De cold case van Martin de Bruijn - Den Haag - 22-11-1995

Op 22 november 1995 gingen twee buren naar het huis van hun buurman, Martin de Bruyn. Er was bezorgdheid omdat Martin al dagenlang niks van zich had laten horen aan zijn familie, en ook niet was komen opdagen op afspraken. Een van de buurmannen klom via een trappetje naar een openstaand raam op de 1e verdieping. Eenmaal binnen vond de buurman tot zijn grote schrik het lichaam van Martin. Hij lag gedeeltelijk achter een bank in een plas met bloed. Het was duidelijk dat hij was vermoord.

Wie was Martin de Bruijn?
Martin werd geboren in 1960, in de Haagse Schilderwijk. Hij groeide op met 4 broers. Zijn moeder beschrijft hem in zijn kinderjaren als sociale jongen die veel vrienden had. Hij ging met iedereen goed om en hield niet van ruzie. Waar hij wel van hield was voetballen, en het liefst deed hij dat iedere dag. Hij werd wel steeds sneller moe, en toen bleek dat hij astma had. Vanaf dat moment kon hij niet meer altijd mee doen met de kinderen in de buurt. De astma heeft een grote impact op zijn leven gehad. 

Het grootste deel van zijn leven, woont Martin in de Schilderswijk in Den Haag. Hij is toen hij ouder was vrijwilliger geworden bij clubhuis de Mussen, een plek waar hij als kind ook vaak te vinden was. Verder is darten een grote passie van Martin. Hij gaat elke vrijdagavond naar de bar om daar met vrienden een pijltje te gooien. In die tijd kwam bekende darter Raymond van Barneveld ook in deze bar om de werpsport te beoefenen. 

Omdat Martin astma had, heeft hij het voetballen opgegeven, maar floot hij zeer regelmatig voetbalwedstrijden als scheidsrechter. Hij was onder andere lid van de Haagse Scheidsrechtersvereniging. Andere leden omschrijven hem als iemand die opviel in dat wereldje. Vooral omdat hij nog relatief jong was, de meeste scheidsrechters waren al wat ouder. Iedereen dacht dat Martin het wel even zou maken als scheids, en dat straalde Martin ook uit. 

Een andere bezigheid van Martin was pokeren. Hij bezocht soms illegale pokeravonden waar het vaak ging om grote bedragen. Het verhaal gaat dat hij wel eens een auto heeft gewonnen met het kaartspel. Hoewel hij dus wel eens won, wilde Martin toch graag stoppen met pokeren. Het zou kunnen dat hij een aantal vijanden had in dat wereldje. 

Martin had een uitkering van 1200 gulden per maand, maar hij zorgde dat hij altijd wel een extra'tje had. Veel mensen kochten wel eens een flesje parfum bij Martin, of een 'trainingspakkie'. Hij verkocht dit soort gestolen goederen voor een zacht prijsje. Volgens zijn vrienden kon hij overal wel aan komen. 

Zijn liefdesleven was turbulent. Hij had een zoontje van 6 jaar oud, waar Martin een hele goede band mee had. Ze zagen elkaar om de 2 weken. Met de moeder van het jongetje had Martin geen goede band. Ze waren 2 jaar eerder uit elkaar gegaan.  

In 1995 kwam Martin te wonen aan de Westenbergstraat in een appartement op de 1e verdieping. De woning wordt zeer goed door hem onderhouden, en het is er altijd lekker schoon.

De woonkamer van Martin de Bruijn. - beeld: Opsporing Verzocht

Onderzoek
Vanaf 1996 wilde Martin professioneel scheidsrechter worden, maar in het najaar van 1995 leken er problemen te zijn in zijn leven. Martin's omgeving merkte dat er iets aan de hand was, maar hij heeft, voor zover bekend, nooit iemand verteld wat er speelde.

Martin had op de bewuste vrijdag 17 november, afgesproken met een goede vriend om te gaan darten, zoals zij elke vrijdagavond deden. Hij kwam echter, geheel tegen zijn gewoonte in, niet opdagen. De politie kreeg van de buurvrouw van Martin te horen dat zij hem rond 19:00 uur had zien wegrijden in zijn rode BMW. Het was niemand bekend waar hij toen heen is gegaan, maar in elk geval dus niet naar het dartcafé waar hij die avond had afgesproken. Een andere buurtbewoner vertelde de politie dat hij 's nachts om 03:30 de lampen in het appartement van Martin heeft zien branden. 

De politie vermoedde dat de dader een bekende van Martin was, omdat zij geen braaksporen hebben aangetroffen in de woning.
Martin heeft dus waarschijnlijk zelf zijn moordenaar binnengelaten. Hij stond er overigens om bekend dat hij geen onbekenden in zijn huis liet. Verder zijn er geen waardevolle spullen uit zijn huis verdwenen, terwijl zijn gouden Rolex en gouden ketting zichtbaar op een kastje lagen in zijn woonkamer. Het was dus geen roofmoord. Wel heeft Martin zich behoorlijk verzet. 

Het is daarom raar dat buurtbewoners niks hebben gehoord. De woningen waren in die tijd erg gehorig en Martin was dus met zijn moordenaar in gevecht gekomen alvorens hij door bloedverlies om het leven kwam. 

De politie heeft het moordwapen, een scherphoekig voorwerp, nooit teruggevonden. 
Er heeft een uitvoerig onderzoek plaatsgevonden in de weken na de moord op Martin, maar de politie heeft voor zo ver bekend nooit een verdachte in het vizier gehad. 

Motief - scenario's
Het onderzoeksteam ging al snel uit van 2 mogelijke scenario's. 
De eerste is, dat het turbulente liefdesleven van Martin iets met de moord te maken heeft. De slechte relatie die Martin met zijn ex had, kon op één of andere manier zijn geëscaleerd. Het kon ook zijn dat een boze partner heeft ontdekt dat zijn geliefde een affaire had met Martin. 
Het tweede scenario is dat Martin door een contact uit de pokerwereld is vermoord. Het zou kunnen dat hij vijanden had in dat wereldje. Er ging immers veel geld door de vingers op de vele illegale pokeravonden waar Martin aanwezig was.

Tips en aanwijzingen
Na 27 jaar is de moord op Martin de Bruijn nog steeds een groot mysterie. De nabestaanden hopen dat er iemand opstaat met nieuwe informatie, zodat de dader alsnog gestraft kan worden. 
Weet u meer over de moord op Martin? Of weet u waar hij bijvoorbeeld die vrijdag heen is gereden met zijn rode BMW?
Ook informatie over zijn contacten of tips over de kleinste details kunnen een nieuw leven blazen in dit onderzoek.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help en deel deze pagina, volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.