De cold case van Louis 'Loek' van Dam - Den Haag - 28-01-1992

Op 28 januari 1992 deed de zoon van een garagehouder een gruwelijke ontdekking toen hij het kantoor binnen liep van zijn vader, aan de Kritzingerstraat in Den Haag. De 64-jarige Louis van Dam lag in een grote plas bloed, en het was meteen duidelijk dat hij slachtoffer was geworden van een misdrijf. De politie kwam snel ter plaatse en zag dat de ondernemer van dichtbij was doodgeschoten.

Over Louis van Dam
Louis, die door iedereen Loek werd genoemd, was garagehouder van garage Damar en vader van drie kinderen. Zijn vrouw was in 1991 overleden, waarna Loek een zware tijd in was gegaan. Zijn verdriet maakte weer plaats voor geluk toen hij een relatie kreeg met een vrouw uit de buurt.

Politieonderzoek
De politie concludeerde dat het moest gaan om een moordenaar die veel woede en agressie voelde naar het slachtoffer. Louis was van achter en zeer dichtbij met zes kogels neergeschoten, wat kon duiden op de mogelijkheid dat slachtoffer en dader elkaar hadden gekend.

Het onderzoek leidde al snel naar de vrouw waarmee Loek een relatie had gekregen. Althans, naar haar echtgenoot. Ze bleek namelijk getrouwd met ene B., een man die haar geregeld mishandelde. Hij had doorgekregen dat zijn vrouw de liefde bij Louis zocht, en was daar bijzonder kwaad om geworden. Zo kwaad zelfs, dat B. in oktober van 1991 waarschijnlijk een poging deed om de garagehouder aan te rijden. Louis was nietsvermoedend zijn hond aan het uitlaten toen er met hoge snelheid een donkerblauwe Mercedes op hem kwam afrijden. De garagehouder kon nog maar net op tijd opzij springen. Of het B. was werd nooit voor honderd procent duidelijk, maar hij bezat precies zo’n zelfde donkerblauwe Mercedes.

Was B. zo kwaad geweest op Louis dat hij hem zou vermoorden? Dat was een gedachte die de recherche veel bezighield. Ze besloten hem aan de tand te voelen, en vroegen B. waar hij op het moment van de moord op Louis was. B. verklaarde dat hij een shoarmazaak had bezocht. Een waterdicht alibi was het niet, want het bleek dat hij de zaak eventjes had verlaten.

Arrestatie
De politie luisterde de telefoongesprekken van B. af in de hoop het bewijs rond te krijgen. Uit de gesprekken die werden gevoerd door de verdachte bleek dat hij contacten had met iemand die bij de politie bekend stond als wapenleverancier. Nadat een aantal getuigen ook nadelig over B. verklaarden werd hij op 18 februari 1992 gearresteerd.

Tot ieders grote verbazing werd B. echter een dag voordat hij zich moest verantwoorden voor de rechter ineens weer vrijgelaten. De officier van justitie had de dagvaarding ingetrokken. Volgens de advocaat van B. zou de recherche tijdens hun onderzoek naar zijn client gebruik hebben gemaakt van een richt-microfoon, en dus niet de standaard afluistertechniek toegepast. Justitie ontkende dit.

Na de aparte gang van zaken hield de politie de zoon van B. aan op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op Louis van Dam. Maar ook hij kwam al snel weer op vrije voeten wegens onvoldoende bewijs.

De politie richtte nog even haar vizier op ene Julius W., die in opdracht van B. als mogelijke uitvoerder had gefungeerd bij de liquidatie. Toen bleek dat er geen bewijs voor was werd hij van het lijstje geschrapt.

Cold case zaak
Na meer dan dertig jaar heeft de politie dus nog steeds geen antwoord kunnen geven op de vraag wie weduwnaar Louis ‘Loek’ van Dam om het leven heeft gebracht. De nabestaanden hebben tot nu toe geen rust kunnen vinden en hopen dat er na al die tijd nog iemand met nieuwe informatie komt.

Tips en informatie
Weet u iets over deze zaak? Twijfel dan niet en laat het ons nu (anoniem) weten via onderstaand tipformulier. Probeer hierbij zoveel mogelijk details te noemen. Wij zorgen ervoor dat uw informatie terecht komt bij het cold case team van de politie. Twijfel dus niet en kom nu in contact.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.