De cold case van Hugo Bootsma - Deventer - 04-12-1995

Het wordt ook wel de Sinterklaasmoord genoemd. De moord op voormalig Randstad topman Hugo Bootsma. Buurtbewoners zagen hoe Hugo rond 19:15 uur onder het bloed naar buiten strompelde en vervolgens in elkaar zakte. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Iemand had hem 16 keer met een mes gestoken.

Over Hugo Bootsma
Hugo kwam uit een gezin met nog een broer, Jacques. Ze groeiden op in Twello, een dorpje in de gemeente Voorst. Hugo werd een bekende man in het zakenleven. Hij werkte als topman voor Randstad, en later ook voor zusteronderneming Lavold. Hij stond bekend als een zeer vriendelijke man die iedereen te hulp schoot als dat nodig was. 

Net voor zijn dood had hij vrij abrupt ontslag genomen en afstand gedaan van zijn topfunctie bij schoonmaakbedrijf Lavold, omdat hij graag een eigen management adviesbureau wilde beginnen. Dat was niet de enige recente verandering in zijn leven. Hugo was namelijk ook pas sinds kort uit de kast gekomen als homoseksueel. 

Hij had op het moment van zijn moord geen vaste relatie, en het was bekend dat er wel eens mannen bij hem thuis werden uitgenodigd. Hugo viel voornamelijk op wat jongere mannen. Niemand in zijn omgeving had er problemen mee dat hij homo bleek te zijn. Er keek ook niemand gek van op.

Het mes waarmee Hugo Bootsma is vermoord

Getuigen
De politie kon bij een buurtonderzoek rekenen op diverse getuigen. Zij zagen Hugo bebloed naar buiten strompelen, en kort daarna in elkaar zakken op de grond, waar hij ter plekke overleed. Verschillende getuigen zagen daarop een getinte man wegrennen.

Een andere getuige verklaarde Hugo op 1 december nog te hebben gezien op het station van Deventer. Hugo was toen in gezel-schap van een onbekende man. De politie kwam niet achter de identiteit van deze man.

Nog een andere waardevolle getuige was een vriend van Hugo. Die had hem op de avond vlak voor de moord, rond 18:45 namelijk nog aan de telefoon gehad, om hem te vragen of hij zin had om mee te gaan zwemmen. Dat deden de vrienden wel vaker. Hugo had op die vraag geantwoord dat hij die avond in gezelschap was van iemand en dat hij deze keer niet kon. Opvallend was dat Hugo een klein half uurtje later, om 19:15, door 16 messteken om het leven kwam. Er moest iets in korte tijd ontzettend zijn geëscaleerd. 

Onderzoek
De politie startte direct na de vondst van het lichaam van Hugo een groot onderzoek. Wat als eerste opviel was het feit dat Hugo bij zijn moord alleen maar een onderbroek en één sok droeg. Kende hij de dader, vroeg de recherche zich meteen af. Zijn huis werd onderzocht en ook de omgeving van de woning werd daarin meegenomen. In de woning vonden agenten een nog pruttelend pannetje met soep op het fornuis. In de hal van de woning werd bloed aangetroffen van Hugo, en ook de kapstok lag omver. Er waren geen braaksporen, waardoor de politie er vanuit ging dat Hugo de deur zelf heeft geopend voor zijn moordenaar. 

Een eindje verderop werd in een rioolput het bebloede mes gevonden waarmee Hugo was vermoord. Bij het mes lag een petje van het merk Nike. Er werden DNA-sporen veiliggesteld van waarschijnlijk de dader. In 1995 stond DNA-onderzoek echter nog in de kinderschoenen. 

In de maanden na de moord, werd er een verdachte aangehouden, maar tevens weer snel vrijgelaten. 

Geen aanknopingspunten
Ondanks de waardevolle getuigen, een daderskenmerk en het gevonden moordwapen, dreigde het onderzoek vast te lopen. Tv programma Opsporing Verzocht besteedde daarom aandacht aan de moord op Hugo. Ook het programma 'Daders Gezocht' zond een aflevering uit over de zaak. Er kwamen veel tips binnen bij de politie, ook specifiek over het mes waarmee de dader Hugo had vermoord. Desondanks wist de politie de zaak niet richting een oplossing te krijgen.

In 2017 werd er opnieuw onderzoek gedaan naar het gevonden DNA. De politie hoopte dat er inmiddels een match in de databank naar boven zou komen, maar dit was niet het geval. Het cold case team hoopt inmiddels al jaren op een verwantschapsonderzoek in de zaak. Daarmee zou er een match kunnen worden gevonden met een familielid van de dader. Voor zo ver bekend is dit onderzoek nog niet gebeurd.

Tips en aanwijzingen
De politie is nog altijd bezig met de moord op Hugo Bootsma. Zij hebben, ondanks dat er velen jaren zijn verstreken, nog steeds goede hoop dat de zaak wordt opgelost. Ook de nabestaanden van Hugo hopen dat er een dag aanbreekt waarop de dader wordt veroordeeld. 

Weet u iets van de moord op Hugo? Zelfs het kleinste detail kan van grote waarde zijn. De politie vraagt zich bijvoorbeeld af met wie Hugo op het station is gezien, een paar dagen voor zijn dood. En wie was de man die bij Hugo op bezoek was die avond? 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.