De cold case van Jenneke de Wind - Tilburg - 02-07-1993

Op vrijdag 2 juli 1993 kwam de toen 53-jarige Jenny 'Jenneke' de Wind thuis van een gezellig dagje uit met vriendinnen. Haar zoon had die dag de post opgeraapt en op tafel gelegd, en ze besloot de brieven te openen. Een van de brieven was een bubbeltjesplastic envelop. Toen ze deze opende, kwam er een Zippo aansteker uit. Jenneke maakte van het moment gebruik en pakte de zoveelste sigaret van die dag. Echter kwam de aansteker recht voor haar gezicht tot ontploffing toen ze deze wilde gebruiken. Een buurman hoorde de knal en zag door de ramen dat Jenneke op de grond lag. Hij ging de woning binnen, draaide de gaskraan dicht en belde de politie. Die troffen de zwaargewonde Jenneke aan. Ze was niet meer bij bewustzijn, en is daarna ook nooit meer bijgekomen. De Tilburgse overleed op 6 november dat jaar in een verzorgingstehuis, nadat haar twee zoons besloten hadden om de behandelingen te stoppen. De ontploffende aansteker werd haar dood. 

Over Jenny 'Jenneke' de Wind
Jenny was een alleenstaande vrouw, die 25 jaar eerder was gescheiden van haar man. Zo nu en dan had ze wel een korte relatie, maar daar bleef het meestal bij. Jenny werd door haar familie en vrienden Jenneke genoemd. Ze leefde van een uitkering, en woonde in haar eentje aan de Sibeliusstraat in Tilburg. Jenneke was lid van de plaatselijke buurtvereniging, ging graag naar het zwembad met haar vriendinnen, en speelde ook met regelmaat een potje biljart. 

Ze deed veel leuke dingen, zo had Jenneke op de dag van de explosie nog een leuk uitje naar de Waddenzee gehad met haar vriendinnen. Ze had twee zonen, en hoewel die relatie niet geweldig was, had ze wel contact met hen. Met haar ex man had ze geen goed contact meer. Jenny was een vervend roker, een kettingroker. 

Het voorjaar van 1993 leek Jenneke zich niet op haar gemak te voelen. Kennissen merkten op dat ze wat angstig overkwam, en dat ze vaak langer bij mensen bleef plakken als ze op bezoek was. Ook werd Jenneke lastiggevallen op haar telefoon. Dat was zelfs zo erg, dat ze haar telefoonnummer twee keer heeft laten wijzigen. Jenneke zei zelf niet te weten wie er achter deze telefoontjes zat. Ze oogde onrustig, nerveus, maar niemand wist wat er precies aan de hand was. 

Onderzoek
De politie startte meerdere onderzoeken, waaronder een uitgebreid buurtonderzoek. Ook werd de agenda van Jenneke compleet uitgespit in de hoop op aanwijzingen te stuiten. De recherche onderzocht bijna honderd mensen waarvan hun naam terug te vinden waren in de agenda. Alles zonder resultaat. 

Ondertussen werd ook de enveloppe deskundig onderzocht. Jammer genoeg ontbrak de naam van de afzender, maar de naam van Jenneke en haar adres waren met de hand geschreven. Dat kon een voordeel zijn. Allereerst viel het de onderzoekers op dat de dader de naam 'Jenneke' op het papier schreef, in plaats van Jenny. Volgens de politie een aanwijzing dat de dader moest worden gezocht in haar kennissenkring. Alleen intimi noemden haar namelijk zo. Het feit dat de enveloppe doordrenkt was met bloed, en ook beschadigd raakte tijdens de explosie, maakte het er niet makkelijker op. De poststempel was bijna niet meer zichtbaar, maar er was nog wel een letter ''b'' te zien. Dat kon de b zijn van Den Bosch, of bijvoorbeeld van Tilburg. 

Dan was er nog de aansteker zelf. Deze was vanwege de explosie uiteraard ook beschadigd. Toch konden onderzoekers opmaken dat het niet ging om een echte Zippo, zoals eerder gedacht, maar om een namaak. Het ging namelijk om een 'Champ' aansteker, en deze bleek te zijn gemaakt in het Verre Oosten, ter gelegenheid van de Olympische spelen van 1988. Op het ding zelf was een afbeelding van een Olympische sport afgebeeld. De recherche zegt niet welke, omdat dit daderkennis is. De onderzoekers ondervroegen elke winkelier in Brabant die zo'n soort aansteker verkocht, maar werden niks wijzer. Over het gebruikte explosieve middel was het hoofd van het toenmalige onderzoeksteam duidelijk. Buskruit uit strijkers, zeer gevaarlijk en tevens illegaal knalvuurwerk.  

Verdachten
Eén van de zonen van Jenneke werd als verdachte aangemerkt door de politie. Van de twee broers was hij degene met de minst goede band met zijn moeder. Ook zijn vader, van wie Jenneke al 25 jaar gescheiden was, werd aan de tand gevoeld door de politie. Hij kwam immers niet naar de begrafenis, een reden om hem als verdachte aan te stippen. Op de begrafenis was de recherche wél aanwezig. Zij hielden alle genodigden goed in de gaten, de dader kon er namelijk zomaar tussen staan. Er werd gefilmd om het gedrag van de mensen nog eens terug te kunnen zien. Iemand zou zich verdacht kunnen gedragen. Ook werd het condoleanceregister meegenomen voor nader onderzoek. Misschien zou er een handschrift overeenkomen met de geschreven tekst op de enveloppe. De politie noteerde zelfs alle kentekens die bij de kerk parkeerde. 

Ondanks al deze moeite, en meer dan duizend uur politiewerk, is er nooit een officiële verdachte aangehouden. 
In een ultieme poging de moord op Jenneke op te lossen, heeft de politie de zaak op hun jaarlijks terugkerende cold case kalender gezet. Deze wordt onder andere uitgedeeld in gevangenissen, en kan leiden tot nieuwe informatie. Tot op heden is dat echter niet het geval geweest.


Informatie en tips
Bijna 30 jaar na de aanslag op Jenny Jenneke de Wind, is de zaak nog steeds onopgelost. Tot groot verdriet van de nabestaanden. Want hoewel de band met de familie niet geweldig was, zouden zij er alles voor over hebben om deze zaak opgelost te zien.
De enige mogelijkheid om de zaak op te lossen is met behulp van mensen die hun informatie willen delen. In veel gevallen praten daders van misdrijven op een bepaald punt met iemand over hun daad. De kans is dus groot dat iemand meer weet over deze zaak. Bent u dat? Laat het ons weten. Niet alleen de familie van Jenneke, maar ook haar vriendinnen zouden u eeuwig dankbaar zijn. 

Neemt u alstublieft contact op met de politie of onze redactie.
Bel met de politie op nummer 0900-8844
U kunt ook bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000
Als u liever een email stuurt kan dat ook, naar coldcase@politie.nl

U kunt uw informatie ook aan ons kwijt. Vult u dan onderstaand formulier in. Dat kan ook anoniem. Laat dan de contactgegevens velden leeg, dan bent u gegarandeerd anoniem. Meld wel even om welke zaak het gaat.
Wij zorgen ervoor dat de informatie op de juiste plek komt. 

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials