De cold case van Koos Engel - Tuitjenhorn - 21-01-2012

Op 21 januari 2012 werd het Noord-Hollandse Tuitjenhorn wakker met schokkend nieuws. Er had zich die nacht iets verschrik-kelijks afgespeeld aan de Dorpsstraat ter hoogte van café Los Amiquitos. Op straat was er rond 03:15 uur vóór de bewuste kroeg een grote ruzie ontstaan tussen een groepje jongeren dat die avond was wezen stappen. Kroegeigenaar Koos Engel, die op dat moment samen met zijn collega's en compagnon de kroeg binnen aan het schoonmaken was, zag het tafereel buiten gebeuren. Zonder dat zijn collega's het goed in de gaten hadden liep hij naar buiten met de goede bedoeling de ruzie te sussen. Eén van de onruststokers bleek echter een mes bij zich te dragen en haalde daarmee uit naar Koos. Zwaargewond strompelde hij de kroeg weer in, waar zijn collega's zich over hem ontfermden. Ambulancebroeders reanimeerden de 43-jarige ter plekke en namen hem mee naar het ziekenhuis in Alkmaar. Daar overleed Koos dezelfde nacht nog aan zijn verwondingen. Hij liet een dochtertje en zijn vriendin achter. 

Over Koos Engel
Koos werd geboren in het kleine dorpje Nibbixwoud (gemeente Medemblik) en groeide op met tenminste één zus. In zijn volwassen leven boekte hij ooit eens voor vijf weken een vakantie naar het Zuid Amerikaanse Venezuela. Zijn reis van anderhalve maand was hem echter zó goed bevallen dat Koos besloot te emigreren. Hij woonde in totaal maar liefst vijftien jaar lang in het verre land, o.a. op Isla Margarita, waar hij overigens ook verliefd werd. Samen met zijn toenmalige Venezolaanse vriendin kreeg hij dochter Rosanna. Ook maakte hij daar een goede vriend met wie hij later hun café in Tuitjenhorn zou beginnen.

Dat deden de twee toen ze beiden waren teruggekeerd naar Nederland en een pand hadden gekocht aan de Dorpsstraat 52. Rosanna was achtergebleven in Venezuela, maar vader en dochter bleven altijd een zeer hechte band onderhouden. Café Los Amiguitos opende haar deuren op 28 december 2008. De twee vrienden, en dus tevens compagnons, maakten een zeer populaire horecagelegenheid van de zaak. Het was van binnen op zo'n manier ingericht dat mensen meteen bij binnenkomst het idee hadden dat ze op een tropisch eiland waren beland, volledig in Caribische style met palmbomen en strand. Er werden tropische dranken geschonken zoals Mongozo Bananen bier, Mango bier en Cocos bier. Bij Los Amiguitos wisten ze natuurlijk precies hoe ze Latin feesten moesten organiseren, maar mensen konden het café zelf ook afhuren om bijvoorbeeld hun verjaardagsfeest te vieren. Voor pasgetrouwde stellen was er bovendien een mogelijkheid om het huwelijk in geheel Caribisch thema te vieren.

De nabestaanden van Koos beschreven hem als een ontzettend lieve man die voor letterlijk iedereen klaarstond. Een échte goedzak waarmee je met geen mogelijkheid ruzie kon krijgen. Het was een gezellige knuffelbeer die een hekel aan ruzie en geweld had. Hij was dol op zijn dochter, die ten tijde van zijn overlijden pas 12 jaar oud was.

Politieonderzoek
De politie ondervroeg meteen na het incident diverse getuigen om de dader(s) op het spoor te komen. Een aantal mensen meldden dat zij vlak na de steekpartij een auto hadden zien wegrijden. Niet veel later werd deze wagen aangetroffen op de N245. In de auto zaten vier jongemannen, waaronder een 26-jarige die ook steekwonden bleek te hebben. Hij kwam in het ziekenhuis te liggen, maar bleef buiten levensgevaar. Allenvier werden ze aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Koos Engel. De verdachten waren tussen de 24 tot en 29 jaar oud en afkomstig uit Langedijk en Alkmaar.

Kort na deze arrestaties werden er nog drie andere mannen aangehouden met betrekking tot de dood van Koos. Hoewel de inhechtenisnemingen de hoop op een veroordeling deed toenemen kwam het niet zo ver. Al snel werden vijf van de in totaal zeven arrestanten vrijgelaten. Het onderzoek had niet uitgewezen dat zij waren betrokken bij de fatale steekpartij. Twee anderen, een 35-jarige man uit Alkmaar en een 26-jarige man uit Heerhugowaard bleven langer in hechtenis. Volgens het Openbaar Ministerie werd de Alkmaarder op dat moment niet verdacht Koos Engel te hebben neergestoken, maar zat hij vast op verdenking van het neersteken van een 26-jarige man uit Heerhugowaard die ook bij het incident aan de Dorpsstraat betrokken was.

Het rechercheteam hield zich volop bezig met de zaak en probeerde aan de hand van gesprekken met getuigen te achterhalen wat er die nacht precies was gebeurd. Meer aanhoudingen werden op dat moment dan ook niet uitgesloten.

Begin februari werd door de raadkamer van de rechtbank in Alkmaar naar buiten gebracht dat de 35-jarige Alkmaarder een maand langer zou blijven vastzitten. Hij kwam begin april 2012 vrij. Ook de man uit Heerhugowaard was vrijgelaten. Hoewel de mannen volgens justitie op de één of andere manier betrokken waren geweest bij de vechtpartij waarbij Koos werd doodgestoken, kon men niet aantonen dat de twee direct met zijn dood te maken hadden. 

Nieuwe tips nodig
Ondanks alle moeite van de recherche kwam de zaak tot stilstand. Daarom besteedde Opsporing Verzocht in het voorjaar van 2013 aandacht aan de moord op Koos Engel. De politie deed daarin o.a. een dringende getuigenoproep. De uitzending leverde vijf tips op waarmee het hele rechercheteam mee aan de slag ging. Hoewel er even nieuw leven in de zaak was geblazen leidde het onderzoek niet tot een doorbraak. 

Eindelijk nieuwe tip
Er gingen jaren voorbij zonder veel beweging in de zaak. Tot de politie in juni 2018 meldde dat zij nieuwe informatie had binnen-gekregen van een getuige. Het rechercheteam onderzocht de moord om die reden opnieuw en deed o.a. een nieuwe getuigen-oproep in Opsporing Verzocht en Bureau NH. De uitzendingen van deze tv programma's zorgden voor drie 'meedenktips'. De gouden tip zat er helaas opnieuw niet bij.

Cold case zaak
Inmiddels is de moord op Koos Engel al jarenlang een cold case zaak. Om de moord op te lossen heeft de politie nieuwe info nodig van getuigen. Zonder die informatie blijft het dossier gesloten in de archiefladen. Het zorgt voor veel frustratie bij de nabestaanden van Koos. Moeder Annie overleed in 2019, en heeft nooit geweten wie haar zoon heeft vermoord. De zus van Koos vecht al jaren voor gerechtigheid, en zei in een kranteninterview dat de pijn van de moord alleen maar erger is geworden met de jaren. Volgens haar en de politie moeten er mensen rondlopen die meer weten. Het dan ook zeer frustrerend dat deze mensen tot nu toe hun lippen op elkaar hebben gehouden. Op deze manier kan de moord op Koos door zijn familie en vrienden nooit een plek worden gegeven. Zij staan er nog altijd mee op, en gaan er mee naar bed. 

Informatie en tips
Weet u iets over de moord op Koos Engel? Heeft u ooit iets van iemand gehoord, of was u er wellicht zelf bij die avond? Laat het dan alstublieft nu weten. Ook al denkt u dat de politie de informatie waarschijnlijk al heeft. Elk klein detail kan namelijk van belang zijn. Belangrijk: U bent niet strafbaar als u jarenlang informatie heeft achtergehouden. Twijfel dus niet. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.