De cold case van Cornelis 'Cor' Regter - Rotterdam - 14-05-2005

Op zaterdag 14 mei 2005 werd de deur niet opengedaan voor de schoonmaakster van de 80-jarige Cornelis Regter. De vrouw schakelde hierop de politie in. De gearriveerde agenten gingen de portiekwoning binnen en zagen in de huiskamer, een man op de bank zitten met een theedoek over zijn hoofd. Toen zij de theedoek van het hoofd van de man haalden kwamen ze tot een gruwelijke ontdekking. De schedel van Cornelis was ingeslagen. Hij was vermoord.

Wie was Cornelis Regter?
Cornels had een bewogen leven achter de rug toen hij met pensioen ging, en zijn bloemenschuit in de Rotte bij de Noorderbrug vaarwel zei. De gepensioneerde bloemenman was alleenstaand en woonde in een portiekwoning aan de Vijverhofstraat 131A in Rotterdam. In de tweede wereldoorlog had Cornelis in een Pools kamp gezeten. Hij had Joodse mensen helpen onderduiken. Het was een echte held.

Zoals wel vaker met helden, zag Cornelis een manier om te ontsnappen. Een boerin hielp hem daarbij, door hem te verstoppen in een hooiwagen. Hoewel de ontsnapping geslaagd was, werd Cornelis uiteindelijk toch weer opgepakt, en naar de gevangenis van Scheveningen getransporteerd. Zijn straf: de doodstraf. Maar precies op de dag dat de Duitsers hem zouden neerschieten, werd Scheveningen bevrijd. 

Toen Cornelis, die ook wel Cor werd genoemd, in zijn portiekwoning kwam te wonen, bezocht bij met regelmaat de buurtcafés. 
Daar schepte hij wel eens op over zijn vermogen. En als hij moest betalen, haalde hij het geld soms uit zijn sokken tevoorschijn. 
Wellicht moest de dader worden gezocht in de buurtcafés. Het kon zijn dat de dader heeft gedacht dat Cor veel geld had, vanwege zijn opschepperij. 

Hoewel Cor van gezelligheid hield in de kroeg, kwamen er maar weinig mensen bij hem over de vloer in zijn portiekwoning. Zo'n beetje de enige die over de vloer komt, is zijn huishoudster. 

Onderzoek
Over het motief heeft de politie nooit iets met zekerheid kunnen zeggen. Er waren een aantal spullen verdwenen uit de woning van Cornelis, waaronder twee ringen, een horloge en wat geld. Wel kon de politie concluderen dat de dader geen deuren of ramen had geforceerd. Er waren nergens braaksporen te vinden, en dat betekende dat Cor de dader zelf waarschijnlijk naar binnen heeft gelaten. Niemand had immers de sleutel van de woning behalve Cor zelf. Hij stond bekend als een voorzichtige man, als het kwam op mensen in zijn huis laten.

Het scenario dat Cor zijn moordenaar kende, wordt bekrachtigd door het tafereel in de woonkamer. Er stonden een aantal gebruikte vieux-glaasjes op tafel, en er lagen een hoop peuken in de asbak. Het NFI heeft destijds een vingerafdruk van een onbekend persoon aangetroffen op een van de glaasjes. Daar is jammer genoeg nooit iets uitgekomen. Ook is er veel tijd besteed aan het onderzoek naar de opgerookte shagjes. 

De recherche achtte het waarschijnlijk dat Cor de avond voor, of in de nacht van 14 mei al om het leven is gebracht. De dader had hem maar liefst 16 maal op het hoofd geslagen. Er zaten bloedspetters op het plafond. Een bruut misdrijf waar waarschijnlijk veel woede bij is komen kijken. 

Verdachte aangehouden
De politie verdacht al snel de 49-jarige Rotterdamse huishoudster van Cornelis. Zij kwam als enige met regelmaat in de woning. Hoewel ze geen sleutel had, is het mogelijk dat ze die na heeft laten maken. Ook kon zij de dader(s) binnen hebben gelaten. De vrouw werd aangehouden, maar vanwege gebrek aan bewijs na drie dagen alweer vrijgelaten. Haar schuld is dus nooit bewezen.

De recherche taste sindsdien in het duister. In 2018 kwam de moord op Cor op de jaarlijks uitgegeven cold case kalender van de politie. Daarmee hoopte de politie op nieuwe getuigen of aanwijzingen. Echter is tot op heden, de zaak onopgelost. 

Informatie en tips
Cor is op een gruwelijke wijze van het leven beroofd. Een hard feit waar de familie van Cornelis Regter nog steeds niet mee kan leven. De dader heeft een onschuldige man, een oorlogsheld, een vader, weggerukt uit het leven, en loopt nog steeds vrij rond. 

Weet u iets over de moord op Cor? Zelfs het kleinste detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. Kom alstublieft naar voren met uw informatie of tips. De familie zou u eeuwig dankbaar zijn.

Neemt u contact op met de politie of anoniem met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials