De cold case van Jozef 'Sjef' Klee - Brunssum - 10-09-1995

Op 10 september 1995 bezocht Jozef Klee, die door iedereen 'Sjef' genoemd werd, het café 'Het Trefpunt' in de wijk Treebeek in Brunssum. Daar speelde hij onder het genot van een drankje een potje biljart. Hij kwam in het café een kennis van hem tegen, en samen vertrokken zij rond de klok van 01:00 uur richting het huis van die kennis, aan de Pleinstraat 12 in Brunssum. Daar dronken ze een flesje bier, waarop Sjef vermoedelijk een kwartiertje later de woning weer verliet. Diezelfde ochtend rond 09:30 werd er door een wandelaar een lichaam aangetroffen op het voormalige mijnbouwterrein aan de zijde van de Wenckebachstraat in Treebeek. Het bleek te gaan om Sjef Klee uit Heerlen. De 26-jarige was doodgeschoten.

Over Sjef Klee
Jozef 'Sjef' Klee werd op 24 juli 1969 geboren in Heerlen in een gezin met vijf kinderen. Sjef was de jongste, en had naast een broer ook nog drie zussen. Als kind was het volgens één van die zussen een deugniet, en werd hij gepest op school vanwege zijn bril. In 1991 trouwde Sjef, en hij kreeg een jaar na zijn trouwerij samen met zijn vrouw hun eerste zoontje. Vanwege een alcoholverslaving ging het bergafwaarts met de eens gelukkige jongeman. Hij zakte in een diep dal en had het gevoel als echtgenoot gefaald te hebben. Zijn vrouw ging bij hem weg. Later kwam hij te wonen in de Rozenstraat in Heerlen, op zo'n twee kilometer afstand van Treebeek, waar hij was opgegroeid. Er gaan geruchten dat hij naast alcohol ook drugsproblemen zou hebben gehad.

Politieonderzoek 
De politie begon meteen na de vondst van het lichaam een onderzoek. Sjef was dodelijk getroffen door één of meerdere kogels uit een vuurwapen, en de manier waarop deed denken aan een liquidatie. Er werd sporenonderzoek gedaan, en er werden getuigen opgeroepen. Ook spraken rechercheurs met verschillende buurtbewoners. Een aantal daarvan verklaarden over een auto die het slachtoffer zou zijn gevolgd. Er zouden volgens getuigen twee mannen in die wagen hebben gezeten.

Er werd ook gesproken over een mogelijke ruzie die zou hebben plaatsgevonden aan de Wijenweg in Treebeek, op de zaterdagavond voor de moord. Hierbij was Sjef Klee volgens de verhalen ook aanwezig bij geweest. Waarover de ruzie ging was niet bekend. 

Arrestatie verdachten
Kort na de moord op Sjef Klee werden er twee Brunssumse verdachten aangehouden, maar beiden werden ook alweer snel op vrije voeten gesteld. Er was te weinig bewijs om ze nog langer vast te houden. 

2e politieonderzoek
Na verloop van tijd verdwenen er ondanks uitgebreid politiewerk steeds meer aanknopingspunten, en kwam het onderzoek tot stilstand. De politie hoopte nieuw leven te blazen in de zaak door deze op de cold case kalender van 2018 te zetten. Deze werd jaarlijks verspreid in gevangenissen en TBS-klinieken. Dankzij de kalender kwam er een tip waardoor het onderzoek weer werd geopend. Er werd getuigen gevraagd om met hun informatie naar voren te komen, en daar werd gehoor aan gegeven. Het cold caseteam werd hierop met extra rechercheurs versterkt.

Op 17 juni 2019 werd er door de politie honderden flyers uitgedeeld in Treebeek. Er werden ook posters opgehangen en stoepborden geplaatst, en er werd met veel bewoners en belangstellenden gesproken over de zaak van Sjef. Kort na deze actie werd er aandacht besteed aan de moord door tv programma Opsporing Verzocht. Na de uitzending kwamen er opnieuw tips binnen. 

Vuurwapen gevonden
Dankzij de nieuwe informatie en specifieke tips werd er besloten om op 2 juli 2019 met een politieboot een onderzoek te doen in de slikvijver aan de Emmaweg. Samen met het Landelijk Team Onderwaterzoekingen zocht de politie met specialistische apparatuur naar voorwerpen op de bodem. Er werden een aantal 'zaken' aangetroffen. Het bleek later te gaan om een deel van een vuurwapen en munitie. Deze werden onderzocht verband hadden met de moord op Sjef Klee. Het werd echter nooit bekend of dat zo was of niet.

Informatie en tips
Na juli 2019 is er weinig nieuws meer over de zaak, en de politie lijkt het onderzoek weer naar beneden geschroefd te hebben. Zij zeggen wel nog altijd te vermoeden dat er mensen rondlopen in 'de hechte gemeenschap' Treebeek, die meer weten van de moord op Sjef. Zij hopen dat die persoon na zo'n lange tijd naar voren kan of durft te komen met de informatie. De nabestaanden van Sjef verdienen na bijna dertig jaar antwoorden. Weet u meer? Laat het dan alstublieft weten, zelfs als u denkt dat het onbelangrijk is.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.