De cold case van Jan de Niet - Den Haag - 20-05-1990

Om 02:00 's nachts fietste een man door het Haagse Bos naar huis. Hoewel het donker was, dacht hij iets opvallends te zien en keerde om. Toen de voorbijganger dichterbij kwam zag hij een bebloede man in de bosjes liggen. Het bleek te gaan om Jan de Niet. Hij was die nacht met messteken om het leven gebracht.

Over Jan de Niet
Jan werd op 3 maart 1960 geboren in Den Haag. Hij kwam uit een gezin van 4 kinderen waarvan hij de oudste was. Hij had 3 jongere zusjes. Een van zijn zusjes verteld dat Jan als kind erg ondeugend was. Hij haalde veel kattenkwaad uit, maar was ook altijd eerlijk genoeg om te zeggen dat hij degene was die het gedaan had.

Zijn vader was visserman en daarom veel weg van huis. Om die reden was Jan een beetje de spil van het gezin. Hij probeerde zijn zusjes goede manieren bij te brengen, zoals eten met bestek, en ging naar zijn zusjes op zoek als zij niet op tijd thuis kwamen. 
Hij was ontzettend zorgzaam, maar ook gezellig. Verder hield Jan enorm van brommers, auto's en muziek. Hij had zelfs zijn eigen piratenzender genaamd Radio Delta. Ook verzorgde hij soms de muziek op disco avonden.

Op zijn 25ste ging Jan het huis uit. Zijn gezin liet hij een beetje verdrietig achter, vertellen zijn zussen. Want Jan was een ontzettend gezellige kerel. Hij ging wonen aan de Jurriaan Kokstraat in Den Haag, en had het erg naar zijn zin daar. Hij had veel vrienden en vriendinnen. Jan had in verschillende autogarages gewerkt als monteur, en op zijn 29ste opende hij samen met nog iemand zijn eigen garage om de hoek van zijn straat. Het frustreerde hem dat veel oude dame'tjes veel te veel geld moesten betalen bij de garages waar hij eerder werkte, en wilde om die reden met zijn eigen garage een eerlijkere prijs vragen voor reparaties.

Jan viel op mannen, maar hield dat voor zijn familie geheim. In die tijd was het taboe op homoseksualiteit een stuk groter dan dat het nu is. Als hij behoefte had aan mannelijk contact ging hij naar het Haagse Bos. In die tijd was dat een bekende homo-ontmoetingsplek. Hij had voor zo ver bekend geen vaste relatie en was daar regelmatig te vinden.

Links: een foto van Jan de Niet - Rechts: een foto van Jan's witte Opel Ascona

Onderzoek en scenario's
De moeder van Jan had haar zoon de avond voor zijn dood nog thuis afgezet. Hij is toen 's nachts naar het Haagse Bos gereden met zijn witte Opel Ascona. De politie achtte het waarschijnlijk dat Jan, terwijl hij aan de bestuurderskant zat, is aangevallen door de moordenaar die waarschijnlijk op de bijrijdersstoel zat. Jan is tijdens de aanval zijn auto uit gevlucht en is 100 meter verderop in de bosjes in elkaar gezakt. Hij is overleden aan bloedverlies door messteken in zijn bovenlijf, hals en gezicht

Volgens de recherche is het geen roofmoord geweest. De portemonnee van Jan zat nog in zijn zak, en ook zijn auto stond er nog. 

De politie gaat het meeste uit van een aantal andere scenario's. De eerste, dat Jan werd afgeperst wegens zijn geaardheid. In die tijd vonden er wel vaker afpersingen van homoseksuele mannen plaats in het Haagse Bos. Het zou kunnen dat de dader dacht dat Jan vermogend was, omdat hij zijn eigen garage had. Jan zou kunnen hebben gedreigd naar de politie te stappen. 


Een ander scenario is dat iemand een probleem met Jan had vanwege zijn garage. Misschien was iemand ontevreden over de service van Jan of voelde hij zich door het slachtoffer op de één of andere manier belazerd. 
Nog een andere mogelijkheid is dat het extreme potenrammers waren. Dat waren mensen die erop uitgingen om homoseksuele mannen in elkaar te slaan.  

Omdat er door de jaren heen wel vaker een zogenoemde homomoord plaatsvond, dacht de politie ook aan een eventuele seriemoordenaar. Sommige moorden vertonen opmerkelijke overeenkomsten met de moord op Jan de Niet, zoals de moord op Pieter Hornstra (1994). Pieter was, net als Jan, homoseksueel en was ook regelmatig te vinden in het Haagse Bos. Hoewel Hornstra thuis is vermoord, en Jan in het Haagse Bos, is het opmerkelijk dat beiden heren fervent bezoekers waren van de homo-ontmoetingsplaats.

Getuigen
Na de moord riep de politie getuigen op om zich bij hen te melden. Maar omdat veel mannen in de homoscene zich in die tijd schaamden, of bang waren om ontdekt te worden - omdat ze bijvoorbeeld een vrouw hadden -  kwamen er maar een handje vol getuigen opdagen. Omdat de politie verder geen aanknopingspunten kon vinden, en de getuigen geen waardevolle informatie gaven, kwam het onderzoek langzaam maar zeker stil te staan. 

Informatie en tips
De politie, het cold case team, maar in het bijzonder de familie van Jan, willen nog steeds heel graag dat de dader gevonden wordt.
In de jaren 90 was het voor homoseksuele mannen moeilijk om te praten over hun geaardheid. Maar nu, meer dan 30 jaar later, zijn die tijden gelukkig veranderd. De politie hoopt dat er mensen zijn die nu wél willen praten. Het is niet strafbaar om na lange tijd te zwijgen, alsnog met informatie te komen.

Heeft u informatie over de moord op Jan de Niet, meld dat dan alstublieft. De familie zou u eeuwig dankbaar zijn.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.