De cold case van Folkert Veenstra - Ureterp - 09-09-1992

In de ochtend van 9 september 1992 stond er een onbekend persoon in de woning van Folkert Veenstra en zijn vrouw Selmien.
Het echtpaar woonde in het Friese dorp Ureterp, in de buurt van Drachten. De indringer viel het stel aan, en sloeg beiden met een hard voorwerp op hun hoofd. Folkert werd zo vaak en hard geraakt dat hij later die dag in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen. Selmien raakte gewond maar overleefde de laffe aanval. Zij alarmeerde de politie vanuit het huis van de buren. 

Toen de politie arriveerde was de onbekende dader al gevlogen. Hij had een portemonnee met daarin duizend gulden buitgemaakt.
Ook had hij, waarschijnlijk in een poging zijn sporen te wissen, het bed van het echtpaar geprobeerd in brand te steken. het brandende bed was vanzelf uitgedoofd. 

Verdachte aangehouden
Op 5 november bracht de media naar buiten dat de politie twee dagen eerder een verdachte had aangehouden in de zaak. Het ging om de 25-jarige gedetineerde M.K. uit Drachten. Op het moment van zijn aanhouding zat hij al vast in het Leeuwarder huis van bewaring vanwege drugshandel. Ten tijde van de moord op Folkert was K. nog op vrije voeten. Om hem te verhoren bracht de politie hem over naar het bureau in Beetsterzwaag, waar de verdachte alle betrokkenheid ontkende.

Coldcase zaak
Ondanks de arrestatie van K. heeft de politie de moord op Folkert niet weten op te lossen. In een ultieme poging werd de zaak in 2017 op de coldcasekalender gezet. Deze werd jaarlijks uitgedeeld in gevangenissen en TBS-klinieken. Soms zorgde het voor nieuwe informatie, maar in dit geval kwam er nooit een doorbraak.

Weet u iets over de overval op de Friese schillenboer? Zelfs de kleinste details kunnen een nieuw licht werpen op de zaak.

Neemt u contact op met de politie of anoniem met onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan dus ook anoniem. Laat u dan de contact-gegevens velden leeg. Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak, volg ons ook op onze socials