De cold case vermissing van Jaïr Soares - Monster - 4 augustus 1995
Jaïr Soares uit Rotterdam verdween midden in de zomervakantie, op 4 augustus 1995. De ouders van Jaïr gingen samen met Jaïr, zijn 1 jaar oudere broertje en met een vriendin en haar dochtertje rond 15:30 naar het strand in de plaats Monster. Het was in de namiddag al aardig aan het afkoelen. Tegen 17:30 namen de ouders van Jaïr de kinderen mee naar een nabijgelegen strandtent, Paviljoen Molenslag, om een frietje te eten. De vriendin van de ouders bleef bij de spullen achter op het strand. Jaïr had zijn patat al snel op, en ging vlug terug naar het strand om nog even verder te spelen.
Toen de ouders na een paar minuten hun frietjes ook op hadden, liepen zij ook terug naar hun handdoeken waar de vriendin nog steeds zat. Tot hun grote schrik was Jaïr niet bij de vrouw in de buurt en ook nergens in de omgeving van hun plek te zien. De vriendin dacht dat Jaïr al die tijd bij zijn ouders was. De paniek sloeg toe en de ouders en vriendin zijn toen begonnen met zoeken. Ze konden hem nergens vinden en niet veel later werd de politie en de reddingsbrigade erbij gehaald. Zij doorzochten de hele omgeving grondig af. Het strand, parkeerplaats, de duinen en ook de nabijgelegen camping werden helemaal uitgekamd. Zonder resultaat. De 7-jarige Jaïr was spoorloos verdwenen. Het jongetje was niet verdwaald of weggelopen, want dan hadden de mensen hem gevonden. Het onderzoeksteam sloot ook uit dat de jongen in zee terecht was gekomen en zou zijn verdronken, nadat zij met vele getuigen hadden gesproken. Zijn lichaam zou overigens dan zijn aangespoeld in de dagen na de vermissing.
Politie in hun zoektocht naar Jaïr Soares in 1995. Foto: Omroep West
Wie was Jaïr Soares?
Jaïr had vier oudere broers. Het gezin emigreerde in de jaren 80 van Portugal naar Nederland. Uiteindelijk kwam het gezin in Rotterdam te wonen. In het tv programma Opsporing Verzocht vertelde een oudere broer van Jair dat het gezin gelovig was opgevoed, en dat de familie mede daardoor erg hecht was. Ze speelden veel voetbal, niet alleen op een veldje maar ook in huis. De broer vertelde verder dat de onderburen daar niet altijd even blij over waren. Jaïr vond oud Italiaans international Roberto Baggio een hele goede voetballer. Ook heeft het gezin de WK-overwinning van Brazilië uitbundig gevierd. Jaïr was gek op computer-spelletjes. Het was volgens zijn broer een vrolijk jongetje dat veel lachte en plezier had in het leven. Een kind dat soms ook wat kattenkwaad uithaalde. Zo smeerde hij een keertje stiekem een hele pot haar-wax van zijn moeder in zijn haren. De familie genoot van hun jongste gezinslid. Tragisch genoeg moet het nu iedere dag opnieuw proberen te leven met de verschrikkelijke gedachten dat Jaïr iets ernstigs is overkomen.
Jaïr en zijn broer Bevindo
Het onderzoek
De politie heeft zoals gezegd heel erg hun best gedaan om Jaïr te vinden, zo vlak na de vermissing. Ze hebben een groot gebied uitgekamd en ook hebben ze met verschillende getuigen gepraat. Uit goed speurwerk van misdaadjournaliste Jolande van der Graaf bleek dat er een getuige was die het signalement van een opvallende man had beschreven aan de politie. De getuige had om een uur of 17:00 het strand verlaten, en besefte later dat hij iets opvallends had gezien. De getuigenis werd als volgt op papier gezet door een politieagent:
'Liep over de dijk naar zijn auto. Zag hierbij een man lopen in de richting van de nieuwe wijk (Kleine Geest) met achter die man aanlopend een gekleurd jongetje, 7 à 9 jaar. Signalement man: oude, vieze man, onverzorgd, lang sluik haar + kalend, circa 50 jaar, brildragend, model dun montuur en rond model. De man droeg donkere kleding’.
Hoewel dit een sterke aanwijzing was, één die de zaak wellicht dichter bij een oplossing had kunnen brengen, is er jammer genoeg niet veel mee gedaan door de politie. Het signalement van de man is bijvoorbeeld niet naar buiten gebracht. Een gemiste kans.
Opvallend was dat de Haagse politie een maand na de vermissing het onderzoek al sloot. Wel is er in 2002 een DNA profiel gemaakt van de familieleden van Jaïr, en is er een verouderingsfoto gemaakt in Amerika.
In 2020 heeft de politie navraag gedaan in Duitsland, waar een Duitse man werd verdacht van de verdwijning van en de moord op de Britse peuter Maddie McCann in Portugal. Deze zaak kreeg in 2007 en de jaren daarna wereldwijd de aandacht. Duitse rechercheurs gaven echter aan dat er geen link kon worden gelegd tussen de Portugese zaak en de verdwijning in Monster.
Potentiële verdachte
We hebben haar net al even genoemd. Jolande van der Graaf, misdaadjournaliste. Zij heeft zich samen met haar team enorm ingezet voor de zaak van Jaïr Soares. Nadat zij er achter kwam dat de politie blijkbaar niks had gedaan met de informatie over de man waar de getuige het over had, is ze zelf opzoek gegaan. Ze plaatste zijn signalement in de krant, waarop een inwoner uit Monster zich bij haar meldde. Deze persoon had haar oproep in de krant gelezen en zei in het signalement een notoire pedofiel uit de omgeving te herkennen.
Na nog wat meer speurwerk bleek het te gaan om een wat oudere man die ernstig ziek bleek te zijn. Hij had niet lang meer te leven, en het team van Jolande besloot samen met de nabestaanden en hun advocaat dat het beter was om deze aanwijzing door te geven aan het OM. Waarschijnlijk zou de man toch niets opbiechten aan een stel speurders, en bestond de kans dat zij het onderzoek zouden dwarsbomen als ze naar de man toe zouden gaan.
De politie heeft de aanwijzing echter een half jaar op de plank laten liggen en ging pas in november naar de vermeende verdachte. Het bleek te laat te zijn. Er kwam geen zinnig woord meer uit de man en een dag later stierf hij.
Jaïr Soares - Foto uit Opsporing Verzocht
Update 2023 - Op 5 januari 2023 kwam de Peter R de Vries Foundation met deze nieuwe verouderingsfoto die speciaal gemaakt is door de politie. Op de foto ziet u Jaïr zoals hij er op 35-jarige leeftijd mogelijk zou uit zien. De foto werd ook onder de aandacht gebracht in Portugal en Kaapverdië, waar de familie Soäres oorspronkelijk vandaan komt. Met deze ultieme poging hoopte de organisatie dat mensen de inmiddels volwassen man zouden herkennen, mocht hij nog leven. Deelt u de foto onder uw volgers? Klik om te vergroten.
Dankzij het harde werk van de PRDV Foundation kwamen er 150 tips binnen over de vermissing van Jaïr. De recherche heeft deze nieuwe aanwijzingen goed bekeken en zo nodig doorgestuurd naar het cold case team. Die onderzocht de informatie op nieuwe aanknopingspunten.
Op 18 maart 2023 verliep de beloning die was uitgeloofd door de foundation. Tot op heden werd er geen doorbraak vanwege de actie gemeld door de politie.
Vragen en scenario's
Stond de dader op de nabijgelegen camping? Als u weleens op deze camping kwam, heeft u misschien wel eens iets opvallends gezien. Een man die u nooit eerder zag, of een verlaten tent waarvan de eigenaar nooit is teruggekeerd.
Het kan natuurlijk dat de dader een aantal dagen op de camping heeft gestaan met een tentje. Dat hij of zij elke dag de mogelijkheid in de gaten heeft gehouden, en uiteindelijk de kans schoon zag om een kind mee te nemen, in dit geval JaÏr.
Als u dingen zijn opgevallen, meld u zich alstublieft.
Bent u zelf begin augustus 1995 op het strand geweest? Het was een heerlijk zonnige periode. Is u daar iemand in het bijzonder opgevallen, bijvoorbeeld een eenling die zich verdacht gedroeg? En heeft u toevallig foto's of filmpjes gemaakt? Als u op een van de vragen bevestigend kunt antwoorden, neem dan alstublieft contact op. Zelfs een klein detail kan een puzzelstukje in een cold case zaak op de goede plek leggen.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.