De cold case van Folkert Veenstra - Ureterp - 09-09-1992
Update juni 2023: Er zijn bij ons tips binnengekomen over deze zaak die wij op de juiste plek bij het cold case team van Noord-Nederland hebben neergelegd. Dank voor het vertrouwen. Wij blijven (vooral nu) tips vragen over de moord op Folkert Veenstra. Tip ons hier.
In de ochtend van 9 september 1992 stond er een onbekend persoon in de woning van Folkert Veenstra en zijn vrouw Selmien.
Het echtpaar woonde in het Friese dorp Ureterp, in de buurt van Drachten. De indringer viel het stel aan, en sloeg beiden met een hard voorwerp op hun hoofd. Folkert werd zo vaak en hard geraakt dat hij later die dag in het ziekenhuis overleed aan zijn verwondingen. Selmien raakte gewond maar overleefde de laffe aanval. Zij alarmeerde de politie vanuit het huis van de buren.
Toen de politie arriveerde was de onbekende dader al gevlogen. Hij had een portemonnee met daarin duizend gulden buitgemaakt.
Ook had hij, waarschijnlijk in een poging zijn sporen te wissen, het bed van het echtpaar geprobeerd in brand te steken. het brandende bed was vanzelf uitgedoofd.
Verdachte aangehouden
Op 5 november bracht de media naar buiten dat de politie twee dagen eerder een verdachte had aangehouden in de zaak. Het ging om de 25-jarige gedetineerde M.K. uit Drachten. Op het moment van zijn aanhouding zat hij al vast in het Leeuwarder huis van bewaring vanwege drugshandel. Ten tijde van de moord op Folkert was K. nog op vrije voeten. Om hem te verhoren bracht de politie hem over naar het bureau in Beetsterzwaag, waar de verdachte alle betrokkenheid ontkende.
Coldcase zaak
Ondanks de arrestatie van K. heeft de politie de moord op Folkert niet weten op te lossen. In een ultieme poging werd de zaak in 2017 op de coldcasekalender gezet. Deze werd jaarlijks uitgedeeld in gevangenissen en TBS-klinieken. Soms zorgde het voor nieuwe informatie, maar in dit geval kwam er nooit een doorbraak.
Weet u iets over de overval op de Friese schillenboer? Zelfs de kleinste details kunnen een nieuw licht werpen op de zaak.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak, volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.