De cold case van Martien van der Meijs - Hilversum - 30-01-2002

Op woensdag 30 januari 2002 liet de 72-jarige Martien van der Meijs zijn hondje Banjer uit. Toen hij bijna terug was bij zijn huis, werd hij ineens vanachter aangevallen. Een buurman hoorde zijn geschreeuw en zag Martien tegen zijn voordeur aan vallen. Hij snelde naar de gewonde man toe en belde meteen de politie. Martien verloor kort nadat de buurman bij hem was het bewustzijn. Hulpdiensten zijn direct begonnen met reanimeren, en hebben hem met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed Martien aan zijn verwondingen. Hij was meerdere keren gestoken met een steekwapen.

Over Martien van der Meijs
Martien en zijn vrouw Riet, woonden sinds een paar jaar in een flatwoning aan de Admiraal de Ruyterlaan in Hilversum. Het echtpaar had drie kinderen, een dochter en twee zonen. Ook hadden zij zeven kleinkinderen. Tot aan zijn pensioen was Martien bakker in zijn eigen bakkerij aan huis. De kinderen hebben een fijne jeugd gehad en waren goede hulpjes in drukke tijden zoals Kerst. Dan hielpen zij hun vader met het inpakken van allerlei lekkernij. 

Martien werd omschreven als een vriendelijke, nogal stille man, die geen makkelijke prater was, maar wel ontzettend lief en zorgzaam. Hij was dol op zijn vrouw Riet. Zij was de laatste jaren ernstig ziek, en hij probeerde haar zoveel en zo goed mogelijk te verzorgen. Ook was Martien gek op zijn kinderen en kleinkinderen. Met Kerst maakte hij er een traditie van om samen met zijn dochter Wicky een heerlijke cake te maken. Martien was een bekend gezicht in zijn buurt, want hij liep meerdere keren per dag met zijn hondje Banjer, met wie hij onafscheidelijk was. 

Martien was ook iemand die een groot gevoel voor gerechtigheid had, en als iets hem niet zinde, kreeg diegene dat van hem te horen. Hij heeft die eigenschap doorgegeven aan zijn kinderen. Zijn dochter Wicky is na de moord op haar vader bestuurslid geworden van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Een organisatie die niet alleen opkomt voor de rechten van nabestaanden van mensen die door geweld om het leven zijn gekomen, maar ook steun bieden aan al de mensen die hun geliefde, familielid of vriend zijn verloren. 

Onderzoek
Het onderzoek begon de politie meteen met een achterstand. Meneer van der Meijs had een bloedingsziekte, en het was in het begin niet duidelijk dat het om een misdrijf ging. Meelevende politieagenten hadden zelfs de plas bloed op straat al weggeschrobd toen bleek dat Martien steekwonden had opgelopen. 

Toen duidelijk was dat het om een moordzaak ging, is de politie een onderzoek begonnen. Al gauw kwam er een video in handen van de recherche. De beelden waren gemaakt door een beveiligingscamera van een winkel. Helaas was het beeld zeer donker en was er bijna niet te zien wat er zich had afgespeeld gedurende het misdrijf. De politie heeft de beelden in Canada laten verbeteren door een speciaal daarin gespecialiseerd bedrijf, maar de video bleek daarna nog steeds erg onduidelijk. Als je goed kijkt, zie je het hondje van Martien lopen, en daarna een man die een lichte broek draagt. De politie achtte het waarschijnlijk dat het om de dader ging. De beelden waren te donker om een duidelijk profiel van de man te maken.

Het onderzoek dreigde vast te lopen. Er waren geen verdachten en ook geen getuigen. De politie schakelde de hulp in van het tv programma Opsporing Verzocht. Er werd een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden. Hoewel daar verschillende tips uitkwamen, hielp het de zaak helaas niet verder.

De beveiligingsbeelden van de winkel, waarop een man te zien is met lichtkleurige broek, vermoedelijk de dader

Mogelijke verdachte
Terwijl het onderzoek muurvast zat, kwam er een anonieme tip binnen bij de politie. De onbekende tipgever zei bevriend te zijn met een Marokkaanse man, die in Hilversum woonde. De Marokkaans man had bij hem opgebiecht dat hij Martien om het leven had gebracht, en zei er spijt van te hebben. De politie kon echter niet achter de identiteit van noch de tipgever, noch de Marokkaanse man komen. Zij hopen nog steeds dat er opnieuw contact wordt opgenomen door degene. De politie vermoed dat de man niet meer in Hilversum woont, maar in een dorpje in de buurt van Hilversum.

Motief / scenario
De laatste jaren waren de bewoners van de Hilversumse Zeeheldenbuurt extra alert, zo ook Martien en zijn vrouw. Hij had zijn vrouw gezegd dat ze de deur nooit moest opendoen voor vreemden. De reden van de alertheid was dat er in de buurt toegenomen overlast werd veroorzaakt door junks, inbrekers en autodieven. De recherche heeft het vermoeden dat Martien, terwijl hij zijn hondje uitliet, is gestuit op iets wat hij niet had mogen zien. De kans bestaat dat Martien hier zelfs een opmerking over had geplaatst, en dat hem dat duur is komen te staan. Na de moord heeft de recherche veel gekeken naar veelplegers in de buurt, en onderzoek gedaan naar mensen die verantwoordelijk waren voor onder andere inbraken in de buurt. Er is tot nu toe niks bruikbaars uitgekomen. 

Verbeterd DNA materiaal
Het cold caseteam van de politie Midden-Nederland heeft in het jaar 2021 de jas van Martien opnieuw laten onderzoeken op DNA sporen. Forensische experts vonden hierbij een nieuw DNA spoor, dat is vergeleken met de familieleden van Martien, om zo uit te sluiten dat het van hen afkomstig is. Dat bleek niet zo te zijn. Het DNA profiel is door de landelijke DNA databank gehaald, maar heeft tot dusver geen match opgeleverd. Bij nieuwe verdachten kan dit DNA spoor in de toekomst vergeleken worden, en dat is in elk geval een nieuwe strohalm voor de nabestaanden en recherche.

Informatie en tips
Hoewel de politie de zaak op hun cold case kalender heeft gezet, en het tv programma Opsporing Verzocht nogmaals een uitzending maakte over de moord op meneer van der Meijs, is de zaak nog steeds niet opgelost. Dit tot groot verdriet van zijn nabestaanden. - Riet, de vrouw van Martien, is 4 maanden na zijn moord overleden, en heeft zichzelf altijd kwalijk genomen dat zij de deur niet voor hem had opengedaan toen hij kort na de steekpartij had aangebeld. Zij herkende zijn verzwakte stem niet, en durfde de deur niet te openen. 

De politie weet zeker dat er mensen zijn die meer weten, en hoopt dat diegene na al die jaren alsnog besluit voor de dag te komen met zijn of haar informatie. Weet u meer over de moord op Martien van der Meijs? 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Deel deze zaak alstublieft, en volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.