De cold case van Anna Heemenga - Zuidwolde - 29-06-1995

[Zuidwolde Groningen] Op donderdag 29 juni 1995 werd 's ochtends de 85-jarige Anna Heemenga - Woldendorp zwaargewond in haar bedstee aangetroffen door haar schoondochter. De vrouw was zo hard geslagen, dat al de botten in haar hoofd waren gebroken. Ze had tevens snijwonden aan haar handen, waarschijnlijk van het verweren. Anna werd in comateuze staat in het ziekenhuis opgenomen, maar werd nooit meer wakker. Ze overleed een paar weken later op 10 augustus 1995.

Onderzoek
Na de gruwelijke mishandeling op mevrouw Heemenga, werd er door de politie meteen een onderzoek gestart. Ze konden vrijwel meteen vaststellen dat er braaksporen aanwezig waren aan de achterdeur van de woning. Anna, die zo goed als doof was, heeft waarschijnlijk niks gehoord van de inbraak. De recherche denkt dat de dader haar woning ongeveer rond 22:00 is binnen-gedrongen. 

Er was behalve een hugenotenkruisje, niets uit de woning meegenomen. Een sok met geld en ook de portemonnee van de bejaarde vrouw lagen nog gewoon in de woning. Tijdens sporenonderzoek werden er een vingerafdruk gevonden, en een schaamhaar bij het lichaam van Anna. De vingerafdruk werd vergeleken met die van bekende criminelen, maar er werd geen vergelijkende afdruk gevonden. Uit de schaamhaar werd een DNA profiel gehaald, en hoewel de politie van mening was dat de schaamhaar waarschijnlijk van een ambulancebroeder was, werd er voor de zekerheid toch in de DNA databank gekeken of er een match was. Die was er echter niet. 

De politie heeft een buurtonderzoek gehouden, en diverse getuigen vertelden de onderzoekers dat zij een onbekende man door de buurt hadden zien rondlopen. Een buurvrouw van Anna zei dat ze rond een uur of 22:00 gegil had horen komen uit het huis van de bejaarde vrouw. Het gegil zal van Anna zijn geweest, gezien de gruwelijke verwondingen die ze had overgehouden na de aanval.

Telefoontje naar het ziekenhuis
Twee dagen na de aanval op mevrouw Heemenga, werd er gebeld naar het ziekenhuis waar zij in coma lag. 
Het ziekenhuis vertelde de recherche, dat een onbekend persoon naar de comateuze Anna had gevraagd. Hij wilde graag weten hoe het met haar ging. De persoon had zich voorgesteld als de kleinzoon van Anna, maar kon geen antwoord geven op de vraag hoe zijn oma heette. Hij wilde ook niet zeggen wat zijn naam was. Omdat het ziekenhuis twijfelde of het wel écht om haar kleinzoon ging, hebben ze hem niks verteld over de status van Anna. Navraag van de politie gaf duidelijkheid, haar kleinzoon had niet naar het ziekenhuis gebeld. Wie de beller dan wel was, werd nooit achterhaald.

Hoewel er dus best wat sporen waren achtergelaten, een vingerspoor, braaksporen en een schaamhaar, wist de politie niet wie het gruwelijke misdrijf op zijn geweten had. Daarom werd het onderzoek, tot iedereens grote spijt, na zes weken afgesloten.

Cold case team
De jaren verstreken, en de zaak was inmiddels een cold case geworden, toen het cold case team in Groningen de zaak opnieuw oppakte en doorlas. Het team bestond onder andere uit een rechercheur en een politiepsycholoog, om het team bij te staan in hun onderzoek.

Wat het nieuwe team meteen opviel, was de eerdere verdenking van de politie, dat de gevonden schaamhaar afkomstig zou zijn geweest van het ambulancepersoneel. Het team vond dit, samen met het scenario van een roofmoord een zeer onwaarschijnlijke theorie. Er was immers niks waardevols verdwenen uit het huis van Anna, behalve haar hugenotenkruisje, dat naast emotionele waarde niet veel waarde had. In plaats van een roofmoord, dacht het nieuwe team eerder aan een zedenmisdrijf. 

Zij waren er ook van overtuigd dat het de dader zelf was, die het telefoontje had gepleegd naar het ziekenhuis. Diegene was waarschijnlijk bang dat mevrouw Heemenga de aanval van hem had overleefd, en dat zij misschien in staat was om hem aan te wijzen als dader.

Het nieuwe cold case team kreeg sterk het vermoeden dat de dader een jonge man zou zijn geweest, die afkomstig was uit haar directe omgeving. Het feit dat hij zich voorstelde als haar kleinzoon, bevestigd die gedachte. De dader wist waarschijnlijk dat Anna vroeg ging slapen en dat ze doof was. Zij zou niet snel wakker worden door gerammel aan de deur bij het inbreken. 

Het team kon jammer genoeg niet lang doorgaan met hun nieuwe onderzoek. Zij brachten in 2005 namelijk een aantal misstanden binnen de politieorganisatie naar buiten, waarop de politie de twee klokkenluiders meteen op straat zette. 

De moord op Anna Heemenga staat sinds 2017 op de cold case kalender van de politie, in de hoop op nieuwe informatie.

Nieuw DNA onderzoek
In 2020 is er bij het OM een aanvraag ingediend om het oude DNA spoor te onderzoeken met de nieuwste technieken. In 1995 waren de middelen om DNA te onderzoeken vrij beperkt, terwijl dat nu al lang niet meer zo is. Misdaadjournaliste Jolande van der Graaf was een grote kracht achter de aanvraag. Het OM stemde in, met de poging van het creëren van een beter DNA profiel.
De kans bestaat dat er met een beter DNA profiel een verwantschapsonderzoek kan worden gedaan. Bij zo'n onderzoek worden vele mannen gevraagd om vrijwillig DNA af te staan, en kan het NFI daarna onderzoeken of de dader wellicht familie is van iemand die zijn DNA heeft gegeven. 

Nu, inmiddels zo'n anderhalf a twee jaar verder, is er geen update te melden over het nieuwe DNA onderzoek. Wellicht duurt de procedure langer dan verwacht, of in het slechtste geval, is er niks interessants uitgekomen. 


Nog steeds onopgelost
Na alle moeite van onder andere de politie, het cold case team en diverse journalisten is de gruwelijke moord op Anna Heemenga nog steeds niet opgelost. De familie is diep bedroefd en hoop dat er na alle jaren, iemand zal opstaan met nieuwe informatie.

Wij willen dan ook vragen om u, als u ook maar iets weet over dit misdrijf, hoe klein of onzinnig het ook lijkt, alstublieft te melden.

Neemt u contact op met de politie of anoniem met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ook onze socials