De cold case van Fokko Werkman - Haule - 12-10-2003
Het was zaterdagavond, 11 oktober 2003, en het was druk in het populaire dorpscafé de Turfsteker aan de dorpsstraat in Haule. Kastelein Fokko Werkman sloot de deuren die nacht pas om 05:15 uur. De volgende middag opende zijn ex Geertje diezelfde deuren weer om haar middagshift te beginnen. Zij was samen met Fokko eigenaar van het café. Geertje merkte op dat Fokko het café niet goed had achtergelaten. Zo was de keuken niet opgeruimd, en het kasgeld niet geteld. Ook was er niet geveegd en was het alarm niet aangedaan. Ze ging op onderzoek uit, en opende de woning van de 34-jarige Fokko, die aan de achterkant van het pand in het woongedeelte leefde. Daar deed Geertje een verschrikkelijke ontdekking. Ze treft haar ex man aan met zijn hoofd in een plas bloed, liggend op de grond naast de bank. Fokko Werkman was vermoord.
Over Fokko Werkman
Fokko werd op donderdag 3 april 1969 geboren in Oosterwolde, in een gezin van twee jongens waarvan hij de jongste was. Op latere leeftijd verdiende hij zijn geld als vakkenvuller in de plaatselijke supermarkt. Daar werkte de blonde Geertje ook, maar dan achter de kassa, en de twee werden verliefd op elkaar. Geertje omschrijft Fokko als een lieve man met veel humor. Hij wilde volgens haar dat iedereen vrolijk was. Ook zegt ze in een interview met de krant dat hij erg geliefd was in het café. Het echtpaar scheidde in 2002, maar bleven zonder problemen met elkaar omgaan. Ze besloten in goed overleg het café dat ze samen runde, met z'n tweeën draaiende te houden. De meesten dagen rouleerden de twee, en dronken ze voordat de ene begon, eerst een kopje koffie samen.
Onderzoek
Nadat Geertje de moord op haar ex man had gemeld, was het aan de politie om de moordenaar(s) te vinden. Zij begonnen meteen met een buurt en sporenonderzoek. Er werden 25 rechercheurs op de zaak gezet.
Fokko liet de nacht van de moord rond 05:15 de laatste klant naar buiten, en de politie had het idee dat hij daarna even heeft willen bijkomen van zijn werk. In de woning stond de tv nog aan, en ook stond er een glas karnemelk en een half aangebroken maaltijd op tafel. Naast Fokko's lichaam, lag een afgezaagde, bebloede parasolstok op de bank. Dit bleek het moordwapen te zijn. Deskundigen gingen er vanuit dat de dader hier vijf keer op het hoofd mee heeft geslagen van Fokko, en dat dat hem fataal is geworden.
Er waren braaksporen, namelijk aan de achterdeur van de woning. De dader had vermoedelijk met een breekijzer een ruit ingeslagen, waarna hij het slot vanuit de binnenkant kon openen. Het kon duiden op een dader die zijn daad had voorbereid. Naast braaksporen vonden de onderzoekers ook diverse voetsporen. Die werden gevonden in de tuin en op de drempel van de tuindeur. Het waren voetafdrukken van een Nike schoen, model Trooper Force, waarvan de maat 47.5 bleek. Bijzonder groot dus.
Buurtonderzoek
Bij een buurtonderzoek, vertelde een buurman van Fokko dat er twee grote gaten in zijn heg zaten. Toen de politie ging kijken, bleken er inderdaad twee gaten in zijn heg te zitten, en werden er opnieuw -dezelfde- voetsporen gevonden. Een andere buurtbewoner kon de recherche vertellen dat zij rond 04:00 uur een lang gestalte door het weiland had zien lopen, in de richting van Fokko's woning. De recherche vond het aannemelijk dat de dader inderdaad via het weiland en de heg op het terrein van Fokko is gekomen.
Roofmoord, of toch niet?
Het onderzoeksteam komt erachter dat er diverse spullen zijn meegenomen door de dader. Zo waren de portemonnee van Fokko met daarin diverse pasjes, en ook de gouden ketting die hij regelmatig om zijn nek had verdwenen. Er miste ook zo'n 700 euro. Een duidelijke roof dus. Maar omdat er ook een aantal opvallende spullen zijn blijven liggen, is de politie niet zeker van dit motief. De kluis met daarin 3000 euro, was niet leeggehaald door de dader, en dat terwijl de sleutel er gewoon in zat. Ook lag de kassalade met daarin zo'n 700 euro vol in het zicht op de trap. De dader heeft daar niks uitgehaald. Om die reden was het motief toch onduidelijk.
Arrestatie verdachte
Kort na de moord op Fokko, arresteerde de politie een verdachte. Het ging om de 36 jarige Sipke. De man bleek een nogal zonderlinge man te zijn, uit het nabijgelegen Haulerwijk. De politie kwam hem op het spoor toen zij de tip kregen dat Sipke over de moord zou hebben gesproken tegen een familielid, nog vóór het lichaam van Fokko was ontdekt door zijn ex vrouw. Toen de recherche ook nog eens te weten kwam dat de verdachte schoonmaat 47 had, dachten zij dat ze de zaak opgelost hadden. Echter wist de politie Sipke niet te linken aan de eerder gevonden Nike afdruk. Toen zijn familielid ook ineens niet meer precies wist wanneer Sipke zijn uitspraken had gedaan, werd het nog lastiger. De hoop werd gevestigd op DNA dat was achtergelaten op het moordwapen. Maar tot grote telleurstelling van de recherche bleek het gevonden DNA van Fokko zelf te zijn. Een maand na zijn arrestatie, kwam Sipke weer vrij.
2004
De politie had steeds minder aanknopingspunten, maar begin 2004 groeide de hoop weer om de zaak op te lossen. Er werd een nieuwe verdachte gearresteerd voor de moord op Fokko. Maar nadat bleek dat diegene een waterdicht alibi had moest de recherche diegene weer op vrije voeten stellen. Ze waren weer terug bij af.
2008
Na lange tijd geen opleving te hebben gehad werd de zaak weer van de plank gehaald, toen de politie een nieuwe verdachte in het vizier kreeg. Het ging om een oud-inwoner van Haulerwijk, en tevens de hoofdverdachte in een andere moordzaak, namelijk die van de 51-jarige Marinus Ooms uit Haulerwijk. Tijdens het proces in Leeuwarden in die zaak, vertelde medepleger Mounim K. dat ze met z'n drieën in de auto zaten, en dat ze er toen aan dachten om de dood van Ooms te melden bij de politie. Daar zou Reggy K. tegen zijn geweest: hij zei dat dit dan zijn tweede moord zou worden. Hij zou vervolgens hebben gezegd betrokken te zijn geweest bij de dood van Fokko Werkman. Groot obstakel echter, was de schoenafdruk die bij de woning was gevonden. Reggy K. was een kleine man en zou de schoen nooit gepast hebben. En hoewel Reggy 18 jaar cel kreeg voor de moord op Ooms, kon de politie niet genoeg bewijs vinden voor zijn betrokkenheid bij de moord op Fokko Werkman.
Nieuwe politieoproep
Op 12 oktober 2023 deed de politie opnieuw een oproep over de zaak. Rechercheur Tamminga, die deel uitmaakt van het betreffende coldcaseteam, vraagt in de publicatie om aandacht voor het aangetroffen shagje, die na de moord was aangetroffen in de woning van Fokko. De gerolde sigaret bevatte DNA dat niet toebehoorde aan Fokko, maar aan een andere -onbekende- man. De recherche zegt in de oproep graag in contact te komen met deze persoon, en hoopt dat hij waardevolle informatie heeft voor hun onderzoek. Tamminga benadrukt dat het nooit te laat is om te praten, en dat ieder stukje informatie belangrijk kan zijn. In de oproep zegt de politie ook te vermoeden dat er iemand bij Fokko in de woning is geweest in de dagen voor zijn dood. Weet u van wie het shaggie is, of wie de persoon was die bij Fokko is langs geweest? Laat het dan alstublieft in onderstaand formulier weten.
Aanwijzingen en tips
Na veel inzet van de recherche, en aandacht van diverse tv programma's, lukte het tot nog toe niet om de zaak op te lossen.
Dit tot groot verdriet van de nabestaanden van Fokko, waaronder zijn ex Geertje. Zij hopen nog altijd dat er een oplossing komt.
Weet u iets over deze zaak? Zelfs iets waarvan u denkt dat het onbelangrijk is? Twijfel dan niet en meld het ons alstublieft.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Deelt u deze zaak alstublieft, en volg ook onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.