De cold case van Caroline van Toledo - Oostvoorne - 03-09-2005

Zaterdag 3 september 2005 werd, 's ochtends rond 06:30 uur, een uitgebrande auto aangetroffen in het recreatiegebied Kruiniger-gors in Oostvoorne. De verwoeste Opel Astra stond op het afgelegen fietspad bij de Heindijk, achter het monument De Kogeloven. In de kofferbak van de wagen werd het stoffelijk overschot gevonden van de eigenaar van het voertuig, de 35-jarige Caroline Toledo. Het slachtoffer leefde nog toen de brand in de auto was uitgebroken. De woning van de vrouw bleek ook in brand te zijn gestoken. De zaak zou later bekend komen te staan als 'de kofferbakmoord'.

Over Caroline van Toledo
Caroline werd op 20 mei 1970 geboren in een hecht gezin. Ze had in elk geval een oudere zus, en haar ouders bezaten een aantal dieren waarop Caroline altijd dol was. De moeder omschreef haar dochter als een rustige, tevreden vrouw die niet tegen onrecht kon en niemand kwaad deed. Het was een échte doorzetter en iemand die recht door zee was. Nadat Caroline een zwaar ongeluk op haar paard Highlander kreeg, raakte ze gehandicapt. Het was een flinke tegenslag, maar ze heeft altijd de moed er in gehouden. Caroline kon, na een jaar revalideren en diverse operaties, weer paardrijden. Dit was een flinke opsteker voor haar. Naast de boerderij van haar ouders stond een bungalow van haar oma, en Caroline betrok deze woning zodat ze zelfstandig kon wonen. 

Caroline werkte in twee apotheken waar ze de financiële administratie op zich nam. In haar vrije tijd bracht ze veel tijd door met haar hond Bento en haar twee paarden Collin en Highlander, en was ze ook graag samen met haar familie. De zus van Caroline was hoogzwanger, en ze keek erg uit naar de komst van haar nichtje. Ze had al diverse kraamcadeaus in huis gehaald voor als het moment daar was. Ze heeft de geboorte van haar nichtje gemist, want 11 dagen voor de geboorte werd Caroline vermoord. 

 

Politieonderzoek

Na de vondst van het lichaam deed de politie meteen een getuigenoproep. Daar kwamen al gauw tientallen tips door binnen.
In het onderzoek ontstond ondertussen een tijdlijn van de laatste uren van Caroline. Op vrijdag 2 september 2005 heeft ze een normale werkdag gehad. Thuis is ze nog wezen paardrijden en heeft ze haar hond nog uitgelaten, waarna ze waarschijnlijk is gaan slapen. Getuigenverklaringen stelden dat de blauwe Opel Astra van Caroline die nacht na 05:00 ineens niet meer naast het hek stond, maar vóór haar huis, en dat er licht in huis brandde. Ook stond het ijzeren hek open. 

Meer dan een half uur later stond haar huis in brand, en was haar auto weg. Om ongeveer 06:30 werd de Opel uitgebrand teruggevonden bij het Kruininger Gors in Oostvoorne. Brandweerlieden troffen het verkoolde lichaam van Caroline in de kofferbak.

Een gemaskerde man pinde vlak na de moord een paar honderd euro met de pinpas van CarolinePathologisch onderzoek gaf aan dat de schedel van Toledo was ingeslagen, en dat ze was vastgebonden met een aantal stropdassen. Ze was waarschijnlijk levend verbrand. 

Er werd door de politie veel samengewerkt met het tv programma Opsporing Verzocht. Zij hebben minstens vijf keer aandacht aan de zaak besteed. Er werd o.a. extra aandacht besteed aan de drie stropdassen en de muts die de onbekende persoon droeg tijdens het pinnen. De muts bleek erg specifiek, er waren maar een paar honderd van gemaakt. 

De recherche achtte het inmiddels waarschijnlijk dat er meerdere daders betrokken waren bij de gruwelmoord. De onderzoekers gingen er vanuit dat Caroline in haar woning was overvallen, en dat ze de daders wellicht had betrapt. Vermoedelijk kwamen de daders uit de buurt, en waren ze bang om herkend te zijn door het slachtoffer. Ze werd door hen mishandeld en in de kofferbak van haar eigen wagen gelegd, waarna deze in brand werd gestoken op het recreatieterrein Kruininger Gors.

Gemaskerde man bij betaalautomaat

Arrestaties meerdere verdachten

Half augustus 2006 was er een doorbraak in de zaak. In een tijdsbestek van vier dagen werden er vier verdachten aangehouden.
Drie van hen kwamen uit Oostvoorne, en de ander uit Rockanje, allenvier waren tussen de 26 en 28 jaar oud. Erik Jan van M. was een van de verdachten. In totaal verrichte de politie vijf arrestaties. De aanhoudingen leidde echter wegens gebrek aan bewijs niet tot een veroordeling. 

Aanhouding Leon van M.
In 2007 viel het oog van de politie op de broer van een eerdere verdachte, ene Leon van M. afkomstig uit het nabijgelegen Brielle. Hij was eerder in het Duitse skioord Oberstdorf gearresteerd wegens diefstal, en heeft daar twee jaar in de gevangenis gezeten. Zijn 'handelsmerk' was het stichten van brand bij zijn misdrijven. Eenmaal terug in Nederland werd Leon gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Caroline. Hij heeft negen maanden in voorarrest gezeten voordat de rechtszitting plaatsvond. 

Het Openbaar Ministerie had als bewijsvoering een aantal sterke punten. Ten eerste bleek de muts die de persoon bij de pinautomaat droeg een hele speciale. Het was van het merk Wesc, type Hannes, en er waren maar een paar honderd van gemaakt. Ze werden maar op één plek verkocht: in het Duitse Oberstdorf. Een dorpje met nog geen tienduizend inwoners, waar Leon van M. 'toevallig' was gearresteerd wegens diefstal. Het tweede argument was dat er soortgelijke snelbinders waren gevonden in de schuur van de ouders van Leon M, als de snelbinders die bij de moord waren gebruikt.

De rechter oordeelde dat het gepresenteerde bewijsmateriaal niet genoeg was om de verdachte te kunnen veroordelen. Leon van M. was weer een vrij man. Hij bleef nog wel verdachte voor de politie en justitie. 

Handen in de haren
Tot grote frustratie van de politie kwam het tot dan toe dus niet tot een veroordeling. Het werd hierna relatief stil in het onderzoek, maar zoals gezegd was Van M. nog altijd een verdachte. Er werd een getuigenoproep gedaan door de politie, in de hoop een betere zaak te kunnen voorbereiden met nieuwe informatie. Het leidde echter niet tot bruikbare verse tips. Toch had de politie nog hoop, want wellicht kon er in de toekomst -met modernere technieken voor DNA-onderzoek- alsnog een veroordeling komen.

Eindelijk een doorbraak
Na jaren van stilstand in de zaak, was er dankzij een hernieuwd onderzoek in 2017 eindelijk een doorbraak. Aan de binnenkant van de knoop van de stropdas waarmee Caroline was vastgebonden, was een DNA-spoor aangetroffen. Het ging echter om een beschadigd spoor, en het was nog maar de vraag of het specifieke spoor een beeld kon schetsen van de dader. Het forensisch laboratorium Independent Forensic Services (IFS) - van Richard en Selma Eikelenboom - hadden het zwakke spoor met moderne technieken 'opgewerkt', waardoor er toch een spoor ontstond dat nuttige informatie bevatte over de dader. Het DNA van de stropdas bleek, na uitzonderlijk werk van IFS, sporen te bevatten van de Briellenaar Leon van M. De politie zette de verdachte weer in hechtenis. Het was nu zaak om nog meer belastende informatie te verkrijgen over de verdachte, zodat deze dan toch eindelijk achter de tralies zou belanden. 

Getuigenverklaringen
Terwijl Van M. opnieuw vastzat en later een enkelband droeg vanwege verdenking van betrokkenheid bij de moord op Caroline kreeg de politie in 2019 onverwachts bijstand van een aantal nieuwe getuigen. Het waren anonieme vrienden/kennissen van de verdachte, die hun verhaal wilden doen. Elk van hen beweerde dat Leon de moord op Caroline aan hun afzonderlijk had bekend. Het waren belastende verklaringen die leidden tot nieuwe verdenkingen op Leon van M. maar ook op Humprey K. en Erik Jan van M. (broertje van Leon van M.). De laatste twee waren in 2006 ook al verdachten in de zaak.

Ook de vader van Leon van M. werd door één van de getuigen beschuldigd van betrokkenheid, maar de man had een vast alibi, hij was namelijk in het buitenland ten tijde van de moord. 

Nadat het proces op het nippertje was uitgesteld vanwege een plotseling nieuwe getuige, die tevens belastend verklaarde over Van M., eiste het Openbaar Ministerie op 30 september 2019 een gevangenisstraf van 20 jaar tegen de verdachte. 

Veroordeling Leon van M.
Op 19 november 2019 kwam het dan eindelijk tot een veroordeling. De rechtbank veroordeelde Leon van M tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Volgens de rechtbank heeft van M. planmatig sporen willen wissen, en heeft hij zich schuldig gemaakt aan moord. Hoewel aantal getuigenverklaringen werden bestempeld als onbetrouwbaar, werden er ook een aantal als bewijs gezien. Van M. zou destijds hebben gezegd: 'Natuurlijk heb ik het gedaan. Maar laat ze het maar bewijzen'. En ook de uitspraak die werd gedaan tegen een vrouwelijke getuige, tegen wie de verdachte had gezegd dat 'ze een moordenaar in huis heeft' werd als betrouwbaar geacht. 

Leon van M. ging net als het OM in beroep tegen de straf. Het Openbaar Ministerie deed dat omdat zij een hogere straf passender vonden. 

Ongeloof bij nabestaanden: vrijspraak
10 november 2022 kwam de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag als een donderslag bij heldere hemel. Leon van M. werd na een eerdere veroordeling tot 15 jaar cel, door het hof nu vrijgesproken voor de moord op Caroline van Toledo.

Tijdens het hoger beroep is er veel te doen geweest over het DNA-spoor dat was gevonden op de stropdas. Een aantal onafhankelijke laboratoria (het NFI en The Maastricht Forensic Institute) kwamen niet tot dezelfde resultaten als het IFS van Eikelenboom. Het DNA bewijs bevatte volgens het gerechtshof ''teveel onzekerheden voor betrouwbare gevolgtrekkingen''. Ander bewijs, zoals de soortgelijke snelbinders die waren gevonden in het ouderlijk huis van de verdachte, was niet sterk genoeg om tot een veroordeling te komen. Van M. was na vijf jaar gevangenis / hechtenis ineens weer vrij man. Dit tot groot verdriet van de nabestaanden. 

Het is nog niet bekend of het Openbaar ministerie in cassatie gaat. Als zij dit niet doet, is de kans groot dat Van M. zal vechten voor een schadevergoeding. Hij heeft immers vijf jaar lang vastgezeten / met een enkelband moeten leven voor iets waar hij nu voor is vrijgesproken. 

Informatie en Tips
Zoals u merkt is de moord op Caroline van Toledo dus nog steeds niet opgehelderd. Tot groot verdriet van de nabestaanden moeten zij opnieuw deze grote tegenslag verwerken, en leven met het feit dat de dader, wie dat ook is, nog steeds vrij rond loopt.
De politie kan alle tips gebruiken. Of het nu gaat over oud verdachten, of over nieuwe namen, de politie heeft interesse in ieder nieuw detail. Ook al lijkt het nog zo onbenulligs, als u wat weet, meld het dan alstublieft. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.