De cold case van Emerentia Hogema-Diepenbrock - Amsterdam - 30-09-1992

Op 30 september 1992 besloot een vriendin van 69-jarige Emerentia Hogema-Diepenbrock polshoogte te nemen in haar woning aan de Jacob van Weesenbekestraat 29 in Amsterdam. Emerentia was lid van een telefooncirkel en had niet opgenomen toen leden haar probeerden te bereiken. Toen de vriendin de woning binnenging deed ze een gruwelijke ontdekking. Mevrouw Diepenbrock lag levenloos op de grond in haar woonkamer. Ze bleek slachtoffer te zijn geworden van een misdrijf.

Over Emerentia Diepenbrock
Emerentia werd op 8 oktober 1922 geboren in Groningen. Tijdens de oorlog trouwde zij met meneer Hogema. Het echtpaar kreeg in totaal vijf kinderen. Het grootste gedeelte van haar leven, woonde mevrouw Diepenbrock in de Jacob van Weesenbekestraat. Ze bleef daar in haar eentje achter, toen haar man in 1982 overleed. 

Ondanks haar hoge leeftijd leidde Emerentia een actief leven. Ze was altijd wel ergens mee bezig en ging zo vaak de deur uit, dat haar kinderen hun moeder voor de zekerheid zelfs eerst belden voordat ze langskwamen. De mogelijkheid bestond dat ze anders voor een dichte deur zouden staan. Emerentia zat samen met een aantal vriendinnen bij een handwerkclubje, en was tevens actief binnen de Katholieke Kerk. Familie beschrijft haar als erg vitaal, altijd gezellig en ook erg belangstellend. Ze was ook dol op haar kleinkinderen, die de weg naar de snoeptrommel altijd meteen wisten te vinden als zij op bezoek kwamen bij hun oma. 

Onderzoek
Mevrouw Hogema-Diepenbrock werd in haar woonkamer gevonden. Daar lag ze gekneveld op de grond. Onderzoek wees uit dat ze door verstikking om het leven moest zijn gekomen. De politie vond geen braaksporen in de woning, en ging er vanuit dat het slachtoffer de dader zelf had binnengelaten. Emerentia liet volgens mensen die haar goed kenden nooit mensen binnen die ze niet kende. Het vermoedde bestond dus dat de dader moest worden gezocht in de kennissenkring. 


Dankzij forensisch onderzoek kwam naar voren dat er een DNA spoor was achtergelaten door de vermoedelijke dader. In 1992 stond DNA onderzoek nog in de kinderschoenen, maar dit spoor zou in de toekomst meer kunnen betekenen. 

Verder was het huis van mevrouw Emerentia behoorlijk overhoop gehaald. Er mistte onder andere een geldkistje, met daarin zo'n 2700 gulden. Dat geld had het slachtoffer bij elkaar gespaard om een nieuw bankstel van te kopen en maar weinig mensen wisten hiervan af. Het leek erop dat de dader wist van dit geldkistje, want er is door diegene in elk geval érgens specifiek naar gezocht. Opvallend was dat het boek dat de dag voor de moord was geleverd door de nog altijd onbekende man, ook niet werd aangetroffen in de woning. 

Mysterieus boek

De recherche stuitte algauw op een eigenaardig verhaal. Een buurman vertelde hen namelijk dat hij de dag voor de moord een aantal klusjes op zolder aan het doen was bij Mevrouw Hogema-Diepenbrock, en dat hij haar ineens hoorde praten met een man. De buurman besloot daarop te gaan kijken wie er beneden was. Er stond een donkerkleurige man in de hal, en hij leek te zijn geschrokken door de plotselinge aanwezigheid van de buurman. Hij verliet al snel de woning.

Het bleek dat de onbekende man een boek had bezorgd aan mevrouw Hogema-Diepenbrock, met de titel ‘De Verrader’ van schrijver Frederick-Forsyth. Maar Emerentia had helemaal geen boek besteld.
Ze wist niet wat ze ermee aan moest, en vond het zelf ook erg vreemd. De onbekende man had waarschijnlijk voordat de buurman naar beneden kwam nog gebruik gemaakt van de wc.

Een aantal dagen na de moord, vond de Bijlmerramp plaats. Heel Nederland raakte in de ban van deze ramp, waarbij 43 mensen de dood vonden, en al het andere nieuws werd naar de achtergrond geschoven. Zo ook de moord op Emerentia. 

Aanhouding verdachte

In het jaar 1992 werd de 34-jarige, tevens donkerkleurige, W.H. als verdachte aangehouden door de politie. Hij ontkende bij het huis van het slachtoffer in de buurt te zijn geweest, maar dat kon niet kloppen. Zijn vingerafdruk was op de deurbel van mevrouw Hogema-Diepenbrock aangetroffen. Die leugen maakte zijn verhaal zeer ongeloofwaardig. De vriendin van hem, ene Ingrid werd ook aangehouden. Deze 29-jarige vrouw was de schoonmaakster van Emerentia. Zij wist als een van de weinigen af van het verstopte geldkistje. Bijzonder verdacht was ook het feit dat het stelletje ‘t boek 'De Verrader' onlangs nog had besteld. Hetzelfde boek werd een dag voor de moord bij het slachtoffer aan de deur geleverd. De buurman die de bezorger had gezien, herkende W.H. als de bezorger van het boek.

Hoewel de aanklagers erg zeker over hun zaak waren, was de rechter dat niet. Diegene oordeelde dat er te weinig bewijs was tegen de verdachten. Ook herkende de buurman W.H. niet meer als de bezorger van het boek, waarschijnlijk omdat de verdachte zijn hoofd kaal had geschoren. Met de uitspraak van het OM kwamen beide verdachten weer op vrije voeten.

Terug bij af
Hoewel dit een flinke tegenvaller was voor het onderzoek, heeft de recherche nog een aantal pogingen gedaan om de zaak op te lossen. Zo is het gevonden DNA spoor vergeleken in de Europese DNA databank. Daar werd echter geen match gevonden. Dat was opnieuw een tegenslag. En hoewel de politie heeft aangekondigd een DNA verwantschapsonderzoek te overwegen, zijn daar geen verdere ontwikkelingen over terug te vinden. Misschien moet het nog plaatsvinden, of misschien was er gewoon geen resultaat. 
Dat zou jammer zijn, want er zijn al eerder zaken opgelost door zo'n soort onderzoek. Bijvoorbeeld de zaak van Milica van Doorn.

De zaak is meerdere keren behandeld in het tv programma 'Opsporing Verzocht' en in 2018 kwam de zaak van Emerentia Hogema-Diepenbrock op de cold case kalender van de politie. Jammer genoeg hebben ook deze pogingen geen nieuwe tips opgeleverd. 

Nieuwe ontwikkelingen
Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat mevrouw Hogema-Diepenbrock zich al voor de moord enigszins bedreigd voelde en dat zij waarschijnlijk een veel hoger geldbedrag in huis had dan steeds werd gedacht. Het zou gaan om een som van 30.000 gulden, omgerekend zo'n 12.000 euro. Als dat werkelijk zo is, heeft de dader een veel groter geldbedrag buitgemaakt.

Wat ook naar boven is gekomen, is dat er twee donkerkleurige mannen waren gezien tijdens het weekend na de moord. De twee mannen hielden zich verdacht op in de straat waar Emerentia woonde, en waar op dat moment een familieberaad plaatsvond.

Informatie en tips
Ondanks de nieuwe ontwikkelingen is de moord op mevrouw Hogema-Diepenbrock na al die jaren nog steeds onopgelost. Dit tot grote frustratie van de politie, en groot verdriet van de nabestaanden. Er loopt nog altijd iemand vrij rond die dit misdrijf op zijn of haar geweten heeft. Een onverteerbare gedachte. De zaak heeft nieuwe tips nodig, en daarom wordt er gehoopt op iemand die meer informatie heeft. 
Wie was de man die het boek bezorgde, één dag voor de moord? En wie had er ineens minimaal 2700 gulden extra te besteden?
Had diegene misschien financiële problemen, die diegene ineens zomaar kon oplossen? Weet u iets? Laat het dan alstublieft weten. Ieder klein detail kan leiden tot nieuwe inzichten. 

Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials