De cold case over de kliko-bak moord - Amsterdam - 17-09-1999

Op 17 september 1999 maakte een gepensioneerde brandweerman een pleziertocht in zijn bootje op de Weespertrekvaart (Gaasp), tussen de Amsterdamse wijken Driemond en Diemen. Daar zag hij opeens een afvalcontainer in het water drijven. Hoewel de deksel van de kliko was dichtgeschroefd kwam er een sterke geur uit. De man besloot de bak met zijn boot naar de kant te slepen en de politie te bellen. 

Aldaar maakten agenten de container open, en deden een schokkende ontdekking. In de kliko zat het half in beton gegoten lichaam van een vrouw. Het was meteen duidelijk dat ze te maken hadden met een luguber misdrijf.

Pathologisch en politieonderzoek
Na sectie op het lichaam bleek het te gaan om een vrouw van 1.59m lang met donkerbruin tot zwart licht krullend haar. De leeftijd van de vrouw werd geschat tussen 18 en 35 jaar oud. Ze had een lichte tot getinte huidskleur en had mogelijk een Aziatische afkomst. Vermoedelijk was ze opgegroeid in West-Europa. Het stond vast dat ze om het leven was gebracht met een vuurwapen. De moord had in alle waarschijnlijkheid in juli of augustus van 1999 plaatsgevonden.

Het slachtoffer had onderstaande kleding aan toen haar lichaam werd aangetroffen. De tas was van het merk Esprit, en de schoenen hadden maat 36. De vrouw had een goudkleurig Guess horloge om haar pols. Klik om de foto's te vergroten.

Waspoeder en mannenkleding
Behalve het lichaam van de onbekende vrouw, lagen er maar liefst negen zakken waspoeder in de kliko, alsmede een aantal kledingstukken voor mannen. De zakken poeder waren wellicht gebruikt om de afvalbak te verzwaren. Volgens de politie werd het type wasmiddel vooral gebruikt door wasserijen en bedrijven die hun eigen bedrijfskleding wassen of produceren. 

Over de mannenkleding: Het ging om een beige Tenson jas met maat 54 en een zwarte corduroybroek van Marks&Spencer. Het moest van iemand geweest zijn van 1.66m en 1.70m lang. De politie merkte aan de Tenson jas op dat er bij de kraag een labeltje was genaaid om een brandplek te verbergen. Het label was tamelijk opvallend vanwege de opdruk, en het onderzoeksteam deed dan ook zijn best om de betekenis van het symbol of logo te achterhalen. Dat lukte echter niet, en het is tot op heden onbekend waar het voor staat. De politie wilt nog altijd graag meer weten over het stiksel (zie onderstaande foto). Weet u daar meer over, laat het dan a.u.b. weten in het contactformulier onderaan deze pagina. 

Bij het forensisch onderzoek kwam vast te staan dat er stoffen uit de voedingsmiddelenindustrie zaten op de kleding van de vrouw en op de herenkleding. Klik op de foto om te vergroten. Links: het label - midden: de mannen kleding - rechts: pak waspoeder.

Geen aanknopingspunten
Hoewel het politieteam haar best deed de identiteit van het slachtoffer te achterhalen en sporen te vinden van de eventuele dader(s) liep het onderzoek vast. De aanknopingspunten waren opgeraakt en de zaak verdween langzaam maar zeker uit de aandacht. De vrouw werd anoniem begraven op de begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam.

Heropening zaak
In de nazomer van het jaar 2010 werd ze echter weer uit haar graf opgegraven voor DNA-afname en antropologisch onderzoek. Omdat er op de begraafplaats Sint Barbara meer onbekende doden bleken te liggen, werd er besloten om ook nog andere opgravingen te verrichten. Van deze mensen werd ook hun DNA opgeslagen in de databank. 

Diezelfde maand besteedden tv programma's Tros Vermist, Opsporing Verzocht en Ter Plaatse opnieuw veel aandacht aan de zaak. Daarbij werd o.a. een nieuwe reconstructie van het hoofd van de vrouw getoond. Deze had de politie speciaal van haar schedel laten reconstrueren door de Universiteit van Dundee in Schotland. De uitzendingen zorgden voor veel nieuwe tips, maar de identiteit van de vrouw of de dader(s) bleef onbekend. Het werd langzaam weer stil in de zaak.

Identify Me
In mei 2023 was er ineens weer nieuws te melden. In een grote campagne (Identify me) van Interpol werd de maatschappij gevraagd mee te denken of tips te delen over de identiteit van tweeëntwintig ongeïdentificeerde doden, vermoedelijk allen slachtoffers van misdrijven in Nederland, België en Duitsland. Eén van de tweeëntwintig zaken was die van de dode vrouw waar we op deze pagina over schrijven. Voor deze internationale campagne werd er een realistisch gezicht gereconstrueerd van het slachtoffer. De media gaf veel aandacht aan de actie, waarbij ook de Nederlandse politie betrokken was. Of het bruikbare tips opleverde is nu nog niet bekend. 

Nieuwe informatie
Op 13 december 2023 kwam de zaak opnieuw in de media. Na een isotopenonderzoek was namelijk vastgesteld dat de vrouw vermoedelijk uit Italië kwam, of daar in elk geval een lange periode van haar leven had doorgebracht. Volgens het onderzoek ging het dan vooral om de regio de Dolomieten. Het cold case team liet weten dat zij al eerder aanwijzingen hadden gehad over een verband met Italië, en dat het isotopenonderzoek dit bevestigde. 

Informatie en tips
De politie en onze redactie hopen dat er mensen rondlopen die meer weten over de dood van deze vrouw. Herkent u haar, of de getoonde herenkleding? Of weet u meer over het opmerkelijke label? Weet u wie er verantwoordelijk is voor het misdrijf? Laat het dan alstublieft nu weten. Twijfel niet en laat van u horen.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help nu mee en deel deze zaak op uw socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.