De cold case van Maria Simons - Maastricht - 21-07-1997
Op maandag 21 juli 1997 bezocht een bezorgd familielid van Maria Simons haar woning aan de Widelanken in Maastricht. De 52-jarige Simons had al een poosje niets van haar laten horen waardoor mensen binnen haar familie zich zorgen begonnen te maken. Eenmaal in de woning treft diegene het lichaam van Maria aan. Ze bleek slachtoffer te zijn geworden van een misdrijf.
Onderzoek toonde aan dat Maria diezelfde dag nog door geweld om het leven was gebracht, en dat er bovendien een aantal spullen uit de woning mistten, waaronder ook haar portemonnee.
Over Maria Simons
Maria woonde eerder aan de Kristalstraat te Maastricht en was gescheiden van haar eerste man. Aan de Kristalstraat had Maria diverse kostgangers (mensen die een kamer bij haar huurden). Later verhuisde ze naar de Widelanken 50-B, ook in Maastricht. Daar woonde ze samen met haar tweede man, iemand van buitenlandse afkomst. Simons werkte in kledingwinkel "Dallas" dat in het winkelcentrum de Brusselse Poort zat, en ze bracht ook reclamefolders rond. Maria werd vaak gezien in diverse cafés in de wijk Pottenberg, te Maastricht. Hoewel het huwelijk met haar tweede man uiteindelijk ook geen stand hield, bleven de twee ex-geliefden wel geregeld met elkaar in contact.
Politieonderzoek
De politie hield na de moord op Maria een uitgebreid buurtonderzoek, waaruit bleek dat er rond 17:30 een hoop geschreeuw was gehoord uit haar hoekwoning. Vermoedelijk werd ze op dat moment door haar moordenaar belaagd. Het stond in elk geval vast dat de vrouw op die dag, 21 juli 1997, om het leven moest zijn gebracht. De politie sprak met talloze mensen, maar het leidde helaas niet tot een doorbraak in de zaak.
In de hoop op meer aanknopingspunten werd er besloten 25.000 gulden uit te loven voor de gouden tip, maar zonder resultaat. Het onderzoek naar de moord kwam tot stilstand toen er geen aanwijzingen meer te onderzoeken waren.
Heropening
In februari 2014 werd bekend dat het onderzoek naar de moord op Maria door de politie werd heropend. Sporen van zeventien jaar geleden werden opnieuw tegen het licht gehouden, waarbij de nieuwste forensische technieken werden toegepast. Ook werden alle betrokkenen opnieuw gehoord. Het leidde opnieuw niet tot een doorbraak.
Cold case zaak
Ondanks jaren van onderzoek naar de moord op Maria Simons is het misdrijf nog steeds onopgelost. In een ultieme poging de zaak in beweging te krijgen zette de politie deze op de coldcasekalender van 2020. Deze werd verschillende jaren uitgedeeld in Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken. De publicatie zorgde echter niet tot nieuwe aanknopingspunten. De nabestaanden van Maria denken nog iedere dag aan haar en hebben het drama nooit kunnen afsluiten.
Informatie en tips
Weet u iets over deze zaak? Zelfs kleine details kunnen van grote waarde zijn voor het onderzoek. Kende u Maria? Moest Maria vrezen voor iemand in haar omgeving waar de politie niets van af weet? Heeft ze het weleens kort gehad over iemand waar ze problemen mee had gekregen? Als u iets weet, twijfel dan niet en laat het nu weten.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.