken te worden moeten indammen. Er werd tevens verplicht dat portiers moesten worden opgeleid. Vanaf 1 augustus 1998 zouden alle portiers voortaan gediplomeerd moeten zijn.

Informatie en tips
De nabestaanden van Justus hebben het nog altijd heel moeilijk het het verlies. Zoon Ricardo mist zijn vader ook enorm veel. 
Iedereen hoopt dan ook dat de dader wroeging krijgt, of dat er iemand rondloopt die meer weet en besluit eindelijk te praten.
Weet u iets over de moord op Justus Hertig? Laat het alstublieft weten. De familie zou u eeuwig dankbaar zijn.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.