De cold case van Harry 'Harriët' Wiersinga - Den Haag - 18-04-2007

De excentrieke Hagenaar Harry Wiersinga was op 28 maart na zijn werk onderweg naar huis toen hij bij een stoplicht op het Spui vanuit het niets werd aangevallen door een getinte man. Harry kreeg daarbij zo'n harde klap op zijn hoofd dat hij een schedelbasis-fractuur, hersenbloeding en een gebroken kaak opliep. Naast deze zware verwondingen liep hij ook een gebroken enkel en een klaplong op en kreeg hij een hartaanval. De 55-jarige werd in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht waar hij een hersenoperatie onderging. Even leek Harry te kunnen herstellen, maar op 18 april 2007 overleed hij alsnog aan zijn verwondingen.

Over Harry Wiersinga
Veel mensen kenden Harry in Den Haag als de altijd vrolijke travestiet Harriët. De bij de consumentenbond werkende Hagenaar werd door een collega van daar beschreven als iemand die broodmager was, met gebleekt recht omhoog staand haar en een zwaar bepoederd gezicht met vette lagen make up. Qua kleding kende Harry evenmin subtiliteit en liep hij doorgaans in o.a. felgekleurde glitter hemdjes en broeken met wijde pijpen. Hij was daardoor een bekende verschijning in het centrum van Den Haag.

Hoewel Harry zo'n beetje alles deed wat God verboden had, was hij in zijn geloofsovertuiging Christen. Naast zijn werk bij de consumentenbond, waar hij als 'Harry' zijn taken op zich nam, was hij daardoor bijzonder actief in de kerkgemeenschap. Binnen de Christengemeenschap van de Haagse Thomaskerk deed Harry zich ten alle tijden voor als Harriët. En hoewel haar zware make-up soms tot gefronste wenkbrauwen leidden, was zij ontzettend geliefd binnen de kerkgemeenschap. Ze organiseerde o.a. diensten en andere bijeenkomsten, en bezocht en begeleidde zieke en stervende oudere kerkleden. Dat laatste deed zij altijd zonder te somberen, met grenzeloze vrolijkheid en onophoudend optimisme. 

Onderstaand een klein stukje tekst uit een interview met Harry / Harriët. 

''Ik voel me geen vrouw en geen man, maar een wezen met verschillende componenten. Een mannelijk wezen met vrouwelijke componenten, of andersom. Ik zal nooit zeggen dat ik een man ben, of een vrouw ben. Dat ben ik allebei niet: ik zit ergens tussen man en vrouw in. Het kan per dag verschillen, maar ik voel me toch een eenheid. Misschien ben ik wel een engel''

Politieonderzoek
De politie begon het onderzoek met een getuigenoproep. Iedereen die iets had meegekregen van de mishandeling werd gevraagd een getuigenverklaring te komen afleggen. Het onderzoeksteam vermoedde dat de aanval op Harry te maken kon hebben met zijn excentrieke voorkomen. Ze stelden vast dat Harry ondanks zijn zachtaardige karakter er ook wel om bekend stond om zich wat opdringerig op te stellen naar andere mannen. Het kon wellicht een explosieve, naderhand dodelijke reactie hebben uitgelokt bij de dader.

Een dag na de mishandeling arresteerde de politie de 26-jarige Giovanni M. De Surinaamse man voldeed aan het signalement wat was gegeven door getuigen. O.a. een gespierde, getinte man. Naast het feit dat M. eruit zag als de dader had hij bovendien een strafblad waar de meeste criminelen jaloers op zouden worden. Hoewel M. werd omschreven als tijdbom die elk moment kon ontploffen, ontkende de 26-jarige stellig iets met de zaak te maken te hebben. Hij zei tevens dat hij die bewuste dag niet eens in Den Haag was, maar in Amsterdam. 

In de periode dat M. vast zat kwam de politie er achter dat hij aan nog twee andere mishandelingen te linken viel. 

Vrijspraak voor verdachte zaak Harry
Op 12 december 2007 werd Giovanni M. door de rechtbank in Den Haag niet veroordeeld voor het dood slaan van Harry Wiersinga.
De officier van justitie vond de betrokkenheid van M. niet wettig en overtuigend bewezen. Het feit dat diverse getuigen M. niet herkenden bij een fotoconfrontatie werkte daarbij waarschijnlijk in het voordeel van de verdachte. Wel kreeg M. een straf voor de andere twee mishandelingen. TBS met dwangverpleging en acht maanden gevangenisstraf.


Informatie en tips
Met de vrijspraak van M. kwam het onderzoek naar de dood van Harry / Harriët tot stilstand. Volgens de officier van justitie is de kans dat de zaak tot een oplossing komt nihil. Desondanks wilden wij van de redactie dit dossier graag op de website zetten. Wij hebben de hoop dat bepaalde mensen toch nog iets kunnen herinneren van die bewuste 28 maart. Het feit dat een onschuldig mens zomaar dood wordt geslagen op straat geeft aan dat er in Nederland over moet worden blijven gesproken. Weet u iets over de moord op Harry / Harriët? Heeft u iets gehoord of gezien? Laat het dan alstublieft nu weten. Belangrijk: U bent niet strafbaar als u na jaren pas met informatie komt.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.