De cold case van Muhammed Erdogan - Rotterdam - 01-10-2003

Woensdag 1 oktober 2003 was de 18-jarige Muhammed Erdogan aan het werk in de schoenenwinkel van zijn vader. De winkel heette BETA en was te vinden aan de Katen-drechtse Lagedijk in Rotterdam. Terwijl hij daar in zijn eentje aan het werk was, kwam er tegen sluitingstijd een onbekende man de winkel binnengelopen. Die stak Muhammed met een steekwapen neer en vluchtte daarna snel de winkel uit.

Muhammed probeerde de achtervolging in te zetten maar was zwaargewond. Met een harde gil en een greep naar zijn borst zakte hij buiten in elkaar. Kort daarna overleed hij aan zijn verwondingen.

Politieonderzoek
De politie begon meteen een uitgebreid onderzoek. Het onderzoeksteam was hoopvol na het zien van de beelden van de beveiligingscamera. Daarop was een man met een getinte huidskleur te zien van tussen de 20 en 25 jaar oud. Hoewel de beelden door verschillende mediabronnen verspreid werden herkende niemand de dader, en kwamen er ook geen bruikbare tips binnen.

De aanknopingspunten raakten al gauw op, en de zaak kwam muurvast te zitten. Anderhalve maand na de moord op Muhammed Erdogan werd zijn familie ingelicht dat het onderzoeksteam zou worden verkleind naar nog maar drie rechercheurs. Dit kleine team kon daarna geen resultaten boeken.

In een ultieme poging de zaak weer in beweging te krijgen publiceerde de politie de moordzaak op hun toen jaarlijks terugkerende coldcasekalender. Deze werd van 2017 t/m 2020 uitgedeeld in gevangenissen en tbs-klinieken. Het leidde soms tot nieuwe informatie, maar in deze zaak leidde het niet tot een doorbraak.

-Tekst gaat door onder de foto - De politieposter die op vele winkeliersramen hing. Klik om te vergroten

Opnieuw overvallen
Op 13 januari 2004, een aantal schamele maanden na de moord op Muhammed, ging de schoenenwinkel weer open. Op diezelfde dag nog werd de winkel opnieuw overvallen. Deze keer kon de politie wel twee verdachten aanhouden.

Geweld in de wijk
De Rotterdamse Charlois buurt werd al langer geteisterd door gewelddadige overvallen en andere delicten. Bij de pinautomaat op de hoek van de Lepelaarsingel werden bijvoorbeeld al diverse mensen op zeer agressieve manier beroofd. Maar het ging in sommige gevallen nog verder. Zo was de juwelier in dezelfde straat al eens aangevallen met een bijl, en werd de eigenaar van een coffeeshop doodgeschoten. Buurtbewoners beschuldigden de politie ervan niet hard genoeg op te treden tegen criminelen. Volgens hen zou het blauw op straat zich o.a. veel te veel bezig houden met schrijven van verkeersboetes. Deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst beloofde beterschap.

Tips en informatie
De familie van Muhammed Erdogan zit al bijna 20 jaar in onzekerheid. Zij staan iedere dag nog op met de vraag wie hun liefhebbende Muhammed zo plotseling van het leven heeft beroofd. Zij willen gerechtigheid, en dat wil iedereen. Daarom hopen zij dat wanneer u ook maar enige informatie heeft, dat wilt delen. Zelfs een klein detail zou al nieuw licht kunnen werpen op bepaalde puzzelstukken in deze mysterieuze zaak. Weet u iets? Twijfel niet en laat het dan nu weten.

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.