Update augustus 2023: Er zijn bij ons tips binnengekomen over deze zaak die wij op de juiste plek bij Eenheid Rotterdam hebben neergelegd. Dank voor het vertrouwen. Wij blijven (vooral nu) tips vragen over de moord op Cornelis Speksnijder. Tip ons hier.

De cold case van Cornelis Speksnijder - Krimpen aan den IJssel - 02-08-2002

Op vrijdagmiddag 2 augustus 2002 was de 34-jarige Cornelis achter de kassa aan het werk in zijn eigen buurtsupermarkt A-markt aan de Stad en Landschap in Krimpen aan den IJssel. Zijn vader en nog een medewerkster waren achter in de winkel bezig toen ze ineens een gil en een knal hoorden, waarop beiden vlug naar voren liepen. Zijn vader zag daar een onbekende man, die hem even recht in de ogen aankeek. De man liep na dat korte moment rustig de winkel uit. Toen viel het oog op Cornelis die zwaargewond over de kassa hing. Hij bleek te zijn neergeschoten, en overleed enkele minuten later aan één fatale schotwond. Hij stierf in de armen van zijn vader.

Over Cornelis Speksnijder
Cornelis was de enige zoon van moeder Liza en vader Harmen. Hij was ook de broer van een aantal zussen. Zijn ouders waren tientallen jaren lang de trotse eigenaar van een buurtsupermarkt. Eerst gevestigd in Ouderkerk, en later verhuisd naar Krimpen aan den IJsel. Het was zo'n ouderwets gezellig winkeltje waar de klant altijd koning was. Cornelis nam de winkel van zijn vader over, zo'n tien jaar voor de moord. 

Een grote passie van Cornelis was karten. Deze passie was zelfs zó enorm dat hij zijn eigen kartbaan had in Zevenhuizen. Hij was er volgens zijn zus ongelofelijk goed in. Jammer genoeg is de kartbaan in 2001 afgebrand. Volgens politie was de brand vermoedelijk ontstaan door laswerkzaamheden van een medewerker van het kartcentrum.

Cornelis Speksnijder op de foto met zijn kart

Onderzoek
De politie startte meteen na de moord een onderzoek. Daaruit bleek al snel dat diverse getuigen de dader hadden zien wegrennen. Met behulp van deze getuigen kon de politie een compositietekening laten maken. Een aantal agenten dachten daarin de Molukse Gaby T. te herkennen. T. was een bekende van de politie die al veel op zijn kerfstok had. Het rechercheteam organiseerde een fotoconfrontatie, waarin de vader van Cornelis de Molukker aanwees als dader. Daarop werd Gaby T. aangehouden, en de zaak leek daarom even opgelost.

T. claimde echter op de dag van de moord bij zijn familie in Vaassen te zijn geweest, zo'n 150 km van de plaats delict. Uit onderzoek bleek inderdaad dat zijn mobieltje rond 15:00 en 19:00 was aangestraald in de buurt van Vaassen, en ook de familie van Gaby T. ondersteunde zijn verhaal. Zijn alibi en het gebrek aan bewijs bleken in mei 2003 voldoende voor de officier van justitie om vrijspraak te vragen. Wegens gebrek aan bewijs sprak de rechtbank van Rotterdam hem uiteindelijk vrij.

Andere problemen?
Nadat er aanwijzingen binnenkwamen dat Cornelis in de problemen was gekomen bij de exploitatie van zijn kartcentrum, werd daarover onderzoek uitgevoerd door de recherche. Zij konden echter geen link leggen of een motief voor de moord vinden. De zaak kwam uiteindelijk op de plank te liggen.

Als ultieme poging zette de politie de zaak van Cornelis op hun destijds jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd uitgedeeld in o.a. gevangenissen en TBS-klinieken en zorgde soms voor nieuwe tips. Het zorgde in deze zaak echter niet voor een doorbraak.

De politie blijft bij hun vermoeden dat Cornelis Speksnijder is vermoord bij een mislukte roofoverval in zijn winkel. Het staat vast dat de getinte dader destijds rond de 20 en 28 jaar oud was en zo’n 1.70m lang.

Informatie en tips
De familie van Cornelis heeft het verlies van hem nooit een plek kunnen geven. Zijn vader is in 2018 gestorven met de brandende vraag wie zijn zoon van het leven heeft beroofd. De winkel, het levenswerk van de familie, is nooit meer heropend. 

Weet u wie Cornelis om het leven bracht? Of heeft u interessante informatie over deze zaak? Zelfs het kleinste detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. Twijfel niet en kom in contact.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.