De cold case vermissing van Alwin Sterk - Amsterdam - 24-04-1972

Alwin Sterk werd als laatst gezien op maandag 24 april 1972 in studentenflat Zilverberg van de UVA in Amsterdam Noord. Vlak voordat de 20-jarige verdween had hij een kaart aan zijn familie verstuurd waarin hij het volgende schreef: “Hierbij deel ik jullie mede dat ik uit het ‘normale’ leven verdwenen ben. Ik verzoek jullie geen moeite te doen om mij op te sporen“. Onderaan de brief liet hij zijn naam met een hartje achter. Na het ontvangen van deze kaart vernam zijn familie nooit weer wat van Alwin.

Over Alwin
Alwin kwam oorspronkelijk uit Ede, maar woonde sinds kort in Amsterdam samen met een vriendin. Hij had zich daar ingeschreven voor een opleiding aan de Sociale Academie. Hoewel hij pas 20 jaar oud was, zette Alwin zich al enorm in voor Geweldloze Weerbaarheid, een stichting die zich inzette om zonder geweld of dreiging conflicten op te lossen.

Tijdens zijn tienerjaren was Alwin steeds meer gaan rebelleren. Thuis zorgde hij voor frictie door zich bijvoorbeeld steevast om te draaien tijdens het gebed van zijn vader aan tafel. Op school vond hij het educatiesysteem van rijtjes leren niet bijdragen aan een betere wereld en stelde Alwin zijn leraren op het gymnasium vaak lastige, kritische vragen. Uiteindelijk maakte hij zijn school niet af. Hij ging al vroeg in zijn leven zijn eigen weg.

In de jaren zeventig werd Alwin meerdere malen opgedragen zich te melden voor zijn dienstplicht, maar hij probeerde deze ten alle tijden te ontlopen. Wellicht zou hij zó fanatiek zijn geweest in het ontlopen van zijn dienstplicht, dat hij dan maar een tijdje onderdook, was de hoopvolle gedachte nog van zijn familie.

Alwin bleef weg
Toen Alwin niet meer werd gezocht door de Marechaussee vanwege het weigeren van zijn dienstplicht, verbraken zijn ouders het lange stilzwijgen over zijn vermissing. Ze schakelden de politie en de media in voor hulp, en gingen zelf ook actief opzoek naar hun zoon. Allemaal zonder resultaat.

Alwin kwam niet meer thuis, ook niet na weken of maanden, en zelfs niet na jaren. Zijn familie bleef met veel vragen zitten. Was hij een ander leven begonnen in een ver land, of had hij zichzelf misschien wel van het leven beroofd? Als zijn ouders mensen op bezoek kregen schaamden zij zich, en zeiden ze dat Alwin in Amsterdam zat.

In de zoektocht naar hem werd zijn DNA enkele jaren geleden veiliggesteld via de sluitrand van een enveloppe waaraan hij had gelikt. Daarmee kon zijn profiel vanaf dat moment worden vergeleken met bijvoorbeeld ongeïdentificeerde lichamen die werden gevonden. En stel dat Alwin nog leeft, en hij zou om de een of andere reden zijn DNA moeten afstaan, zou dat ook een match opleveren.

Vereniging begonnen door familie
Het verdriet en de frustratie van de familie was zo groot dat de politie hen adviseerde om een vereniging voor achterblijvers op te richten. Dat hebben ze dan ook gedaan. Als wij het goed hebben heet de vereniging vandaag de dag Op weg met vermissing. Met de opbrengst van o.a. een sponsortocht van 3500 kilometer, kon de vereniging een monument in Utrecht laten plaatsen voor vermiste personen. Daar wordt nu ieder jaar de Nationale Dag voor Vermisten gehouden.


Informatie en tips
Heeft u informatie over wat er met Alwin is gebeurd, of waar hij naar toe is gegaan? Laat het dan weten. Het zou voor de familie ongelooflijk veel betekenen om eindelijk antwoord te krijgen op hun vragen. Vragen die zij al meer dan 50 jaar hebben!

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.