De cold case van een Onbekende vrouw - Wassenaar - 04-07-2004

Op 4 juli 2004 deden voorbijgangers een lugubere ontdekking toen zij het lichaam van een dode vrouw aantroffen in een duinpan bij de Wassenaarse Slag, een afgelegen strandopgang bij duingebied Meijendel ten noorden van Den Haag.

De politie werd erbij gehaald en het lichaam werd overgebracht naar een schouwarts. Na sectie kon worden vastgesteld dat ze geen slachtoffer was geweest van een misdrijf. Haar doodsoorzaak bleef echter onduidelijk.

De vrouw was volgens het onderzoek op haar lichaam tussen de 30 en 50 jaar oud en had diverse littekens op haar voorhoofd, kin en rechter boven- en onderbeen. Ook was ze ooit geopereerd aan haar blindedarm. De vrouw was 1.68m lang, woog 60 kilo en had blond haar en blauwe ogen. Toen ze werd gevonden droeg ze een zwart t-shirt, een kort zwart jack, een wit fleece vest, een blouse met paisley motief en een donkergrijze broek.

Slachtoffer onbekend
Omdat de vrouw geen identiteitsbewijs bij zich droeg was het niet duidelijk wie ze was en waar ze vandaan kwam. Kleding en o.a. de sleutels die ze bij zich droeg wezen in de richting van Duitsland. Het bedrijf dat de sleutel had gemaakt bleek gevestigd te zijn in het Duitse Bottrop, een stadje net boven Oberhausen en Essen. Met een beetje mazzel zou dit bedrijf het unieke nummer op de sleutel kunnen terugvinden in hun administratie. Het zat de politie echter niet mee, want door een brand was de complete administratie van het betreffende bedrijf vernietigd en konden zij geen duidelijkheid verschaffen over de identiteit van de vrouw.

In de hoop er toch achter te komen wie ze was zocht de politie in verschillende nationale en Europese DNA-databanken, en werden haar vingerafdrukken vergeleken in Nederland en Europa. Beiden onderzoeken leverden niets op. De politie gaf de moed echter niet op en liet de kaken van de onbekende vrouw onderzoeken, wellicht dat tandartsen zouden reageren op de status van haar kaak. Maar dat gebeurde ook niet, en de identiteit van de vrouw bleef onduidelijk. 

Isotopenonderzoek
Om te begrijpen waar ze ongeveer vandaan kwam werd in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een isotopenonderzoek verricht. Aan de hand van een tamelijk complex onderzoek kan men dan bepalen in welke landen of regio's het onderzochte persoon veel tijd heeft doorgebracht in verschillende fases van zijn of haar leven. Uit dit onderzoek kwam vast te staan dat de overleden vrouw haar jeugd had doorgebracht in een Russische republiek, en dat ze in een latere fase had geleefd in de regio van Nederland of het noorden van Duitsland. Omdat de kleding en sleutel ook al in de richting van Duitsland wezen was het vermoeden groot dat ze daar langere tijd had gewoond. 

Raadselachtige coldcase
De vruchteloze onderzoeken zorgden ervoor dat de raadselachtige dode vrouw een cold case werd. De media besteedde in de jaren daarna maar weinig aandacht aan haar anonieme dood. Toch kwam er zo nu en dan beweging in de zaak. Team West wijdde een uitzending aan het dossier, en ook de politie deed nog een poging door deze op de coldcasekalender te zetten van 2018. Deze kalender werd jarenlang uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken en leidde soms tot nieuwe informatie. In dit geval zorgde het niet voor een doorbraak. Het NFI bood jaren geleden aan om een nieuw isotopenonderzoek te verrichten wegens verbeterde technieken, maar is daar volgens onze informatie nog steeds niet aan begonnen. 

Informatie en Tips
De politie zoekt dus nog altijd naar aanwijzingen en informatie over wie de in 2004 aangetroffen vrouw is. Ze is in elk geval een dochter van een vader en moeder, en de kans is groot dat ze meer familieleden heeft. Die weten niet waar ze nu is, en wat er met haar is gebeurd. Hopelijk kunnen zij ooit geïnformeerd worden over haar overlijden en de plek waar ze begraven ligt, en hopelijk krijgt de tot nog toe onbekende vrouw dan eindelijk haar laatste rustplaats. 

Weet u iets over de mogelijke identiteit van deze vrouw? Heeft u tips, of wellicht een vaag idee? Kende u haar persoonlijk? Laat het in alle gevallen dan nu aan ons weten. Twijfel niet en kom in contact.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze pagina met uw volgers

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.