De cold case van Cees Lieftink - Ede - 12-01-2011

Woensdag 12 januari 2011, rond het vroege tijdstip van 03:00 in de ochtend, werden veilingmeester Cees Lieftink en zijn vrouw bruut uit hun slaap gehaald. Aan hun bed stonden vier mannen die geld eisten van het echtpaar, ze wilden ook de kluis zien. Er ontstond een worsteling waarbij een van de daders met zijn pistool op Cees schoot. Enkele momenten later overleed de toen 59-jarige Cees aan zijn verwondingen. Zijn vrouw bleef ongedeerd.

Over Cees Lieftink
Cornelis Jan 'Cees' Lieftink werd geboren op 17 februari 1951. Hij trouwde met Els Brouwer, waarmee hij samenwoonde aan de Stationsweg 62 in Ede. Het echtpaar kreeg kinderen en later ook kleinkinderen. Cees was lid van een aantal clubs, waaronder de Businessclub de Heuvelrugde, en van de lokale golfclub. Daar waren de mensen dol op hem. Volgens leden van de golfclub was Cees een 'markante persoonlijkheid' en iemand die van het leven genoot. 'Een echte Bourgondiër'. Het was een man die altijd duidelijk aanwezig was. 

Cees Lieftink was een bekende persoonlijkheid in Ede, hij was veilinghandelaar, veilingmeester en beëdigd taxateur. Zijn onderneming was gevestigd aan huis, en hij handelde in antiek, goud en sieraden. 

Vanwege een reeks inbraken werd Cees volgens zijn weduwe 'paranoide'. Hij snapte niet waarom hij iedere keer werd uitgekozen. Tegelijkertijd maakte het Cees ook strijdvaardig. Er ging zelfs een gerucht dat hij met een knuppel in de hand een inbreker het huis uit heeft laten vluchten. Een uitspraak die Cees typeerde was 'Ze kunnen alles van me krijgen, maar pak 't niet van me af, anders vecht ik me dood'. 

Onderzoek
De politie begon meteen een groot onderzoek. Maanden lang probeerden zij er alles aan te doen om de daders te vinden. 

Zij onderzocht de woning, en concludeerde dat de overvallers het huis via de achterkant waren binnengegaan. De overvallers zijn er na de moord met een vluchtauto vandoor gegaan, en hadden een aantal spullen uit de woning meegenomen. Het ging om een ring, een horloge en een lederen armband. 

Buurtbewoners wisten de politie te melden dat het zou gaan om 4 mannen, en het gerucht ging dat Cees tijdens de overval een bivakmuts van het hoofd van één van de daders af had weten te trekken. Daarop zou de dader hem dood hebben geschoten. 
Een getuige zag die nacht een lichtkleurige Volkswagen Golf door de straat scheuren, en de politie ging er vanuit dat het vermoedelijk om de daders ging in de vluchtauto. Na onderzoek werd door de politie aangenomen dat de overvallers een Marokkaanse afkomst hadden, en dat één van de daders nog maar een jaar of 16 was. 

Tv programma Opsporing Verzocht besteedde twee keer aandacht aan de zaak van Cees Lieftink, en daardoor kwamen er zo'n 21 tips binnen bij de politie. Kijkers sloegen o.a. aan op het horloge en de getoonde Volkswagen Golf. Er werden ook namen genoemd. Hoewel de politie erg blij was met het resultaat, werden er voor het misdrijf nooit arrestaties verricht. De zaak werd eind 2011 gesloten met een niet bevredigend resultaat. De aanknopingspunten waren op. 

Gevonden pistool
In december 2023 kwam er bij Stichting Coldcasezaken informatie binnen over een pistool dat rond 2012/13/14 zou zijn gevonden door een rioolbeheerder in het riool dat onder de Stationsweg liep. Navraag door ons bij de politie leerde dat dit wapen na de vondst uitvoerig is onderzocht, maar dat er geen connectie werd gevonden met de moord op Cees Lieftink. 

Coldcasekalender
In een ultieme poging heeft de politie de zaak op de jaarlijkse cold case kalender gezet. Deze wordt uitgedeeld in o.a. gevangenis-sen en TBS klinieken. Soms zorgt het voor tips die voor een doorbraak zorgen, maar tot op heden is dat in deze zaak niet het geval. 

Informatie en tips
Na meer dan 10 jaar is de moord op Cees Lieftink nog altijd onopgelost. Dit tot groot verdriet van zijn nabestaanden. Zij leven iedere dag opnieuw met het verdriet van het verlies. Het is onmogelijk om rust te vinden zolang de daders nog vrij rondlopen. 
Er moeten mensen zijn die meer over de zaak weten en wij hopen dat als u dat bent, u de held wilt zijn waar de familie van Cees al die jaren op heeft gehoopt. Laat alstublieft van u horen.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ook onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.