De cold case van Hans van der Mee - Rotterdam - 14-02-1990

De winkel van Hans en Mia, net na het misdrijf
Op 14 februari 1990 zaten Hans en Mia van der Mee samen in hun woonkamer. Beneden de woning hebben zij een elektronica-winkel waar vooral huishoudelijke apparatuur werd verkocht. Het pand bevond zich aan de Ruilstraat in Rotterdam-West. Het was nagenoeg sluitingstijd, toen zij op de monitor keken die verbonden was met een camera in de winkel, en zagen dat er twee mannen de winkel inliepen. In de veronderstelling dat het klanten waren, ging het echtpaar naar beneden. Pas in de winkel werd duidelijk dat de twee mannen bivakmutsen ophadden.
De overvallers maakte Hans en Mia meteen al-schreeuwend duidelijk dat het een overval was, en dat ze de kluissleutel wilden. Eén van de criminelen dwong Mia mee te lopen naar het kantoor achterin, waar ze vervolgens door hem tegen de grond werd gegooid. Nadat hij haar geschopt had, drukte hij een pistool tegen haar nek. Als Hans en Mia de overvallers de kluissleutel niet zouden geven, zou Mia worden doodgeschoten, was het dreigement. De 54-jarige Hans werd door de tweede overvaller terug de winkel in gedwongen. Terwijl Mia doodsbang achterin het kantoor zat, met in haar handen stiekem de kluissleutel, hoorde ze ineens een hoop kabaal en een pistoolschot. De overvaller die nog altijd bij haar stond, liep daarop snel naar voren om te zien wat er gebeurd was, en Mia volgde hem. Daar aangekomen zag ze haar echtgenoot bloedend op de grond liggen, terwijl de twee overvallers de winkel uitrenden. In het bijzijn van zijn vrouw, overleed Hans ter plekke aan zijn verwondingen.
Onderzoek en coldcase kalender
Na de moord op Hans van der Mee deed de politie onderzoek. Er werd door het onderzoeksteam aangenomen dat Hans, die niet angstig was aangelegd, een gevecht was aangegaan met de overvaller. Op de plaats delict werd een bivakmuts gevonden met daarin een nogal bijzondere zonnebril. Verschillende Getuigen verklaarden na het misdrijf twee gekleurde mannen te hebben zien wegrennen, vermoedelijk Surinaams of Antilliaans. In de speurtocht naar de daders kwamen een aantal verdachten in beeld, maar er was nooit voldoende bewijs om tot vervolging te komen.
Uiteindelijk werd het langzaam maar zeker stil in de zaak. In een ultieme poging de moord op te lossen, werd de laffe moord op Hans in 2020 op de cold case kalender van de politie gezet. De kalender werd jaarlijks uitgegeven en uitgedeeld in gevangenissen en o.a. TBS klinieken. In andere dossiers zorgde de kalender soms voor nieuwe tips en aanwijzingen, maar helaas is dat in deze zaak tot op heden niet gebeurd.
Nasleep, Informatie en tips
Mia heeft na de dood van haar man nooit meer een stap in de winkel kunnen zetten, en sprak niet over de vreselijke gebeurtenis. De twee kinderen van het echtpaar, een zoon en een dochter, hebben jarenlang gezocht naar antwoorden. Valentijnsdag zal voor hun altijd een zwarte dag blijven. Hoewel zij weten dat ze hun vader er nooit mee terugkrijgen, hopen de twee dat de daders ooit alsnog hun straf zullen krijgen. Het is nog altijd een zwaar verlies voor de familie.
In veel gevallen verteld een moordenaar zijn daden aan één of meerdere personen. Soms na een dag al, en soms na jarenlang gezwegen te hebben. Maar het is een feit dat er veel mensen moeten rondlopen met informatie over een moord. De moord op Hans van der Mee werd gepleegd door niet één, maar twee daders. De kans is dus nog groter dat iemand iets moet weten. Bent u diegene die de nabestaanden en de politie eindelijk van antwoorden kan voorzien? Doe dat alstublieft, na al die jaren moet deze moord worden opgelost.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.