De cold case van Fabian Brands - Alkmaar - 10-01-2001
In de nacht van 9 op 10 januari 2001 kreeg de politie rond 02:57 uur een melding binnen over mogelijke pistoolschoten die waren afgevuurd in de Spoorstraat. Dertien minuten later kwam er opnieuw een melding binnen, dit keer over een man die bloedend onder zijn fiets op zou liggen in diezelfde straat. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en troffen een zwaargewonde man aan in de Spoorstraat ter hoogte van huisnummer 35. Het bleek te gaan om de 30-jarige Fabian Brands. Hulp mocht niet meer baten en hij overleed ter plekke aan de schotwond in zijn hoofd.
Over Fabian Brands
Fabian werd geboren op 23 juli 1970 en zou in zijn volwassen leven komen te werken bij de marine in Den Helder. Later maakte hij een carrière switch en werd Fabian treinmachinist. Hij kwam te wonen in Koedijk, een dorp vlak bij Alkmaar. De liefde van zijn leven was Angelique Noordberger, die op het moment van de moord vier maanden zwanger van hem was. Hun zoontje Jimi-Dean werd tragischerwijs geboren zonder vader.
Politieonderzoek
De politie startte een onderzoek naar het misdrijf en maakte een tijdlijn van de avond waarop Fabian om het leven was gebracht.
Daaruit bleek dat de Alkmaarse treinmachinist late dienst had, zoals hij die de dagen ervoor ook had gehad, op trein nummer 4774. Fabian werkte die avond op de stoptrein Alkmaar-Amsterdam CS. Het vreemde was dat hij echter om 22:50 uur was uitgestapt op Amsterdam Sloterdijk, en de laatste rit naar Amsterdam Centraal Station had laten overnemen door een collega.
Vervolgens nam Fabian de intercity terug naar het station van Alkmaar, waar hij iets na half twaalf aankwam.
Eenmaal in Alkmaar besloot hij om, in plaats van naar huis te fietsen, naar tapasbar Don Quijote te gaan, waar hij aan de praat raakte met een medewerker van de bar, ene Frits van der V. De twee waren niet persé vrienden, maar eerder vage kennissen. Toch verlieten de twee mannen iets na middernacht samen de tapasbar en bezochten ze opeenvolgend De Notaris, 't Kantoor en uiteindelijk café Berries. Fabian droeg tijdens deze schijnbaar impulsieve kroegentocht al die tijd zijn NS-uniform. Volgens vage kennis Frits van der V. zouden de twee uiteindelijk om 02:45 uit elkaar zijn gegaan. Hij liet de politie weten om 03:10 uur thuis te zijn gekomen op de Mient, een wijk in Alkmaar.
Ondanks vermoeidheid wezen stappen
Volgens Angelique Noordberger had Fabian haar de voorafgaande dagen vanuit zijn werk gebeld, waarbij hij iedere keer zei dat hij erg moe was, maar iets later zou thuiskomen. Ze had hem de reden voor het later thuiskomen niet gevraagd omdat hij er naar verluid niet van hield om gecontroleerd te worden. Op de bewuste avond van de moord liet Fabian in het telefoongesprek met zijn vriendin weten dat hij moe was, en dat hij 'blij zou zijn als hij weg mocht'. Het feit dat hij kort daarna op kroegentocht ging was voor Angelique onbegrijpelijk. Vooral omdat de ex-marinier normaal gesproken helemaal niet zo'n uitgaander was.
Arrestatie
Vijf weken na de moord op Fabian arresteerde de politie stapmaat Frits van der V. op verdenking van betrokkenheid bij de moord.
Echter werd hij na drie dagen alweer op vrije voeten gesteld toen bleek dat hij volgens de politie een waterdicht alibi had. Hoewel Van der V. eerder nog verklaarde om 03:10 thuis te zijn gekomen, werd het tijdstip bijgesteld naar 03:00 uur toen bleek dat zijn wekker tien minuten voorliep. Zijn vriendin en haar ouders bevestigden onder ede dat Frits inderdaad om drie uur 's nachts was thuisgekomen. Vanaf de Spoorstraat was het langer dan drie minuten fietsen naar de woning van de verdachte, waardoor hij de moord volgens de politie niet had kunnen hebben gepleegd. Er was immers om 02:57 melding gedaan van pistoolschoten in de Spoorstraat. Door de vrijlating van Van der V. kwam het onderzoek naar de moord op Fabian muurvast te zitten.
Heropening onderzoek
In de jaren die volgden was er weinig beweging in de zaak. Daar kwam echter verandering in toen een nieuwe officier van Justitie het onderzoek in januari 2005 nieuw leven inblies. DNA-onderzoek was inmiddels flink verbeterd en het was de moeite waard geworden om de sigarettenpeuken die destijds op de plaats delict waren aangetroffen te testen op DNA-sporen. Na een week in spanning te hebben afgewacht bleek het DNA geen match te hebben opgeleverd in de landelijke DNA-databank. Bovendien liet het Openbaar Ministerie weten dat de peuken ook van mensen konden zijn geweest die niets met de moord te maken hadden.
Coldcasekalender
De politie plaatste de zaak in 2020 op haar dan jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd ieder jaar uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken. De publicatie en daarbij horende media-aandacht zorgde in sommige dossiers voor nieuwe aanknopingspunten, maar leidde in deze zaak niet tot relevante nieuwe informatie.
Geruchtenmolen
Na de moord op Fabian deed het gerucht de rondte dat hij in zijn marine tijd in Den Helder vrienden was geworden met mensen uit de drugswereld, en dat hij later in opdracht van hen Cocaïne smokkelde over het spoor. Er is echter nooit bewijs gevonden voor deze roddel. Wat wel vast staat is dat oud verdachte Frits van der V. een strafblad heeft wegens opzettelijke brandstichting in de Bergermeer. Ook werd hij verdacht van een inbraak bij een restaurant, en zou hij ten tijde van de moord in grote geldnood hebben gezeten. Van der V. werd na verluid driftig als hij te veel drank op had en moest van de rechtbank in psychotherapie.
Onbekende collega
De collega die de dienst van Fabian vanaf Amsterdam Sloterdijk had overgenomen is tot op heden onbekend. Volgens de NS heeft het bedrijf meerdere pogingen gedaan om te achterhalen wie de persoon is, maar werd er nooit gereageerd op hun oproepen, waarop eventueel anoniem kon worden ingegaan. Overigens was het ten tijde van de moord geheel tegen de bedrijfsregels in om onofficieel diensten van collega's over te nemen. Volgens Angelique had de NS echter maar weinig moeite gedaan om de identiteit van de mysterieuze collega te achterhalen. Zo vernam zij van diverse medewerkers dat er maar één formulier was verspreidt, waarop met geen woord werd gerept over eventuele anonimiteit.
Informatie en Tips
De moord op Fabian Brands is inmiddels vele jaren geleden, en de politie, maar vooral ook zijn nabestaanden hebben nog veel onbeantwoorde vragen. Wie was bijvoorbeeld de NS-collega die de dienst van Fabian had overgenomen? Wat is het motief van de moord? En de grote vraag is natuurlijk, wie heeft de trekker overgehaald die Fabian het leven kostte?
Weet u iets over deze zaak? Ieder detail kan een nieuw licht werpen op het onderzoek. Laat het ons dan alstublieft nu weten. Dat kan eventueel geheel anoniem. Wij gaan discreet om met uw informatie en zorgen ervoor dat het op de juiste plek terecht komt bij het betreffende cold case team van de politie. Twijfel dus niet en kom nu in contact via onderstaand formulier.
Help mee en deel deze pagina met uw volgers op social media
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.