De cold case van Emmy Hogema Diepenbrock - Amsterdam - 30-09-1992

Op 30 september 1992 besloot een vriendin van 69-jarige Emmy Hogema-Diepenbrock polshoogte te nemen in haar woning aan de Jacob van Weesenbekestraat 29 in Amsterdam. Emmy was lid van een telefooncirkel en had niet opgenomen toen leden haar probeerden te bereiken. Toen de vriendin de woning binnenging deed ze een gruwelijke ontdekking. Mevrouw Diepenbrock lag levenloos op de grond in haar woonkamer. Ze bleek slachtoffer te zijn geworden van een misdrijf.

Over Emmy Hogema Diepenbrock

Emmy werd op 8 oktober 1922 geboren in Groningen. Tijdens de oorlog trouwde ze met meneer Hogema, waarmee ze in totaal vijf kinderen kreeg. Het grootste gedeelte van haar leven woonde mevrouw Diepenbrock in de Jacob van Weesenbekestraat. Toen haar echtgenoot in 1982 overleed bleef ze daar in haar eentje achter.

Ondanks haar hoge leeftijd leidde Emmy een actief leven. Ze was altijd wel ergens mee bezig en ging dermate veel de deur uit dat haar kinderen hun moeder, voordat ze langskwamen, eerst maar even belden of ze überhaupt wel thuis was. Mevrouw Diepenbrock zat o.a. bij een handwerkclubje, en was tevens actief binnen de Katholieke kerk. Haar familie beschreef haar als erg vitaal, altijd gezellig en ook erg belangstellend. Ze was ook dol op haar kleinkinderen, die de weg naar de snoeptrommel altijd meteen wisten te vinden als ze op bezoek kwamen bij hun oma.

Politieonderzoek
Toen de politie mevrouw Diepenbrock in haar woonkamer aantrof, lag ze gekneveld op de grond. Pathologisch onderzoek wees uit dat ze door verstikking om het leven moest zijn gekomen. Er werden geen braaksporen gevonden in de woning, en er werd vanuit gegaan dat het slachtoffer de dader zelf had binnengelaten. Emmy liet volgens haar nabestaanden nooit mensen binnen die ze niet kende. De kans dat de dader in haar kennissenkring moest worden gezocht was dus groot.

Dankzij forensisch onderzoek kwam naar voren dat er DNA-sporen waren achtergelaten door de vermoedelijke moordenaar. Hoewel DNA-onderzoek in 1992 nog in de kinderschoenen stond bood het wel hoop voor de toekomst.

De woning van mevrouw Diepenbrock was behoorlijk overhoopgehaald. Er mistte o.a. een geldkistje met daarin zo’n 2700 gulden. Het geld had Emmy bij elkaar gespaard om een nieuw bankstel van te kopen, en maar weinig mensen wisten hiervan af. Het leek er volgens de politie op dat de dader van het geldkistje afwist, want het was duidelijk dat er door diegene naar iets specifieks was gezocht in de woning. Wat ook voor vraagtekens zorgde was het feit dat er de dag vóór de moord een boek was bezorgd door een nog altijd onbekende man, en dat dit boek ook spoorloos was verdwenen.


Mysterieus boek
Tijdens het onderzoek naar de moord kwam er al snel een interessante getuige naar voren. De buurman van Emmy vertelde de recherche dat hij een dag voor de moord een aantal klusjes op de zolder aan het doen was bij mevrouw Diepenbrock, en dat hij haar opeens hoorde praten met een man. Toen hij ging kijken met wie ze in gesprek was zag hij een donkerkleurige man in de hal staan. Die leek geschrokken van de plotselinge aanwezigheid van de buurman, en verliet al snel de woning.

Nader onderzoek naar dit verhaal wees uit dat de buurman op dat moment getuige was geweest van de bezorging van het -niet door Emmy bestelde- boek waar we net over schreven. De titel van het boek was ‘De Verrader’ van schrijver Frederick-Forsyth. De 69-jarige wist niet wat ze met het boek aan moest en vond het vreemd dat ze het ongevraagd in haar handen gedrukt kreeg.

Aanhouding verdachten
De politie besloot intensief onderzoek te doen naar de bezorger van het boek, wat in 1992 resulteerde in de aanhouding van de 34-jarige W.H.. Zijn vingerafdruk was een match met de afdruk die op de deurbel van mevrouw Diepenbrock was aangetroffen. Hoewel H. ontkende bij haar in de buurt te zijn geweest, moest dat wel een leugen zijn. De sporen logen er immers niet over.

De 29-jarige Ingrid werd ook aangehouden door de politie. Zij was de toenmalige schoonmaakster van Emmy en tevens de vriendin van medeverdachte W.H.. Ook was zij toevallig één van de weinigen die van het verstopte geldkistje afwist. Het bewijs tegen beiden stapelde zich op toen bleek dat het stel onlangs nog het boek ‘De Verrader’ had besteld. Toen de buurman van Emmy de 34-jarige W.H. ook nog eens herkende als zijnde de bezorger van dat zelfde boek leek de zaak rond.

Hoewel de aanklagers erg zeker waren over de bewijslast, was de rechter dat niet. Toen de buurman de verdachte W.H. ook niet meer herkende nadat die zijn hoofd kaal had geschoren bleek de zaak helemaal niet meer zo rond. De rechter oordeelde dan ook dat er te weinig bewijs was tegen de verdachten. Met die uitspraak kwamen beide verdachten weer op vrije voeten.

Terug bij af
De vrijspraak was een flinke tegenvaller voor het onderzoeksteam. Toch deed de recherche nog een aantal verwoede pogingen om de zaak op te lossen. Zo werd het aangetroffen DNA vergeleken met profielen uit de Europese DNA-databank. Daaruit kwam echter geen match naar voren. De politie kondigde aan een DNA-verwantschapsonderzoek te overwegen, maar dat kwam voor zo ver bekend niet van de grond, of leverde niets op.

Uitzendingen van o.a. tv programma Opsporing Verzocht zorgden niet voor een doorbraak, en ook de publicatie van de zaak op de coldcasekalender (2018) van de politie mocht niet baten.


Nieuwe ontwikkelingen
De zaak werd lang stil, tot er uit recent onderzoek naar voren kwam dat mevrouw Diepenbrock zich vóór de moord al enigszins bedreigd bleek te voelen, en dat ze mogelijk ook een veel groter geldbedrag in huis had dan eerder werd gedacht. Volgens dit onderzoek zou het gaan om een som van 30.000 gulden, omgerekend zo’n 12.000 euro.

Wat ook naar boven kwam was dat er twee donkerkleurige mannen in de straat van Emmy waren gezien tijdens het weekend na de moord. Ze hielden zich daar volgens de nieuwe verklaringen ‘verdacht’ op, terwijl er op dat moment een familieberaad aan het plaatsvinden was.

Informatie en tips
Ondanks de nieuwere ontwikkelingen is de moord op Emmy Hogema-Diepenbrock tot op de dag van vandaag onopgelost. Dit tot grote frustratie van de politie, en groot verdriet van de nabestaanden. Er loopt nog altijd iemand vrij rond die dit misdrijf op zijn of haar geweten heeft.

De zaak schreeuwt om nieuwe tips, en daarom hopen wij dat er iemand is die meer informatie heeft. Wie was bijvoorbeeld de bezorger van het boek, en wie had ineens veel meer geld dan normaal te besteden? Heeft u ooit iets gehoord of gezien? Ook al gaat het maar om een gerucht? Laat het dan alstublieft nu weten. Twijfel niet en kom in contact.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.