De cold case vermissing van Marian Kusters - Groningen - 07-12-2009

Marian Kusters werd voor het laatst gezien in de nacht van 7 op 8 december 2009. Ze werd op 14 januari 2010 als vermist opgegeven door een hulpverlener van de methadonpost. Marian was verslaafd aan hard drugs en werkte in Groningen als tippelaarster aan de Bornholmstraat om haar verslaving te kunnen bekostigen. De tippelzone is de laatste plek waar ze gezien is en niemand heeft ooit nog iets van haar vernomen. Vermoedelijk is Marian slachtoffer geworden van een misdrijf.

Een leven vol gevaren
Naast haar drugsverslaving had Marian ook psychische stoornissen. Het was een zeer kwetsbare vrouw, die in een gevaarlijk wereldje vol met criminelen, drugsverslaafden en machtsgeile hoerenlopers moest zien te overleven. Kusters was een goede vriendin van collega-tippelaarster Jolanda Meijer. Samen belazerden de vrouwen veel van hun klanten, en zelfs drugsdealers moesten goed op hun zakken letten als het duo in de buurt was. Het bestelen was zeker niet zonder risico's, terwijl het leven als straatprostituee an sich al erg onveilig was. Vriendin Jolanda verdween in februari 1998 spoorloos en werd nooit meer terug-gevonden. In de jaren negentig was Groningen het toneel van veel prostitutiemoorden en verdwijningszaken. 


Politieonderzoek
Tijdens het onderzoek naar de vermissing van Marian Kusters hoorde de politie tientallen collega's van Marian uit de prostitutie-wereld en verschillende mensen uit het drugscircuit. Omdat deze groepen bekend stonden niet veel vertrouwen in de politie te hebben, maakte het onderzoeksteam gebruik van een coördinator bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). Deze kende de wantrouwige tippelaarsters goed, en kon de politie daarom helpen bij de gesprekken die werden gevoerd. Er kwamen mondjesmaat tips binnen.

Zoekactie
Na een anonieme tip zocht de politie naar Marian in Eelderwolde, een dorp in de provincie Drenthe. Hierbij werden o.a. speurhonden ingezet. Het onderzoek werd verricht op een recreatieterrein aan de Oude Badweg. De zoekactie leverde niets op. Inmiddels hield de politie ernstig rekening met een misdrijf. 


Marian was tipgever
In april 2010 werd bekend dat Marian tipgever was geweest in de vermissingszaak van haar verdwenen vriendin Jolanda Meijer. Ze had de recherche in juni 2009 verteld dat ene Ad K. uit Groningen de moord op Meijer aan haar had bekend, en dat hij ook foto's had laten zien van waar hij Jolanda zou hebben begraven. Hierop werd K. als verdachte gearresteerd en viel de politie zijn huis binnen. Daar werden foto's gevonden van een plek in het bos nabij Mensingeweer. Er werd onderzoek verricht met een graafmachine, maar zonder resultaat. K. werd kort na zijn aanhouding weer op vrije voeten gesteld.

Twee dagen na zijn vrijlating brandde de wooncaravan van Marian volledig uit. Vanaf dat moment stelde Kusters telefonisch te worden bedreigd. Justitie bevestigde dat ze vlak voor haar vermissing nog zwaar was mishandeld. 

Hoewel de politie op de hoogte was van de bedreigingen aan het adres van Marian, stelde ze na onderzoek geen enkel bewijs te hebben gevonden dat Ad K. betrokken was bij de verdwijning van Jolanda Meijer of Marian Kusters. K. ontkende ook stellig iets te maken te hebben met beide zaken.

Cold case zaak
Ruim dertien jaar later is Marian Kusters nog altijd vermist. De politie heeft de zaak in 2018 op de cold case kalender gezet, in de hoop op nieuwe informatie. Er wordt van uitgegaan dat Marian om het leven is gebracht en dat er mensen moeten zijn die meer weten. De nabestaanden, haar twee zoons in het bijzonder, zouden graag willen weten wat er met Marian is gebeurd.
Wij willen u vragen om contact op te nemen als u ook maar iets weet. Zelfs een piepklein detail kan de zaak nieuw leven inblazen.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.