De cold case van Martin de Bruijn - Den Haag - 22-11-1995

Op 22 november 1995 gingen twee buren naar het huis van hun buurman, Martin de Bruijn. Er was bezorgdheid omdat Martin al dagenlang niks van zich had laten horen aan zijn familie, en ook niet was komen opdagen op afspraken. Een van de buurmannen klom via een trappetje naar een openstaand raam op de 1e verdieping. Eenmaal binnen vond de buurman tot zijn grote schrik het lichaam van Martin. Hij lag gedeeltelijk achter een bank in een plas met bloed. Het was duidelijk dat hij was vermoord.

Wie was Martin de Bruijn?
Martin werd geboren in 1960, in de Haagse Schilderwijk. Hij groeide op met 4 broers. Zijn moeder beschrijft hem in zijn kinderjaren als sociale jongen die veel vrienden had. Hij ging met iedereen goed om en hield niet van ruzie. Waar hij wel van hield was voetballen, en het liefst deed hij dat iedere dag. Hij werd wel steeds sneller moe, en toen bleek dat hij astma had. Vanaf dat moment kon hij niet meer altijd mee doen met de kinderen in de buurt. De astma heeft een grote impact op zijn leven gehad. 

Het grootste deel van zijn leven woonde Martin in de Schilderswijk in Den Haag. Toen hij ouder werd, ging hij als vrijwilliger aan de slag bij clubhuis De Mussen, een plek waar hij als kind ook vaak rondhing. Darten was echt zijn grote passie. Elke vrijdagavond was hij in de bar te vinden om met vrienden een pijltje te gooien. In diezelfde bar kwam destijds ook Raymond van Barneveld geregeld over de vloer om zijn dartkunsten te oefenen.

Door zijn astma moest Martin met pijn in zijn hart stoppen met voetballen. Maar dat weerhield hem er niet van actief te blijven in de sport, want hij ging regelmatig wedstrijden fluiten als scheidsrechter. Hij was lid van de Haagse Scheidsrechtersvereniging en viel op, omdat hij nog vrij jong was in vergelijking met de oudere leden. Iedereen dacht dat Martin een grote toekomst als scheids had, en hij straalde dat zelf ook uit.

Een andere hobby van Martin was pokeren. Hij bezocht soms illegale pokeravonden, waar vaak om flinke bedragen werd gespeeld. Er wordt gezegd dat hij zelfs een keer een auto heeft gewonnen met kaarten. Ondanks zijn winsten wilde Martin stoppen met pokeren, want het zou kunnen dat hij vijanden had gemaakt in dat wereldje. Martin leefde van een uitkering van 1200 gulden per maand, maar hij zorgde altijd wel voor wat extra inkomsten. Hij verkocht bijvoorbeeld flesjes parfum of trainingspakken voor zachte prijsjes. Zijn vrienden zeiden dat hij overal wel aan kon komen. 

Zijn liefdesleven was nogal turbulent. Hij had een zoontje van zes jaar met wie hij een heel goede band had. Ze zagen elkaar om de twee weken. Met de moeder van het jongetje was de relatie echter moeizaam; twee jaar eerder waren ze uit elkaar gegaan. In 1995 verhuisde Martin naar een appartement op de eerste verdieping aan de Westenbergstraat. Hij hield zijn woning altijd keurig netjes en schoon.

De woonkamer van Martin de Bruijn. - beeld: Opsporing Verzocht

Onderzoek

Vanaf 1996 wilde Martin professioneel scheidsrechter worden, maar in het najaar van 1995 leek hij met problemen te kampen. Zijn omgeving merkte dat er iets speelde, maar Martin had, voor zover bekend, nooit iemand verteld wat er precies aan de hand was. Op vrijdag 17 november 1995 had Martin zoals gebruikelijk afgesproken met een goede vriend om te gaan darten. Maar geheel tegen zijn gewoonte in, kwam hij die avond niet opdagen. Volgens de politie vertelde een buurvrouw dat ze Martin rond 19:00 uur had zien wegrijden in zijn rode BMW. Waar hij heen ging, bleef onbekend, maar het was in ieder geval niet naar het dartcafé waar hij verwacht werd. Een andere buurtbewoner verklaarde later dat hij om 03:30 ’s nachts nog licht had gezien in Martins appartement.

De politie vermoedde al snel dat de dader een bekende van Martin was, omdat er geen braaksporen werden gevonden in de woning. Waarschijnlijk had Martin zijn moordenaar zelf binnengelaten. Hij liet namelijk geen onbekenden toe in zijn huis. Er was geen sprake van een roofmoord, want Martins gouden Rolex en ketting lagen nog in het zicht op een kastje. Volgens de recherche had Martin zich hevig verzet, maar opmerkelijk genoeg had niemand in de buurt iets gehoord. Dit was vreemd gezien de gehorige woningen in die tijd. Martin overleed uiteindelijk aan bloedverlies, na een gevecht met zijn moordenaar.

Het moordwapen, vermoedelijk een scherphoekig voorwerp, werd nooit gevonden. Ondanks uitgebreid onderzoek in de weken na Martins dood, heeft de politie voor zover bekend geen verdachte kunnen aanhouden.

Motief - scenario's
Het onderzoeksteam richtte zich op twee mogelijke scenario’s. Het eerste scenario betrof Martins turbulente liefdesleven. Zijn slechte relatie met zijn ex zou op een of andere manier geëscaleerd kunnen zijn. Ook werd gedacht dat een boze partner van een affaire wellicht betrokken was bij de moord.

Het tweede scenario draaide om Martins contacten in de pokerwereld. Hij bezocht regelmatig illegale pokeravonden waar om grote bedragen werd gespeeld. Het is goed mogelijk dat hij daar vijanden heeft gemaakt.


Tips en aanwijzingen
Na 27 jaar is de moord op Martin de Bruijn nog steeds een groot mysterie. De nabestaanden hopen dat er iemand opstaat met nieuwe informatie, zodat de dader alsnog gestraft kan worden. Weet u meer over de moord op Martin? Of weet u waar hij bijvoorbeeld die vrijdag heen is gereden met zijn rode BMW?
Ook informatie over zijn contacten of tips over de kleinste details kunnen een nieuw leven blazen in dit onderzoek.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help en deel deze pagina, volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.