De cold case van Muharem 'Cazim' Hebib - Deventer - 16-01-1999

De buurman van Muharem Hebib had Muharem al een aantal dagen niet gezien. Omdat hij zich zorgen maakte belde hij op zaterdag 16 januari de politie. Agenten vonden hem na binnenkomst op de grond in zijn woonkamer, vastgebonden en met een hoofdwond. Hebib bleek al een paar dagen dood. Hij was door grof geweld om het leven gekomen. 

Wie was Muharem ''Cazim"
Muharem, die bekend stond onder de naam Cazim, was 1946 geboren Bosnië. Hij woonde in het noordelijke stadje Modriča toen hij in 1992, vanwege een bloederige burgeroorlog in zijn land, samen met de vrouw van zijn neef vluchtte naar Nederland. Het enige wat hij aan bezittingen mee had, waren de kleren die hij aan had. 

Cazim werd na een aantal tussenstations getraumatiseerd opgevangen in het Opvangcentrum in Schalkhaar, een dorpje nabij Deventer. Met de hulp van een aantal medewerkers van vluchtelingenwerk diende hij een asielverzoek in. Zijn verzoek werd in 1994 gehonoreerd en Cazim kreeg een permanente verblijfsstatus. Vervolgens kreeg hij een kleine woning toegewezen aan de Molenstraat te Deventer. Omdat hij niet goed Nederlands sprak, kon Cazim geen werk vinden en kreeg hij een uitkering. Als hij brieven kreeg van verschillende instanties kon hij die niet lezen, en liep hij soms een uur lang naar het opvangcentrum in Schalkhaar, om zich daar te laten bijstaan door zijn contactpersoon bij vluchtelingenwerk.

Veel geld gaf Cazim niet uit, en volgens sommige mensen leefde de Bosniër alleen op brood, sigaretten en koffie. Toen de politie na zijn moord in zijn koelkast keek, zat het helemaal vol met alleen maar broden. Veel meer dan één persoon kon eten. Cazim viel o.a. bij mensen op door de manier van lopen. Hij had een soort waggelend dribbeltje. Ook viel het mensen op dat hij twee weken voor de moord ineens met fel oranje/rode schoenen liep.

Cazim was homoseksueel, iets waarop een zwaar taboe rust in de Bosnische gemeenschap. Soms ontmoette hij andere Bosniërs op het plein de Brink in Deventer. Hij werd vaak gezien in het Oude Plantsoen: een homo-ontmoetingspark vlak bij het NS-station in zijn woonplaats. Er was daar een bankje waar hij altijd op zat. Hij sprak daar met mannen met wie hij seksueel contact had. Mannen die Cazim van die plek kennen beschrijven hem als een eenzame eenvoudige man die werkloos was. 

Getuigen vertellen de politie dat hij in de laatste weken van zijn leven schichtig en bang overkwam. Ook had hij aan diverse mensen verteld dat hij meende achtervolgd te worden. Een aantal weken later werd de dan 52 jarige Cazim op verschrikkelijke wijze vermoord.

Het huis van Cazim. Beeld: Opsporing Verzocht

Het huis van Cazim. Beeld: Opsporing Verzocht

Het onderzoek
De politie heeft de onopgeloste moord op Cazim meerdere keren onder de aandacht proberen te brengen. Onder andere in het programma Opsporing Verzocht deed de politie meerdere malen een oproep. 

De recherche vermoedde dat Cazim zijn moordenaar kende en dat hij hem zelf had binnengelaten. De Bosniër stond erom bekend nooit open te doen voor vreemde mensen. De moordenaar heeft Cazim op een onbewaakt moment op het hoofd geslagen met een voorwerp. Zo hard dat zijn schedel was ingeslagen. Terwijl hij stervende was werd Cazim gekneveld en vastgebonden aan een stoel. 

De moord kan worden gezien als roofmoord. Zoals bekend gaf Cazim weinig geld uit en vertelde hij weleens aan mensen dat hij wat spaargeld in huis had. Na de moord heeft de politie dat spaargeld niet gevonden, en hebben zij een kast in de woning aangetroffen die doorzocht leek te zijn door de dader(s). Er was ook een bankpas weg van de Rabobank. Daarmee werd geen geld meer opgenomen. 

Verschillende incidenten 
Volgens de politie waren er kort voor de moord twee incidenten geweest waarbij Cazim betrokken was. In de Lange Bischopstraat in Deventer kreeg hij een conflict en werd hij bedreigd door 2 mannen van waarschijnlijk Joegoslavische afkomst. De twee mannen waren tussen de 30 en 40 jaar oud. Ze hebben Cazim in de winkelstraat bedreigd en uitgescholden en ook tegen een winkelruit aangedrukt. Een van de mannen was rond de 1,85m en had kort donker haar. De andere man was nog iets langer en had rozig haar. De politie zou graag meer willen weten over dit incident.

Het tweede incident vond plaats op de Vogeleiland, de homo-ontmoetingsplaats in het Oude-Plantsoen. Cazim kreeg toen ruzie met opnieuw 2 mannen van waarschijnlijk Joegoslavische afkomst. Het ging ook weer om een lange man, dit keer met blonde haren en blauwe ogen. Ook hierover zou de politie graag meer te weten komen. Wie waren deze mannen? 

Anonieme beller
Na het programma Opsporing Verzocht vond er in 1999 een aantal telefoongesprekjes plaats tussen politie en een anoniem persoon. De persoon zei de moordenaar van Cazim te kennen, en in een ander gesprek zei hij zelfs de moordenaar te zijn. Voordat er echt een gesprek kon plaatsvinden werd verbinding steeds verbroken. De politie heeft de beller nooit kunnen traceren. Hopelijk kan de anonieme persoon zich opnieuw melden. 

Informatie en tips 
Na al die tijd is de moord op Muharem Cazim nog steeds niet opgelost. In een poging de moord op te lossen werd de zaak op de coldcasekalender van de politie gezet. Deze werd jaarlijks uitgedeeld onder gevangenen en in TBS-klinieken. Soms leidde het tot nieuwe informatie, maar in dit geval kwam er nooit een doorbraak. De politie hoopt daarom op iemand die meer van de zaak weet, en dat nog niet heeft gemeld. Weet u iets over de moord op Cazim? Laat dat dan alstublieft nu weten. 

Neemt u (anoniem) contact op met onze redactie.
Wij nemen zorgvuldig de tijd voor uw informatie en zorgen er op betrouwbare wijze voor dat het op de juiste plek terecht komt. U kunt uw verhaal kwijt via onderstaand formulier. Blijft u graag anoniem? Laat dan de contactgegevens-velden leeg.

U kunt ook e-mailen naar info@coldcasezaken.nl.

Help mee en deel deze zaak. Volg ons ook op onze socials

Stichting Coldcasezaken maakt gebruik van informatie uit open bronnen en onze pagina's zijn meestal een mix van (nieuws)berichten die wij zo veel mogelijk in onze eigen woorden vormgeven op de website. We maken vaak gebruik van artikelen uit nationale kranten(archieven) van o.a. De Telegraaf, het AD, Trouw, De Volkskrant, het Parool, NRC  etc. Voor een complete lijst van onze bronnen verwijzen wij u graag naar deze pagina

Indien u van mening bent dat er teksten of afbeeldingen in strijd zijn met het intellectueel eigendom dan verzoeken wij u om contact op te nemen. Op geen enkele wijze wordt door ons platform bewust onrechtmatig gebruik gemaakt van het intellectueel eigendom van anderen en betrachten wij uiterste zorgvuldigheid. De stichting is een non-profit organisatie en leunt volledig op vrijwilligers.