De cold case van Louis 'Loek' van Dam - Den Haag - 28-01-1992
Louis van Dam, toen 64 jaar oud, werd op 28 januari 1992 levenloos op de grond gevonden in het kantoorgedeelte van garage Damar, aan de Kritzingerstraat in Den Haag. Hij lag in een plas bloed en bleek van dichtbij te zijn doodgeschoten. Er was niks gestolen uit het kantoor. Louis was eigenaar van de garage.
Over Louis van Dam, en wat vooraf ging aan de moord
Louis, die meestal 'Loek' werd genoemd, was garagehouder, vader van drie kinderen en weduwnaar. Loek kende een zware tijd na het overlijden van zijn vrouw, in 1991. Maar het geluk lachte hem na deze moeilijke periode weer toe. Hij kreeg een relatie met een vrouw uit de buurt. Deze dame was echter getrouwd met de dan 37-jarige B., die haar mishandelde. Toen hij lucht kreeg van de buitenechtelijke relatie van zijn vrouw was hij woedend. Loek werd hierop telefonisch bedreigd door B. De gesprekken werden door van Dam opgenomen, en hij deed er ook melding van bij de politie.
In oktober van 1991 wandelde Loek met zijn hond toen hij plots bijna werd overreden door een donkerblauwe Mercedes. De wagen had de lichten uit staan, en kwam met hoge snelheid op hem af. Loek kon maar net ontkomen. B. bezat precies zo'n auto. Het is niet bekend of Loek aangifte deed van de actie.
Onderzoek
Uit onderzoek bleek dat de dader van zeer dichtbij, en van achteren, zes kogels afvuurde in de weerloze Loek van Dam. Volgens de politie ging het om een moordenaar die veel woede en agressie had jegens het slachtoffer. Ze vermoedde dat het iemand moest zijn geweest die Van Dam persoonlijk kende. De 64-jarige had geen schijn van kans gehad tegen het vuurwapengeweld.
De recherche verdacht al snel de echtgenoot van de vriendin van Loek, meneer B., die als alibi opgaf dat hij bij een shoarmazaak was. Het was echter geen waterdicht alibi, want het bleek dat hij de zaak eventjes had verlaten. Na het afluisteren van zijn telefoongesprekken werd duidelijk dat de verdachte contact had met iemand die bij de politie bekend stond als wapenleverancier. Verschillende getuigen verklaarden ook in het nadeel van B., en op 18 februari 1992 werd hij door de politie gearresteerd. De oplossing leek voor de hand te liggen.
Op vrije voeten
Tot grote verbazing van iedereen, werd B. een dag voordat hij zich moest verantwoorden voor de rechter ineens vrijgelaten. De officier van justitie had de dagvaarding ingetrokken. Volgens de advocaat van B. had de recherche bij hun onderzoek gebruik-gemaakt van een zogenoemde richtmicrofoon, en dus niet de standaard afluistertechniek toegepast. Justitie ontkende dit.
Na deze aparte gang van zaken hield de politie de zoon van B. aan op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op Loek.
De jongen kwam echter al snel weer vrij wegens onvoldoende bewijs. Bewijs tegen ene Julius W. werd er ook niet gevonden, hoewel er even een vermoeden was dat hij de liquidatie had uitgevoerd voor B.
Cold case zaak
Na meer dan 30 jaar heeft de politie nog steeds geen antwoord kunnen geven op de vraag wie weduwnaar Louis van Dam om het leven heeft gebracht. De nabestaanden hebben tot nu toe geen rust kunnen vinden en hopen dat er na al die tijd toch nog iemand met nieuwe informatie komt. Weet u meer over deze cold case zaak? Zelfs een klein detail kan de zaak nieuw leven inblazen.
Laat het dan weten, zodat de moord op Loek eindelijk kan worden opgelost.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.