De cold case van Ahmed Korkmaz - Rotterdam - 19-12-1984

In de nacht van 18 op 19 december 1984 deed een taxichauffeur een verschrikkelijke ontdekking toen hij het dode lichaam van een man zag liggen op de stoep. Het stoffelijk overschot lag op de hoek van de Spuikade en Voornse-straat in Rotterdam. De politie werd onmiddellijk gewaarschuwd. Het slachtoffer bleek de 34-jarige Ahmed Korkmaz. De uit Turkije afkomstige dertiger bleek door een messteek in zijn borst om het leven te zijn gebracht. 

Ahmed Korkmaz was getrouwd en had twee zonen en een dochter. De familie kwam oorspronkelijk uit het Turkse Piraziz Giresun, en woonde sinds eind jaren zeventig in de Tweebosbuurt in Rotterdam Zuid. Korkmaz werkte aan de Spoorweghaven voor handels- en stuwadoorsonderneming Van Pelt en Schreyer. Hij werd daar door zijn mede-collega's en directie zeer gewaardeerd. 

Politieonderzoek
De politie startte na de moord meteen een groot onderzoek. Naast een sporenonderzoek werd ook een grootschalig buurtonderzoek verricht. In de hoop op nog meer aanknopingspunten verspreidde de recherche tegelijkertijd talloze pamfletten in o.a. Turkse koffiehuizen, waarin de Turkse gemeenschap om hulp werd gevraagd bij het onderzoek. Mensen die iets wisten over de zaak werd verzocht contact met de politie op te nemen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat Ahmed voor het laatst in leven was gezien toen hij rond 23:15 uur zijn werk aan de Spoorweghaven verliet. De afstand van zijn werk naar de vindplek van zijn lichaam was zo'n vijf- a zes kilometer. Zijn auto, een bruine Opel Kadett, werd op tweehonderd meter van de vindplaats aangetroffen aan de waalhaven in de Plompertstraat. 

Mogelijk was Ahmed dus vanuit zijn werk de Tweebosbuurt (zijn eigen wijk) voorbijgereden om vervolgens 4 kilometer verderop uit te stappen in de Plompertstraat. De reden achter de afwijkende route bleef -publiekelijk- onduidelijk. Het motief van de moord was volgens de recherche ook onbekend. 

Arrestaties
In de nacht van 21 december 1984 arresteerde de Rotterdamse politie drie jongens, waarna een vierde verdachte diezelfde middag werd aangehouden. Het ging om twee broers en hun vrienden van allen 14 tot 17 jaar. De verdachten woonden in de wijk Charlois, dezelfde wijk als waarin het lichaam van Ahmed werd aangetroffen. Het viertal werd ervan verdacht bij de moord betrokken te zijn geweest, maar ontkenden in alle toonaarde. Wel wezen zij elkaar merk-waardig genoeg aan als dader.

Vrijlating
De politie kon echter niet genoeg bewijs vinden voor hun betrokkenheid en liet de jongens al na twee dagen weer op vrije voeten. Daarbij liet een woord-voerder van de recherche weten dat het onderzoek verder ging, en dat de zaak helemaal open lag. Er werd niets uitgesloten, zelfs niet dat één of meer van de jongens opnieuw zouden worden gearresteerd.

Het feit dat de verdachten elkaar beschuldigden maar toch na twee dagen al vrij kwamen zal voor grote onvrede hebben gezorgd bij de nabestaanden van Ahmed Korkmaz. 

Om toch duidelijkheid te krijgen in de zaak deed de politie in diezelfde maand een getuigenoproep op televisie. Het leverde zo'n dertig tips op, die stuk voor stuk werden uitgelopen. Of er iets interessants bij zat werd door de recherche in het midden gelaten, maar tot een doorbraak leidde het in elk geval niet. 

Vreemde route
Wanneer er wordt gekeken naar de vindplek van het lichaam, de wijk waar Ahmed woonde, en de straat van zijn werk, kan worden opgemerkt dat de 34-jarige vanuit zijn werk pal langs zijn eigen buurt moet zijn gereden, om zijn Opel vier kilometer verderop te parkeren aan de Waalhaven in de Plompertstraat. Het late tijdstip maakt het des te opmerkelijker. Waarom ging Ahmed niet naar huis? Had hij (heimelijk) met iemand afgesproken? Werd hij gedwongen, of wilde hij gewoon even bijkomen van zijn werk? Vragen waarop nooit een antwoord is gekomen.

Tips en Informatie
De moord op Ahmed Korkmaz is inmiddels ruim tientallen jaren oud, en de daders hebben juridisch gezien niets meer te vrezen,- de zaak is namelijk verjaard.
Toch zijn de nabestaanden nog steeds met het misdrijf bezig, en hopen zij dat er in elk geval duidelijkheid komt over die verschrikkelijke nacht in Rotterdam Zuid. Zij hopen dat er mensen zijn die meer weten, en dat die eindelijk kunnen of durven zeggen wat er is gebeurd. 

Weet u iets over deze zaak? Of heeft u een idee wat Ahmed naar de Waalhaven bracht? Laat het ons dan nu weten. U kunt ons geheel anoniem een bericht sturen via onderstaand contactformulier. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij het juiste cold case team terecht komt. Helpt u alstublieft mee, en vertel wat u weet. Twijfel niet en kom nu met ons in contact. 

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.