De cold case van Mariëlle Markgraaff - Helmond - 22-02-2016
Op 22 februari 2016 liet de 37 jarige Mariëlle Markgraaff haar hondje uit op de Bakelsedijk in Helmond. Het was zo rond de klok van 22:00 uur toen ze ineens werd aangevallen door iemand die met een massief voorwerp op haar hoofd insloeg. Ze werd ongeveer 10 minuten na de aanval zwaargewond door een buurman gevonden en gereanimeerd, maar overleed korte tijd later aan haar verwondingen.
Mariëlle woonde sinds een aantal maanden tijdelijk bij haar moeder in een woonwagenkamp in Helmond, en was onlangs gescheiden van haar man. Hij werd niet verdacht van betrokkenheid bij haar dood. Mariëlle liet twee dochters achter.
Over Mariëlle Markgraaff
Familieleden beschreven haar vooral als een lieve, zorgzame vrouw die alles voor haar twee dochters deed. Mariëlle en haar gezin woonden met veel plezier op het woonwagenkamp, tot er een vervelende tijd aanbrak. Twee families op het kamp raakten in conflict met elkaar, en Mariëlle raakte daar onbedoeld bij betrokken. In december 2009 beschoten de twee families elkaar, en vlogen de kogels door de rondte op het kamp. De camera die aan de woonwagen van Mariëlle hing had het incident vastgelegd, en het duurde niet lang of de opname werd door de politie in beslaggenomen. Betrokkenen van de schietpartij dachten dat ze de beelden vrijwillig had ingeleverd, en begonnen haar te bedreigen.
Mariëlle besloot daardoor te verhuizen naar een andere buurt. Een jaar na de verhuizing kreeg ze de diagnose MS. Mede door de medicatie, werd ze steeds somberder. Het veranderde in een depressie toen haar vader in 2014 overleed. Mariëlle voelde zich zo slecht dat ze uiteindelijk een zelfmoordpoging deed. Ze overleefde het, en was daardoor vastbesloten iets van haar leven te maken.
Ze besloot een einde te maken aan haar huwelijk, en trok weer even in bij haar moeder op het kamp. Het veranderde Mariëlle weer in een gelukkige, blije vrouw die zin had in het leven. Ze werd verliefd op een jongen die ze met uitgaan had ontmoet, en had een huurwoning toegewezen gekregen. Op 7 maart zou ze daarvan de sleutel krijgen. Zo ver kwam het niet want op 22 februari werd ze tot groot verdriet van haar nabestaanden vermoord.
Onderzoek
Na sporenonderzoek sloot de politie een roofmoord al snel uit, en sprak het vermoeden uit dat Mariëlle haar moordenaar gekend moest hebben. Er was fors geweld gebruikt, wat tevens een aanwijzing was voor een connectie tussen slachtoffer en dader. Toch werden er geen scenario’s uitgesloten door de recherche.
Op 17 maart van dat jaar kamde de politie een bosperceel uit tussen de wijken Rijperberg en Dierdonk. Er deden zo’n 15 mensen mee aan de zoektocht. Wat de aanleiding was voor de actie werd niet bekend gemaakt. Of de zoekactie iets had opgeleverd werd ook niet medegedeeld.
Arrestatie
Op woensdag 13 april arresteerde de politie ene Dennis K. Een 35-jarige portier die op de avond van de moord had afgesproken met Mariëlle. Hoewel de politie niet veel kwijt wilde over de arrestatie, stelden zij wel dat de twee bekenden van elkaar waren.
K. werd al kort na de arrestatie weer op vrije voeten gesteld. Volgens de rechter-commissaris was er onvoldoende bezwarend bewijs tegen hem. Het Openbaar Ministerie ging niet in beroep tegen de uitspraak maar zei wel dat zij de man nog altijd als verdachte beschouwden.
Tips en aanwijzingen
Inmiddels zijn er jaren verstreken, en de moord op Mariëlle Markgraaff is nog steeds niet opgelost. De politie hoopt nog altijd op mensen die rondlopen met nieuwe informatie. Ook wil het onderzoeksteam nog steeds graag weten welke persoon/personen er vlak voor de moord, net na tienen, met een brommer op de Bakelsedijk voorbijreden richting Helmond.
Weet u iets over de moord op Mariëlle? Zelf de kleinste details kunnen het onderzoek een nieuwe draai geven. Neemt u alstublieft contact op.
Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.
U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.
Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina
Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.