De cold case van Muharem 'Cazim' Hebib - Deventer - 16-01-1999

Op 16 januari 1999 werd de moord op Muharem Hebib ontdekt. Zijn buurman had Muharem al een aantal dagen niet gezien. Omdat hij zich zorgen maakte belde hij op die dag de politie om hen te vragen om te controleren of het wel goed ging met 'Cazim'. Agenten kwamen snel ter plaatsen en vonden de Bosniër bij binnenkomst op de grond in zijn woonkamer. Zijn ontzielde lichaam zat vastgebonden en had een hoofdwond. Het was meteen duidelijk dat het ging om een misdrijf.

Autopsie op het lichaam van Muharem toonde aan dat de moord al een paar dagen voor de ontdekking had plaats- gevonden, en dat de dader grof geweld geweld had gebruikt om een einde aan zijn leven te maken. 

Over Muharem ''Cazim" Hebib
Muharem, die bekend stond onder de naam Cazim, was 1946 geboren Bosnië. Hij woonde in het noordelijke stadje Modriča toen hij in 1992, vanwege een bloederige burgeroorlog in zijn land, samen met de vrouw van zijn neef vluchtte naar Nederland. Het enige wat hij aan bezittingen mee had, waren de kleren die hij aan had. 

Cazim werd na een aantal tussenstations opgevangen in het opvangcentrum in Schalkhaar, een dorpje nabij Deventer. Hij was getraumatiseerd. Met hulp van enkele medewerkers van VluchtelingenWerk diende hij een asielverzoek in. In 1994 werd zijn verzoek gehonoreerd en kreeg hij een permanente verblijfsstatus.

Daarna kreeg Cazim een kleine woning toegewezen aan de Molenstraat in Deventer. Omdat hij nauwelijks Nederlands sprak, kon hij geen werk vinden en ontving hij een uitkering. Wanneer hij brieven van instanties ontving, kon hij die niet lezen. Soms liep hij dan wel een uur naar het opvangcentrum in Schalkhaar om zich daar te laten helpen door zijn contactpersoon bij VluchtelingenWerk.

Cazim gaf nauwelijks geld uit. Volgens sommigen leefde hij vrijwel uitsluitend op brood, sigaretten en koffie. Toen de politie na zijn dood in zijn koelkast keek, trof men die volledig gevuld aan met broden — veel meer dan één persoon zou kunnen eten. 

De Bosniër viel bij mensen op door zijn manier van lopen: een soort waggelend dribbeltje. Ook herinnerden sommigen zich dat hij ongeveer twee weken voor zijn dood plotseling opvallend fel oranjerode schoenen droeg. 

Cazim was homoseksueel, iets waar in de Bosnische gemeenschap een zwaar taboe op ruste. Af en toe ontmoette hij andere Bosniërs op het plein de Brink in Deventer. Ook werd hij regelmatig gezien in het Oude Plantsoen: een homo-ontmoetingsplaats vlak bij het NS-station. Daar zat hij vaak op hetzelfde bankje en sprak hij met mannen met wie hij seksuele contacten had.

Volgens verschillende mannen die hem daar kenden, kwam hij over als een eenzame, eenvoudige man zonder werk.

In de laatste weken van zijn leven maakte hij op getuigen een bange en schichtige indruk. Tegen meerdere mensen had hij gezegd dat hij het gevoel had te worden achtervolgd. Enkele weken later werd de toen 52-jarige Cazim op gruwelijke wijze om het leven gebracht.

Het onderzoek
De politie heeft de onopgeloste moord op Cazim meerdere keren onder de aandacht proberen te brengen. Onder andere in het programma Opsporing Verzocht deed de politie meerdere malen een oproep. 

De recherche vermoedde dat Cazim zijn moordenaar kende en dat hij hem zelf had binnengelaten. De Bosniër stond erom bekend nooit open te doen voor vreemde mensen. De moordenaar heeft Cazim op een onbewaakt moment op het hoofd geslagen met een voorwerp. Zo hard dat zijn schedel was ingeslagen. Terwijl hij stervende was werd Cazim gekneveld en vastgebonden aan een stoel. 

De moord kan worden gezien als roofmoord. Zoals bekend gaf Cazim weinig geld uit en vertelde hij weleens aan mensen dat hij wat spaargeld in huis had. Na de moord heeft de politie dat spaargeld niet gevonden, en hebben zij een kast in de woning aangetroffen die doorzocht leek te zijn door de dader(s). Er was ook een bankpas weg van de Rabobank. Daarmee werd geen geld meer opgenomen. 

Verschillende incidenten 
Volgens de politie waren er kort voor de moord twee incidenten geweest waarbij Cazim betrokken was. In de Lange Bischopstraat in Deventer kreeg hij een conflict en werd hij bedreigd door 2 mannen van waarschijnlijk Joegoslavische afkomst. De twee mannen waren tussen de 30 en 40 jaar oud. Ze hebben Cazim in de winkelstraat bedreigd en uitgescholden en ook tegen een winkelruit aangedrukt. Een van de mannen was rond de 1,85m en had kort donker haar. De andere man was nog iets langer en had rozig haar. De politie zou graag meer willen weten over dit incident.

Het tweede incident vond plaats op de Vogeleiland, de homo-ontmoetingsplaats in het Oude-Plantsoen. Cazim kreeg toen ruzie met opnieuw 2 mannen van waarschijnlijk Joegoslavische afkomst. Het ging ook weer om een lange man, dit keer met blonde haren en blauwe ogen. Ook hierover zou de politie graag meer te weten komen. Wie waren deze mannen? 

Anonieme beller
Na het programma Opsporing Verzocht vond er in 1999 een aantal telefoongesprekjes plaats tussen politie en een anoniem persoon. De persoon zei de moordenaar van Cazim te kennen, en in een ander gesprek zei hij zelfs de moordenaar te zijn. Voordat er echt een gesprek kon plaatsvinden werd verbinding steeds verbroken. De politie heeft de beller nooit kunnen traceren. Hopelijk kan de anonieme persoon zich opnieuw melden. 

Informatie en tips 
Na al die tijd is de moord op Muharem Cazim nog steeds niet opgelost. In een poging de moord op te lossen werd de zaak op de coldcasekalender van de politie gezet. Deze werd jaarlijks uitgedeeld onder gevangenen en in TBS-klinieken. Soms leidde het tot nieuwe informatie, maar in dit geval kwam er nooit een doorbraak. De politie hoopt daarom op iemand die meer van de zaak weet, en dat nog niet heeft gemeld.

Weet u iets over de moord op Cazim? Laat het ons dan weten via het contactformulier of stuur een e-mail naar tips@coldcasezaken.nl. Zelfs kleine aanwijzingen kunnen het verschil maken. Wij zorgen ervoor dat uw informatie op de juiste plek terechtkomt en voeren indien nodig aanvullend onafhankelijk onderzoek uit.

Wilt u anoniem blijven? Vink dan het vakje aan in het contactformulier. Dankzij ons zorgvuldig opgebouwde netwerk kunnen wij volledige anonimiteit garanderen. Twijfel niet. Help mee deze zaak op te lossen.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.