De cold case van Dyora Bosgra - Apeldoorn - 17-01-2001

Dinsdag 17 juli 2001 stopte er rond 17:00 een automobilist bij het Shell tankstation Lucasgat aan de A1 bij Apeldoorn. De bestuurder, een 59-jarige vertegenwoordiger moest onderweg plotseling nodig plassen en parkeerde zijn wagen, om vervolgens via een smal paadje omhoog te lopen richting de bosjes. Daar kreeg hij de schrik van zijn leven toen hij het lichaam van een naakte vrouw zag liggen. Het bleek de 26-jarige Dyora Bosgra te zijn. De vrouw was mishandeld en gewurgd. Vermoord.

Over Dyora Bosgra
Dyora werd in 1975 geboren in het West Aziatische Libanon. Toen ze vijf weken oud was werd ze door haar ouders uit het Friese Burgum geadopteerd. Ze werd de zus van een twee jaar oudere broer, die al eerder door de familie was geadopteerd. Nadat haar ouders nog een derde, biologische dochter kregen was het gezin compleet.

Dyora was als kind geen makkelijke. Het Libanese meisje ontwikkelde psychische problemen en kreeg ook last van waanideeën. Toen ze twaalf jaar oud was werd ze voor het eerst opgenomen in een inrichting. Rond haar zestiende kwamen haar ouders er achter dat hun dochter harddrugs gebruikte. Haar zusje herinnert zich in het tv programma Opsporing Verzocht nog goed dat Dyora cocaïne en heroïne gebruikte in haar gezelschap.


Prostitutie
Omdat Dyora haar drugsverslaving maar moeilijk kon bekostigen begon ze in Groningen te werken als prostitué. Later werkte ze ook in Rotterdam. Toen ze 25 jaar oud was verhuisde ze naar de havenstad. Daar tippelde ze aan de beruchte Keileweg, een schemergebied buiten de officiële tippelzone.

Ondanks haar tumultueuze leven onderhield Dyora wel contact met haar familie. Twee maanden voor de moord kwamen haar zusje en moeder nog op bezoek. Volgens haar zusje zag ze er op dat moment mager, klein en helemaal uitgemergeld uit. Lichamelijk én geestelijk was er niets meer over van Dyora. Op de terugweg keken moeder en dochter elkaar in de trein aan, en beseften dat het misschien wel de laatste keer was geweest dat zij Dyora hadden gezien. Dat bleek ook zo te zijn.

Politieonderzoek
In het onderzoek van de politie werd gesproken met zoveel mogelijk getuigen. Zo kwam de recherche er achter dat Dyora een dag voordat haar lichaam werd gevonden, nog gezien was in prostitutie-opvangcentrum Keetje Tippel. Daar had ze in de vroege ochtend verteld over een klant die al vooruit had betaald, en met wie ze richting Apeldoorn zou gaan. Even later rond een uur of 06:00 zag iemand haar bij een drugsdealer van wie ze wat cocaïne had gekocht. Ook was Dyora door getuigen gezien met een vaste klant, in een destijds al oudere lichtkleurige 4-deurs Mercedes.

Wat er daarna is gebeurd was onbekend. De volgende dag werd haar lichaam rond 17:00 uur ontdekt door de wildplasser bij het tankstation in Apeldoorn. Uit onderzoek kon niet worden vastgesteld waar Dyora was vermoord. Het kon bijvoorbeeld Apeldoorn zijn, maar ook Rotterdam.

Het onderzoek verliep moeizaam omdat de politie maar mondjesmaat informatie los kreeg in het prostitutiewereldje waar de 26-jarige zich in had begeven. De recherche kwam nooit achter de identiteit van de vaste klant met de oude Mercedes. Ook kwamen zij nimmer te weten wie de klant was die al vooruit had betaald om samen met haar naar Apeldoorn te gaan.

DNA-spoor
Bij het sporenonderzoek werd er een DNA-spoor aangetroffen en veiliggesteld dat mogelijk van de dader kon zijn. Een vergelijking in de DNA-databank leverde geen match op, maar het betekende wel een slag om de arm voor de politie en het latere cold case team.

Scenario's en motieven
Het werd de politie tot op heden nooit duidelijk wie Dyora had vermoord, en waarom. Collega’s van haar vertelden het onderzoeksteam dat zij haar klanten wel eens bestal. Er werd daarom rekening gehouden met het scenario dat een klant de diefstal had opgemerkt en dat hij haar daarom had vermoord. Tegelijkertijd kon het ook iemand zijn geweest die erop kickte de macht over kwetsbare vrouwen te hebben.

Volgens de recherche was het ook mogelijk dat Dyora contact had met een suikeroom. Iemand die bijvoorbeeld mooie kleding voor haar kocht. Want verschillende getuigen verklaarden dat de doorgaans onverzorgde Dyora de laatste tijd erg haar best deed om er leuk uit te zien. Ze had mooie kleren aan en maakte haarzelf op. De politie vroeg zich af waarom en voor wie ze dat deed.

De vindplaats van het lichaam van Dyora Bosgra. - beeld: Opsporing Verzocht

Informatie en tips
De moord op Dyora is nog steeds niet opgelost. Haar familie en nabestaanden leven elke dag nog in veel verdriet. Zij hebben geen idee waarom hun dochter, zusje is mishandeld en vermoord. Ze hebben tot op de dag van vandaag geen antwoord gekregen op de vele vragen die zij hebben.

Daarom hoopt de familie en het cold case team op uw hulp. Weet u iets over deze moord? Laat het dan alstublieft nu weten. Ieder detail kan zo maar heel belangrijk zijn. Verteld u aub alles wat u weet.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.