De cold case van Cassandra van Schaijk - Almere - 24-03-2007
De 17-jarige Cassandra ging op 23 maart 2007 met een vriend en vriendin naar discotheek 'Eindelijk' in Almere. Daar vond een hardcore-feest plaats. De vrienden van haar verlieten de disco al eerder die avond, terwijl Cassandra nog even bleef. Rond 03:30 hielp een beveiliger van de discotheek de beschonken tiener aan haar jas en zag haar vervolgens richting het busstation gaan. Ze moest om 4 uur thuis zijn, en zou als ze snel was de laatste nachtbus nog halen. De volgende dag zag haar vader dat ze niet thuis was gekomen. In de middag begon de politie samen met familie en vrienden een zoekactie. Cassandra kwam nooit meer thuis.
Over Cassandra van Schaijk
Cassandra werd op 10 oktober 1989 geboren in het Canadese Stratford. Haar moeder was een Canadese en ze had een Nederlandse vader. Cassandra, die door vrienden Cassie werd genoemd, groeide op in Almere-Buiten. Ze woonde samen met haar broer en stiefzus bij haar vader en zijn vriendin. Haar ouders waren al een tijdje uit elkaar. Ze studeerde Sociaal Pedagogisch Werk op het ROC Flevoland en zat in haar laatste jaar. In haar vrije tijd werkte Cassandra als kassamedewerkster bij een supermarkt. Ze werd omschreven als een vrolijke, levenslustige meid. Als jonge puber hield ze van line-dance muziek, maar naar mate Cassandra wat ouder werd, veranderde haar muzieksmaak. Ze werd helemaal dol op hardcore / terror muziek, en ging vaak naar feesten waar deze muziek werd gedraaid. Haar vriendengroep hield van dezelfde soort muziek. Bij dat soort feesten gebruikte ze naar verluid wel eens een pilletje, zoals vele andere feestgangers in dat genre. Ze genoot van het leven.
Onderzoek
Cassandra zou die nacht om 4 uur thuis zijn, en heeft er, hoe het er naar uit ziet, ook alles aan gedaan om op tijd thuis te zijn.
Maar toen haar vader de volgende dag opmerkte dat ze niet was thuisgekomen, gingen de alarmbellen af. Er werd naar vrienden, familie en zelfs het ziekenhuis en de politie gebeld, om te vragen of hun iets wisten, maar niemand wist waar Cassandra was. 'S middags werd de politie ingeschakeld, die meteen tot actie overging. Want Cassandra was geen wegloper, en getuigen bevestigden dat de tiener de intentie had om naar huis te gaan. Vrienden en familie werden door het onderzoeksteam ondervraagt.
Terwijl de politie met hun onderzoek bezig is, deed de familie ook alles wat zij konden. Ze kregen veel tips over signalementen van Cassandra, en die hebben ze allemaal nagelopen. Ook hing haar vader tientallen, zo niet, honderden flyers op met haar foto.
Bijna twee weken na de vermissing, deed de politie een belangrijke ontdekking. Aan de hand van belgegevens kon worden gezien dat er met de mobiel van Cassandra om 04:45 was gebeld naar een vage kennis van haar. De jongen, die ze pas net kende, nam niet op, en kreeg een voicemail waarop niks te horen was. Het is mogelijk dat de mobiel per ongeluk naar het nummer belde. De recherche kon de plek waar het belletje werd gepleegd nauwkeurig bepalen, en het leidde naar een recreatiegebied met de naam Schat-eiland. De plek lag 5 km van het busstation, en was te bereiken via allemaal donkere smalle weggetjes. Iemand moet de plek écht kennen om er te komen. Na het belletje naar de vage kennis, bleef de telefoon nog 18 uur lang in de lucht. Daarna was de batterij waarschijnlijk uitgevallen.
Schat-eiland was een plek waar jongeren wel eens afterparty's hielden, ook Cassandra was er weleens geweest. De plek werd ook wel bezocht door verliefde stelletjes om seks te hebben. Drugsverslaafden zouden er ook rondhangen.
Tientallen agenten van de mobiele eenheid (ME) doorzochten de bossages en de walkanten van de Noorderplassen, maar het leverde geen resultaat op. De politie vond het uiterst merkwaardig dat Cassandra op schat-eiland was geweest, terwijl ze onderweg naar huis was. Het lag totaal niet op de route, en er reden geen bussen naar toe.
Getuigen
Rechercheurs praatten met verschillende getuigen. Een van de laatste mensen die Cassandra in levende lijven had gezien was een beveiliger van discotheek Eindelijk. De man zag dat de 17-jarige op haar einde was in de late uurtjes die nacht. Ze was dronken, en haar vrienden waren al weg. De beveiliger nam haar even mee naar buiten voor een frisse neus. Daar had ze hem verteld dat ze om 4 uur thuis moest zijn. Omdat het al tegen half 4 was, vroeg hij een andere beveiliger om haar spullen te pakken, waaronder haar jas en een rugtas. Daarna zag hij Cassandra haastig in de richting van het busstation lopen om de laatste bus te halen. Iemand die dus bevestigde dat zij de intentie had om op tijd thuis te komen.
Een andere getuige was net als Cassandra ook op weg naar het busstation. Zij had die nacht in een andere disco gewerkt. Toen ze vlakbij het station was, werd ze aangesproken door, een waarschijnlijk, Hindoestaanse man. Hij wilde haar graag een lift aanbieden, maar daar ging de getuige niet op in. Ze kreeg een naar gevoel bij de man. Hij sprak op een nare toon en zijn ogen waren eng. Eenmaal op het station aangekomen, zag ze een jongen en een dronken meisje met elkaar praten. Ze ving wat van hun gesprek op, en hoorde dat het meisje tegen de jongen zei dat ze wel trek had in een jointje. De jongen zou vervolgens een vriend hebben geroepen bij de naam 'Wietman'. Toen hij aan kwam lopen, bleek dit dezelfde man te zijn die de getuige eerder een lift had aangeboden. Ze kreeg geen goed gevoel bij hun gesprek, en zag dat de drie het station verlieten, waarbij één van de mannen een arm om Cassandra had geslagen. - Deze belangrijke getuige was waarschijnlijk degene die Cassandra voor het laatst gezien had.
Onderzoek
De recherche onderzocht deze verklaring, en kreeg camerabeelden in handen die waren gemaakt bij het busstation. De camera hing bij een pinautomaat, en had de twee mannen vastgelegd. Op de beelden was te zien dat de twee mannen verschillende mensen aanspraken. De recherche ging opzoek naar mensen die op het station waren geweest, en spraken een aantal getuigen die zeiden lastig te zijn gevallen door deze twee mannen. Eén van de twee sprak op agressieve toon mensen aan, terwijl de andere man wat vriendelijker was. De politie vermoedde dat de twee mannen zogenaamde snorders waren. Illegale taxirijders. Er werden tientallen taxi en buschauffeurs gehoord, en de politie noteerde dagenlang in het geheim alle kentekens om actieve snorders te identificeren. Ook werden er flyers uitgedeeld met het signalement van de twee mannen.
De ene snorder had een donkere huidskleur en was vermoedelijk Hindoestaans. Hij zou toen 25-30 jaar oud zijn en 1.85m lang. Hij had een slank postuur en kort geknipt haar en droeg donkere kleding. Hij was de Nederlandse taal meester en werd Wietman genoemd. De man praatte met een harde stem, en kwam agressief over. Mensen vonden dat hij een enge uitdrukking had, en dat zijn schouders naar voren stonden.
De andere snorder was waarschijnlijk ook Hindoestaans en had een iets lichtere huidskleur. Hij was toen ongeveer 25 jaar oud en kleiner dan zijn vriend, zo rond de 1.75m. Hij was niet dik, maar wel behoorlijk stevig en had kort haar. Ook hij droeg donkere kleding. Deze man had wel een vriendelijke uitstraling.
Nachtmerrie werd werkelijkheid
Terwijl het onderzoek in volle gang was, maakte een vader samen met zijn kinderen op 14 april 2007 een vaartochtje in zijn boot op de Noorderplassen. Toen hij een lichaam zag drijven waarschuwde hij de politie, en al gauw werd duidelijk dat het om het lichaam van Cassandra ging. Drie weken na haar vermissing, kreeg haar vader van een familie-rechercheur het verschrikkelijke nieuws te horen dat zijn dochter dood was gevonden.
Bij het lichaam van Cassandra werden ook haar rugtas en damestas gevonden. Haar make-up tasje lag een heel eind verderop in het water. Recherche vroeg zich af of het tasje er naar toe was gedreven, of dat iemand het daar had gedumpt. De ritsjes van de tassen stonden open en er mistte een aantal dingen, waaronder haar mobieltje, twee paspoorten (één van haarzelf en één van een vriendin) en een Rabo-pas. De spullen konden zijn meegenomen door iemand anders, of uit de tasjes zijn gevallen in het water.
Bij haar lichaam werd ook een wikkeltje gevonden waar waarschijnlijk drugs in hadden gezeten. De politie zou graag willen weten van wie zij dat had gekocht of gekregen.
De recherche had verschillende scenario's over hoe de jonge vrouw in het water kon zijn gekomen. Uiteraard kon er sprake zijn geweest van een misdrijf. Maar Cassandra had die avond gedronken en ook drugs gebruikt, en het kon zijn dat ze onwel was geworden en om die reden om het leven was gekomen. Hoe dan ook, waren er zeer waarschijnlijk één of meerdere mensen in haar gezelschap geweest. Het was namelijk niet te doen om het stuk te lopen vanaf het station, vooral niet in beschonken toestand, en dan ook nog eens in het pikkedonker. Ze moest haast wel met iemand zijn meegereden.
Team Grootschalig Onderzoek (TGO) hoopte op meer duidelijkheid over hoe Cassandra om het leven was gekomen. Er werd forensisch en toxicologisch onderzoek gedaan op het lichaam. Op die manier kon het onderzoeksteam er misschien achter komen of ze was vermoord, of verdronken. Maar het onderzoek stelde teleur. Cassandra had al te lang in het water gelegen om goed onderzoek te kunnen doen. Uit bloedonderzoek bleek wel dat ze waarschijnlijk wiet had gerookt, en dat ze bier had gedronken. Sporen van hard drugs waren er niet.

De politie heeft enorm haar best gedaan, en alles wat mogelijk was ook gedaan in de zoektocht naar antwoorden. Tv programma's zoals Opsporing Verzocht hebben ook ruim aandacht besteed aan de moord op Cassandra. Peter R de Vries zich ook ingezet voor de oplossing van de zaak. Hij ontkrachtte de theorie over dat Cassandra naar de Noorderplassen zou kunnen zijn gelopen, om daar zelfmoord te plegen. Peter R de Vries was tevens een grote steunpilaar voor de nabestaanden.
In het jaar van de moord, en het jaar daarop, 2008, kreeg de politie tevens vele - anonieme - tips binnen. Daar waren zij ongelofelijk blij mee, en één tip viel in het bijzonder op. Althans, een naam. Ene Parwo uit de Kruidenwijk in Almere zou meer weten. Na intensief speurwerk kwam de politie achter de identiteit van deze man, en kon later vaststellen dat hij niks met de zaak te maken had.
Informatie en tips
Inmiddels is de zaak al 15 jaar oud, en is nog steeds niet duidelijk wat er met de studente gebeurd is. Het is een mysterieuze zaak, waarin iedereen nog steeds opzoek is naar antwoorden. De familie verdiend dat ook, en trouwens, Cassandra zelf ook. Als zij is vermoord verdiend zij gerechtigheid. En als ze door een ongelukkig noodlot om het leven is gekomen, verdiend de familie rust.
Er zijn mensen die meer moeten weten over wát er die nacht is gebeurd. Bent u dat? Laat het dan alstublieft weten. Het is tijd.
Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl
U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials