De cold case van Cornelis Speksnijder - Krimpen aan den IJssel - 02-08-2002

Op vrijdagmiddag 2 augustus 2002 was de dan 34-jarige Cornelis achter de kassa aan het werk, in zijn eigen buurtsupermarkt A-markt aan de Stad en Landschap in Krimpen aan den IJssel. Zijn vader en nog een medewerkster waren achter in de winkel bezig, toen ze ineens een gil en een knal hoorden, waarop beiden vlug naar voren liepen. Zijn vader zag daar een onbekende man, en keek hem recht in de ogen aan. De man liep na dat korte moment rustig de winkel uit. Toen viel het oog op Cornelis, die over de kassa hing. Hij bleek te zijn neergeschoten, en overleed enkele minuten later aan één schotwond, in de armen van zijn vader.

Over Cornelis Speksnijder
Cornelis was de enige zoon van moeder Liza en vader Harmen. Hij was ook de broer van een aantal zussen. Zijn ouders waren tientallen jaren lang de trotse eigenaar van een buurtsupermarkt. Eerst gevestigd in Ouderkerk, en later verhuisd naar Krimpen aan den IJsel. Het was zo'n ouderwets gezellig winkeltje, waar de klant altijd koning was. Cornelis nam de winkel van zijn vader over, zo'n tien jaar voor de moord. 

Een grote passie van Cornelis, was karten. De passie was zelfs zó groot dat hij zijn eigen kartbaan had in Zevenhuizen. Hij kon volgens zijn zus ongelofelijk goed karten. Jammer genoeg is de kartbaan in 2001 afgebrand. Volgens politie was de brand waarschijnlijk ontstaan door laswerkzaamheden van een medewerker van het kartcentrum.

Cornelis Speksnijder op de foto met zijn kart

Onderzoek
De politie startte meteen na de moord een onderzoek, en het bleek snel dat diverse getuigen de dader hadden zien wegrennen. Met behulp van deze getuigen kon de politie een compositietekening laten maken. Een aantal agenten dachten daarin de Molukse Gaby T. te herkennen. T. was een bekende van de politie, en had al veel op zijn kerfstok. De politie organiseerde een fotoconfron- tatie, waarin de vader van Cornelis de Molukker aanwees als dader. Daarop werd Gaby T. aangehouden, en de zaak leek opgelost. Maar T. claimde op de dag van de moord bij zijn familie in Vaassen te zijn geweest, zo'n 150 km van de plaats delict. Zijn mobieltje bleek rond 15:00 en 19:00 te zijn aangestraald in de buurt van Vaassen, en ook de familie van Gaby T. ondersteunde zijn verhaal. Zijn alibi en het gebrek aan bewijs, bleken in mei 2003 voldoende voor de officier van justitie om vrijspraak te vragen. Wegens gebrek aan bewijs sprak de rechtbank van Rotterdam hem uiteindelijk vrij.

 

Nadat er aanwijzingen binnenkwamen dat Cornelis in de problemen was gekomen bij de exploitatie van zijn kartcentrum, werd daarover onderzoek uitgevoerd door de recherche, maar zij konden geen motief voor de moord vinden. De zaak kwam uiteindelijk op de plank te liggen, bij alle andere cold case zaken. Als laatste poging heeft de politie de zaak van Cornelis op hun jaarlijks terugkerende cold case kalender gezet. Deze wordt uitgedeeld in o.a. gevangenissen. Daarmee hoopt het onderzoeksteam op nieuwe aanwijzingen en tips.

De politie blijft bij hun vermoeden dat Cornelis Speksnijder is vermoord bij een mislukte roofoverval op zijn winkel. De dader is een man met getinte huid van tussen de 20 en 28 jaar oud, en 170cm lang.

Informatie en tips
De familie van Cornelis heeft het verlies van hem nooit een plek kunnen geven. Zijn vader is in 2018 gestorven met de brandende vraag wie zijn zoon van het leven heeft beroofd. De winkel, het levenswerk van de familie, is nooit meer heropend. 

Weet u wie Cornelis om het leven bracht? Of heeft u interessante informatie over deze zaak? Zelfs het kleinste detail kan een puzzelstukje op de juiste plek leggen. 

Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help deze zaak terug in de aandacht te krijgen. Volg ons op onze socials